Pilotul automat este o optiune cu care mai mult te enervezi pe autostrazile din Romania. Nu poti merge linistit 3 minute pe una din cele 2 autostrazi amarate pe care le avem ca trebuie sa franezi. Ba iti sare un bou in fata si te pune sa franezi, ba dai peste niste gropi sau damburi si iar trebuie sa franezi. Daca ai pilot automat, pastreaza-l pentru tarile civilizate. In Romania, mai mult te enerveaza.

Faza lunga automata. Sunt producatori care vand automobile cu faza lunga automata, pentru cel mai lenes sofer din lume. Sistemul este bine facut, simte si cand mergi in spatele unei masini, dar si cand vine o alta masina pe contrasens, si opreste faza lunga automat, de unde si numele. Insa sistemul este inutil in Romania pentru ca nu prea o sa dai peste sosele goale pe care sa pui faza lunga timp indelungat. Si acolo unde o poti activa, o poti face oricum manual. Cu alte cuvinte, este un moft.

Masajul in scaune. In caz ca nu ai incercat vreodata o masina cu masaj in scaune, iti spunem noi cum este: fie sunt cateva motorase care vibreaza, fie se umfla si se desumfla tapiteria in cateva locuri. Adica este exact frectie la picior de lemn. Nu simti nimic, nici macar placere. Poate doar daca vei avea un S Class cu program complex de masaj sa merite investitia, dar cand vei vedea un autoturism obisnuit cu masaj, sa fii sigur ca este mai mult o gadileala inutila.

Head-Up Displayul este o alta dotare optionala a masinilor noi. Problema este ca acest sistem este destinat tarilor civilizate, cu autostrazi multe si trafic normal. In Romania, mai mult face rau. Pentru ca ia din vizibilitatea soferului, sofer care trebuie sa stea mereu in alerta si sa beneficieze de cea mai buna vedere in fata, intr-un trafic lipsit de infrastructura si siguranta. In plus, informatiile de pe HUD nu sunt cu nimic diferite fata de ce iti arata ceasurile de bord sau ecranul navigatiei.

Limitatorul de viteza este o alta dotare inutila, dar impusa de normele europene de siguranta. Poate ca este utila intr-o tara in care proaspetii soferi sunt responsabili si isi seteaza limitatorul sub limita maxima, ca sa conduca prudent. Insa in Romania, nu exista vreun scop practic al acestei dotari. Cine zice ca seteaza limitarea la 60 km/h in oras ca sa nu ia amenda, este naiv. Niciodata nu vei folosi optiunea asta.

Cruise Control Adaptiv, adica un pilot automat cu radar. Un sistem foarte bun intr-o tara normala, cu sosele largi si autostrazi lungi. In Romania insa, nu ai ce face cu pilotul automat normal, cu atat mai mult nu ai ce face cu un sistem ce ii permite masinii sa accelereze si sa franeze in functie de masina din fata. In primul rand, daca il activezi, masina ta va merge la o anumita distanta fata de cea din fata. Daca cel din fata franeaza brusc, sistemul va frana si masina ta. In plus, sa zicem ca mergi pe banda a doua cu pilotul automat pornit. Daca se gandeste vreun destept sa depaseasca in fata ta, radarul simte si te franeaza brusc. Iar distanta pe care masina ta o pastreaza fata de cea din fata este destul de mare, prea mare pentru dobitocul care vine din spate si iti da flashuri, obisnuit sa stea la 50 cm de bara ta spate...

Trapa de plafon este o alta dotare destul de inutila. Pentru ca nu o vei utiliza niciodata. Si aici ma refer la trapele care se deschid, nu la plafonul panoramic. In primul rand, trapa electrica nu poate fi utilizata iarna. Dar nici vara, decat daca nu ai aer conditionat, ceea ce e putin probabil. Adica daca e frig o lasi inchisa ca dai drumul la caldura, daca e cald o tii inchisa ca dai drumul la AC. Oricum, trapa e mai utila ca restul dotarilor enumerate aici...

Internetul in masina este la fel de util ca un scaun plin de pioneze. Adica deloc. Pai sa ne gandim logic: internetul merge tot prin SIM. Problema in Romania este ca inca sunt destule zone fara semnal GSM. Si acolo unde avem semnal, cu siguranta avem telefon pe care putem sta pe internet, si aici ne referim la pasageri. Pentru ca soferul oricum nu se poate bucura de internetul masinii prea mult. Oricum, masina functioneaza ca un router, dar sa fim seriosi: ce roman nu mai are net pe telefon acum?

Farurile inteligente cu LED sau Laser. Daca nu ai condus vreodata o masina cu faruri LED sau Laser, ei bine, acestea sunt doar cu numele performante. Degeaba emit ele un fascicul luminos, pentru ca un sistem cu xenon va fi mai eficient. In plus, ai toate sansele sa fii injurat de ceilalti soferi din cauza puterii prea mari a luminii.

Padelele de la volan de schimbare a vitezelor nu prea au niciun rost. O cutie automata care vine si cu padele la volan are oricum functie kickdown, dar si posibilitatea treptelor din levier, cu plus si minus, daca nu-ti place functia automata. Insa haideti sa fim seriosi: cine isi ia masina automata, o ia tocmai ca sa scape de corvoada schimbarii manuale. Evident, aici nu ne referim la masinile supersport ci la un TDI cu padele inutile la volan.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram