Motoarele cu un singur cilindru sunt folosite si azi la motociclete, ATV-uri sau barci. Insa exista si automobile, in special cele destinate soferilor minori, cu motoare de 50 cmc. Dar daca ne uitam in trecut, vom vedea ca primele autoturisme de pasageri aveau motoare termice dotate cu un singur piston care invartea un vibrochen scurt.

Fara indoiala, cel mai uzual motor in functie de configuratia cilindrilor este cel in linie. Nu conteaza ca are 2, 3, 4, 5, 6 sau 8 cilindri in linie, acest motor este unul foarte popular. In imagine este unul motor cu 6 pistoane in linie, iar designul nu se cheama degeaba in linie: toate pistoanele sunt aliniate la distante egale, pe orizontala.

Motorul U, utilizat in trecut, foarte rar, este un motor care este format practic din doua motoare in linie a caror pistoane angreneaza acelasi vibrochen central. Motorul acesta a fost utilizat la avioane, fiind realizat de Bugatti, dar si pe cateva masini de curse. Din cauza ca este greu si complex, in zilele noastre asa ceva nu se mai gaseste.

Motorul boxer sau plat este un motor ai carui cilindri invart vibrochenul din laterale. Este practic un motor in V la 180 de grade, adica cu pistoane opuse, destul de echilibrat, al carui avantaj major este centrul de greutate coborat. Aceste motoare sunt utilizate de Subaru si Porsche, dar au fost pe vremuri folosite chiar si de Oltcit.

Motorul H este un motor boxer dublu. Adica in loc de doua chiulase aflate diametral opus, sunt patru. Practic sunt doua motoare boxer unul peste celalalt, care angreneaza un arbore cotit central. Acest motor nu este eficient, deoarece isi pierde unicul avantaj al motorului boxer: centrul de greutate scazut.

Motorul cu pistoane in V este al doilea cel mai popular motor din zilele noastre, dupa cel in linie. Pot fi motoare V4, V6, V8, V10, V12 sau V16. Un motor in V se caracterizeaza prin doua randuri de pistoane in forma de V, pozitionate la 60 sau 90 de grade, fiecare cu chiulasa proprie. Este un motor diferit fata de VR6.

Motoarele grupului VAG numite VR nu sunt nici motoare in V, nici in linie. De fapt sunt motoare in linie, cu o singura chiulasa, dar cu pistoanele descentrate, nu in linie. Adica montate intr-un unghi mic, in forma de V. Acestea sunt cu 5 sau 6 pistoane, intalnite pe modele mai vechi de Passat, Golf sau Bora.

Motorul W este un motor care, la propriu, are forma de W. Adica sunt doua motoare V care se intalnesc la mijloc. Desi sunt doua vibrochene, 4 axe cu came, puterea este transmisa catre un ax central. Aceste motoare au fost utilizate in automobile de competitie, dar acum sunt considerate complicate, grele, zgomotoase si lipsite de fiabilitate.

Insa motoarele W adevarate nu au disparut complet. Ci s-au transformat in creatii ale celor de la Volkswagen. Acestea se numesc W8, W12 sau W16. Initial, a fost lansat un Passat cu motor W8, adica cu 8 pistoane, cate 4 in fiecare chiulasa, dar pozitionate cate 2 la inclinatie diferita. Si pentru ca existau 4 inclinatii diferite ale pistoanelor, s-a numit W8. A urmat motorul W12 care era practic facut din doua motoare VR6, montat pe Bentley, Touareg, A8, Phaeton si alte modele. Iar varful de lance, motorul W16, cel din imagine, facut din doua motoare VR8. Motorul caruia i s-au pus 4 turbine si produce peste 1000 cp pe Bugatti Veyron.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram