Cu totii am auzit de Pablo Escobar, supranumit si "Regele Cocainei", cel care a fost si inca a ramas cel mai bogat mafiot din toate timpurile. Si asta pentru ca de-a lungul vietii a reusit sa adune peste 50 de miliarde de dolari, bani gheata, din afacerile ilegale cu traficul de narcotice.
Pablo Emilio Escobar Gaviria a fost cel mai bogat infractor din lume. Nu a fost un simplu traficant de droguri, ci conducatorul unui imperiu care valora mai multe zeci de miliarde de dolari. Columbianul si-a inceput viata in afara legii de mic copil in orasul Medellin, unde a intrat intr-o gasca specializata pe furturi marunte. Escobar a participat in anii '70 la o rapire a unui politician in urma careia a obtinut uriasa suma de $100.000. Cu acestia a inceput sa-si cladeasca imperiul sau bazat pe cel mai scump drog din lume: cocaina.
Escobar a inceput sa introduca pretiosul drog in tara cu ajutorul avioanelor de mici dimensiuni. Baga cocaina sub forma de pasta in rotile avioanelor, in scaune sau in diverse locuri pe care vamesii din Statele Unite nu le gaseau. Incet-incet a inceput sa puna bazele unei afaceri uriase, avand o intreaga flota de avioane, vapoare si camioane care bagau "moartea alba" in America de Nord, tara cu cel mai mare numar de consumatori de droguri. Politia spunea ca la apogeul traficului facut de columbian, reteaua lui numita Cartelul Medellin, reusea sa aduca in Statele Unite peste 15 tone de cocaina zilnic.
Wartburgul, prima masina folosita de Escobar la traficul de droguri. Chevrolet-ul a fost cumparat ulterior si avea geamuri antiglont.
Ca sa realizam cat de urias era acest imperiu care vindea un singur produs, trebuie mentionat ca el si-a cumparat mai multe insule in Bahamas, unde a construit hoteluri, blocuri si aeroporturi, insule pe care le-a transformat in baze principale de unde plecau drogurile catre America, Mexic, Spania sau Venezuela. Intreaga retea era bine pusa la punct, astfel incat in anii '80 afacerea lui Escobar de ocupa de peste 85% din toata piata de cocaina la nivel mondial! Nu degeaba, el castiga in urma acestui trafic de cocaina circa 60 de milioane de dolari pe zi.
Se spune ca toti banii ajungeau inapoi in Columbia pe paleti. Miliardele de dolari adunate in urma vanzarii de cocaina erau depozitate in hambare imprastiate in toata Columbia, pentru a fi mai greu de gasit de catre autoritati. Circa 2 miliarde de dolari au fost, conform zvonurilor, mancate la propriu de sobolani. Insa Escobar stia de aceasta pierdere pe care si-a asumat-o fara probleme... La fel si cei 2500 de dolari pe care ii platea saptamanal pe elasticele de prins teancurile de bani.
Pablo Escobar la volanul unui Porsche 935. El a avut si o echipa de motorsport.
Interesant este ca, desi era urmarit de guvernul American si de cel Columbian, Escobar reusea mereu sa scape. La el in tara, el avea insa sustinerea politicienilor si a politiei, in special dupa ce a instaurat o metoda care nu dadea gres in randul oamenilor legii, numita "Bani sau Plumb". Adica ori acceptai spaga lui, ori erai omorat. Si, in ciuda faptului ca oamenii din Cartelul Medellin au ucis zeci de politicieni, civili si politisti ca sa-si asigure imunitatea in Columbia, Escobar a fost considerat un erou de catre oamenii din clasa joasa a societatii. Pentru ca a fost si un filantrop.
Pablo Escobar a construit multe spitale, scoli, terenuri de fotbal si foarte multe cantine pentru hrana saracilor in Columbia. Pe de-o parte ruina vietile consumatorilor din America, pe de cealalta parte le facea viata mai buna cetatenilor columbieni... Din pacate, aceste opere de caritate palesc in fata atrocitatilor si a genocidului facut de Escobar, printre acestea numarandu-se si deturnarea si prabusirea unui avion cu pasageri in 1989, doar pentru ca la bord trebuia sa se urce un candidat la presedintia Columbiei, care nici macar nu a mai luat zborul respectiv. In total au murit in acest accident comandat de Escobar 110 persoane.
Ce a mai ramas din masinile lui Escobar de la Hacienda Napoles.
Dincolo de crime, droguri si uriasele sale vile luxoase cu gradini zoologice si aeroporturi incluse, Escobar mai detinea si o frumoasa colectie de automobile. Nu era insa un colectionar in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca nu urmarea exemplare rare de masini sau unele foarte scumpe. El cumpara tot ce ii placea, in orice moment. Din pacate, majoritatea masinilor detinute de Escobar au fost distruse, mai ales in 1990-1992, cand a fost arestat de ochii lumii si tinut intr-o inchisoare de lux facuta tot de el. Insa autoritatile americane puneau presiune pe columbienii corupti si acestia i-au micsorat libertatea, destul incat rivalii sa-i strice afacerile cu droguri.
Asa au sfarsit si multe din masinile sale aflate la domeniul Napoles, din Columbia, langa Medellin. O banda rivala i-a incendiat intreaga gospodarie care avea si o uriasa gradina zoologica, inclusiv garajul in care se ascundeau o multime de vehicule destul de scumpe. Ulterior, gospodaria a fost transformata in parc tematic de catre autoritatile columbiene.
Printre masinile detinute de Pablo Escobar se numara Porsche 356, Porsche 935 de circuit, Porsche 911 RSR IROC, Mercedes-Benz 600, Mercedes-Benz 300SL Gullwing si Roadster, Toyota Land Cruiser si multe alte automobile clasice din anii '20-'30. In mana lui Escobar au mai fost si alte automobile care ulterior au fost vandute, scapand de distrugere sau de la confiscarea de catre autoritati. De exemplu, un Harley-Davidson pe care il cumparase personal de la Frank Sinatra exista si acum si se gaseste in colectia personala a unui american. La fel si prima masina a lui Escobar, un Wartburg albastru, cu care si-a castigat primii bani din trafic peste granitele tarii...
Nu putem spune ca Escobar a fost un colectionar de masini desavarsit, pentru ca nu a avut raritati si nici vreo capodopera venita din Italia, adica un Ferrari, Maserati sau Lamborghini. El era atat de bogat, incat isi permitea orice vehicul de pe pamant, indiferent de raritate sau marca. Dar prefera sa-si vada de afaceri, sa sponsorizeze echipa nationala de fotbal, acesta din urma fiind sportul sa preferat. Asadar, nu credem sa fi suferit prea mult atunci cand masinile din imagine au fost incendiate de rivali...
Pablo Escobar si-a pierdut viata in decembrie 1993, cand o echipa speciala formata din americani si columbieni l-a prins ascunzandu-se intr-o casa din Medellin. Americanii au pus la dispozitie o noua tehnologie de identificare a apelurilor realizate prin telefonul mobil, tehnica numita triangulatie. Insa armata columbiana a fost cea care a dat buzna in casa si, dupa un schimb scurt de focuri, Pablo Escobar a fost impuscat mortal.
Dupa o viata plina de lux si bogatie, cum foarte putina lume a mai experimentat, dupa ce a fost declarat in 1989 cel mai bogat om al planetei, dupa ce a fost membru de partid in guvernul Columbiei si dupa ce a ucis cateva mii de persoane pentru a-si proteja afacerile, Escobar a sfarsit la fel ca un criminal marunt, pe acoperisul unei cladiri. Nu a lasat mare lucru in urma, masinile sale valoroase ajungand la fier vechi sau luate de alti membri ai cartelului, casele si domeniile i-au fost confiscate de autoritati, iar unele hambare in care ascunde tone de bancnote de 100 de dolari se pare ca si acum asteapta sa fie descoperite. Cu siguranta, datorita vietii sale despre care s-au scris carti si s-au facut filme, Escobar ramane unul din cele mai controversate personaje din lume, criminal pentru unii, erou pentru altii.
Ultima zi din viata lui Pablo Escobar a fost pe 2 decembrie 1993.