Chiar daca Romania este campioana Europei la numarul celor care cumpara automobile second-hand, ceea ce ar trebui sa ne dea de gandit, masinile din tara noastra nu sunt cele mai proaste la nivel european. Si asta pentru ca soferii care cumpara autoturisme rulate stiu ce sa faca imediat dupa ce au luat noua masina... veche.

1. Schimba uleiul de motor

Indiferent ca vei cumpara o masina rulata de la prieteni, de la neamuri sau de la un samsar necunoscut de pe internet, regula de baza este sa nu crezi nimic din ce ti se spune cu privire la istoricul de intretinere al masinii. Asa ca, cel mai bine, cand te trezesti cu o masina second-hand noua pentru tine, este obligatoriu sa-i faci revizia completa. Si, cel mai important, sa-i schimbi uleiul de motor, chiar daca vechiul proprietar s-a jurat cu mana pe inima ca tocmai il schimbase alaltaieri.

2. Fa-i distributia

Aceeasi poveste este si cu distributia la masinile pe curea. Din pacate, aceasta interventie nu poate fi verificata decat daca masina are istoricul inregistrat intr-o baza de date. Dar, de cele mai multe ori, acest lucru nu se intampla, asa ca trebuie sa facem o investitie. Si cea mai mare este distributia, adica tot kitul, inclusiv pompa de apa. Si e bine sa schimbam si pompa deoarece la service tot se desface capacul distributiei, iar manopera este scumpa. Si daca vom avea ulterior probleme cu pompa, vom regreta ca nu am schimbat-o la timp...

3. Inlocuieste uleiul cutiei automate

De cele mai multe ori, masinile cu o cutie de viteze manuala, nu au nevoie de ulei nou in ea. Dar cand cumparam o masina cu transmisie automata, e bine sa inlocuim uleiul hidraulic imediat dupa cumparare, pentru ca nu stim cat s-a mers cu cel vechi si nici in ce regim. Asa ca daca vom cumpara o masina hidramata, trebuie sa inlocuim uleiul, dar si filtrul daca exista, chiar daca la schimbarea treptelor nu smuceste si nu se aud zgomote ciudate.

4. Filtrele vechi, la gunoi

Pe langa ulei, trebuie sa schimbi si toate filtrele masinii. Nu iti pierde timpul sa te uiti la ele cum arata, ci pune mana si inlocuieste-le de urgenta. Mai exact, cel de aer, de ulei, de carburant si cel de polen. Nu ai vrea sa circuli cu masina ta veche, dar noua, iar aceasta sa aiba un filtru vechi pe undeva. Daca e cel de benzina s-ar putea sa pierzi putere si sa ai un consum mare, daca e cel de polen s-ar putea sa te imbolnavesti, iar daca este cel de aer... s-ar putea sa strici motorul.

5. Geometria, obligatorie

Ca sa nu avem probleme pe viitor, merita sa investim 100 de lei intr-o geometrie la un service specializat. Asa ne asiguram ca nu utilizam aiurea anvelopele si putem sa aflam daca exista probleme pe la articulatii si la elementele de directie de sub automobil. In plus, cu geometria facuta, ne putem oricand achizitiona niste cauciucuri noi, de vara sau de iarna, fara sa avem grija ca s-ar putea sa la uzam neuniform, asa cum se intampla la masinile care au rotile... strambe.

6. Arunca un ochi la frane

Cu franele nu trebuie sa ne jucam. Asa ca trebuie sa verificam starea lor. Si nu doar a placutelor si a discurilor, ci a intreguluisistem de franare. Placutele si discurile le inlocuim daca prezinta uzura mare, furtunele daca sunt crapate le schimbam cu unele noi, iar pe dedesubt, daca vedem conducte ruginite, trebuie sa punem unele noi. Iar sub capota, acolo unde este pompa de frana, trebuie sa verificam nivelul lichidului si sa urmarim cu atentie daca exista urme de scurgeri.

7. Fa-i plinul

Cand ai masina noua, vrei sa afli exact la ce consum sa te astepti, in ciuda celor spuse de proprietar sau de ce ai citit tu pe internet. Asa ca iti recomandam sa-i faci plinul si sa verifici consumul dupa metoda clasica. Adica sa mergi 100 de kilometri, sau 200 de kilometri, dupa care sa mergi iar la pompa si sa faci iar plinul. Si vazand cati litri au incaput iar in rezervor, poti sa-ti dai seama cu precizie ce consum are masina. In plus, poti astfel sa cureti rezervorul daca cumva masina i-a apartinut inainte unui sofer care o alimenta de cate 50-100 de lei odata...

8. Rezolva tot ce tine de acte

Presupunem ca inainte sa platesti te-ai asigurat ca masina e in regula, daca are sau nu taxa platita si asa mai departe. Insa dupa achizitie, e bine sa te asiguri ca are intr-adevar ITP valabil, ca RCA-ul este bun si ca ai rovinieta. Aceste lucruri nu sunt ieftine, dar vin la pachet cu orice masina, indiferent de valoarea sa, iar asta o stie orice sofer care se incumeta sa conduca automobile in Romania. Asa ca, dupa ce ca platesti o gramada de bani pe taxe, nu ti-ar prinde bine si o amenda in plus, nu?

ATENTIE! Nu uita ca, noua lege ii obliga pe soferi sa declare la DRPCIV schimbarea de proprietar!

9. Nu strica un detailing complet

Dupa ce rezolvi problemele mecanice si cele legate de birocratie, iar masina este a ta si in stare tehnica buna, pregatita pentru orice vacanta, trebuie sa o duci la un atelier specializat pe detailing auto. Un polish la exterior si o curatare profesionala la interior nu este ieftina deloc, dar merita fiecare banut. Pentru ca asa vei scapa de microbi, de mizerie, de bacterii si de multe alte resturi de mancare, par, noroi si toate minunile din lume care se aduna de-a lungul anilor pe mocheta si prin habitaclu. Dupa ce vei lua masina de la detailing, iti vei da seama ca esti la volanul unei alte masini. Mai buna!

10. Cumpara un set nou de anvelope

In cazul in care nu ai cumparat masina cu doua seturi de anvelope, dedicate sezoanelor cald si rece, iti recomandam sa cumperi anvelope noi. De fapt, daca masina a venit cu orice fel de pneuri, dar uzate, e bine sa le schimbi de urgenta. Putine sunt cazurile in care un vanzator da masina mai departe cu pneuri de vara bune si cu pneuri de iarna foarte bune. De cele mai multe ori se intampla sa o vanda doar cu anvelope de vara proaste. Asa ca tu trebuie sa cumperi un set nou care este cea mai buna metoda de siguranta in trafic.

Daca ai cumparat o masina second-hand si urmezi aceste 10 sfaturi venite din partea noastra, te asiguram ca vei avea o masina veche, dar noua, excelenta, care nu te va lasa la greu. Multi soferi au impresia ca masina daca au cumparat-o mergand va ramane asa toata viata, motiv pentru care nu investesc mai deloc in ea, dar este o greseala. A avea un automobil presupune o investitie continua, dar daca o faci atunci cand trebuie, vei vedea ca problemele sunt mult mai putine.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram