Fie ca vorbim de orase aglomerate sau de drumuri nationale (autostrazi), soferii care nu au ce cauta la volan sunt intotdeauna prezenti. Ei sunt cei care depasesc aiurea, care circula cu mult sub limita legala, care merg cu faza lunga noaptea (chiar daca nu sunt singuri pe drum), care nu semnalizeaza atunci cand fac vreo manevra, si in general cei care te fac sa te intrebi "Cine le-a dat astora permisul?".

Desi cateodata sunt bine-venite, limitatoarele de viteza ne scot pe toti din minti. Intelegem sa pui unul sau maxim doua, insa de ce ai pune 4 limitatoare pe o distanta de 150 de metri? Cat crezi ca poate accelera o masina in 150 de metri? Desi a doua intrebare este retorica, la prima inca nu am gasit raspuns.

In aceeasi categorie cu cei care circula pe linia de tramvai sunt si conducatorii auto care opresc pe banda de circulatie. Probabil nu gasesti loc de parcare exact unde ai tu treaba, insa nu patesti nimic daca parchezi cu 50 de metri mai incolo si mergi putin pe jos. Dar, comoditatea asta ne omoara.

Un fenomen care probabil s-a nascut in Bucuresti si s-a propagat mai apoi in celelalte orase mari din tara este depasirea coloanei pe linia de tramvai. Pentru unii "smecheri" cuvantul "coloana" nu exista in DEX, iar de curand Politia a inceput sa dea amenzi pentru circulatul pe linia de tramvai. Insa ca orice alta actiune a Politiei Romane, nu va dura foarte mult pana vei vedea alti "inteligenti" care depasesc coloana in acest fel.

Chiar daca politistii o tin pe a lor, radarele nu sunt deloc o modalitate buna de prevenire a accidentelor. Mai ales cand domnii de la Rutiera se ascund prin tot felul de boscheti doar doar il prind pe vreun sofer care circula cu 65 de km/h in zona de 50. Sa nu mai pomenim de situatiile in care se circula bara la bara, insa radarul este prezent la datorie.

Cand in sfarsit gasesti un loc de parcare, dai sa deschizi usa si nimeresti direct o bordura "inalta ca bradul dar proasta ca gardul". De ce s-or monta borduri extrem de inalte nu prea stim, insa orice explicatie ni s-ar parea oricum o aberatie.

Cum stii ca a trecut iarna in Romania? Simplu: apar gropile. Dupa fiecare iarna, drumurile patriei arata ca dupa bombardament, iar evitarea gropilor le dau soferilor mari batai de cap in fiecare zi. Unde mai pui ca autoritatile se trezesc sa repare drumurile ziua, cand traficul este extrem de aglomerat, de sarbatori sau in vacanta, cand drumurile sunt extrem de circulate. A, nici ploaia nu ii opreste uneori.

Fiecare padure are uscaturi si fiecare oras are semafoare nesincronizate. Insa cele mai multe sunt cu siguranta in Bucuresti. Desigur, sunt foarte multi alti factori care incurca circulatia intr-un oras sufocat de masini, insa semafoarele joaca un rol important. Daca tot pui 10 semafoare pe un bulevard drept, macar sincronizeaza-le astfel incat daca pleci de la unul sa nu te opresti la cel montat la 50 de metri in fata.

La fel ca si limitatoarele de viteza, si politistii sunt buni in intersectii, insa numai cateodata. Sau mai bine spus, cei care chiar stiu ce fac, nu cei care dau din maini doar sa se afle in treaba si sa incurce si mai mult traficul. I-am incadra aici pe cei de la Politia Locala, insa se mai gasesc printre ei si exceptii (foarte putine ce-i drept).

Lipsa locurilor de parcare le dau multor soferi batai de cap iar in ciuda plangerilor, autoritatile tot nu iau nicio masura. Nu le ajuta nici infrastructura precara, insa cat ne vom folosi de aceeasi scuza? Pana atunci, masinile vor fi in continuare parcate tot pe banda de circulatie, pe trotuare sau chiar in statiile de tramvai.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram