V-am tot dat sfaturi de-a lungul timpului referitoare la ceea ce trebuie sa aveti si la ceea ce trebuie sa evitati in a va monta pe propriul autoturism. Acum restrangem aria si va prezentam cateva accesorii auto pe care trebuie sa le evitati cu tot dinadinsul. Sau, daca deja le aveti, trebuie sa le aruncati la primul cos de gunoi.
1. Beep-stopper
E vorba de acel accesoriu care se vinde la semafoare si care chiar asta face: opreste bipaiturile martorului de centura. Adica va permite sa circulati in liniste fara sa aveti centura pusa. Exista doua feluri: simplu si dublu. Adica unul simplu care doar se pune in mufa centurii ca sa anuleze sunetul si unul dublu care ramane in permanenta in mufa, avand posibilitatea ca in celalalt capat sa fie montata centura. Ambele sunt niste accesorii inutile si care va pun viata in pericol. Pe de-o parte ca nepurtarea centurii este atat ilegala cat si riscanta, insa daca aveti montat un astfel de beep-stopper, riscati sa vi se deschida airbagul intr-un impact cand nu aveti centura pusa, acest lucru putand provoca ruperea coloanei in momentul declansarii. Asadar, nu cumparati asa ceva si daca cumva aveti deja, donati-le unui tomberon.
2. Toba sport
Aici ma refer la cei care nu au masini sport sau performante, ci au doar toba sport. E vorba de acei soferi care doar au impresia ca sunt la volanul unei masini de curse, pentru ca urla ca nebuna si trezeste vecinii. Trebuie stiut ca o toba finala sport, indiferent de cine este fabricata sau de cum arata, nu produce absolut niciun cal putere in plus. O toba sport, la masinile performante care chiar au nevoie de asa ceva, face parte integrata a sistemului de evacuare, cel mai probabil din inox. Insa montarea unei tobe sport, din carbon, inox sau alt material, cumparata din targ sau de pe net, pe o masina absolut normala, obisnuita, este complet inutila. Si singurul motiv pentru care ti-ai monta o toba sport pe masina familiei, este sunetul. Dar daca ai impresia ca vei capta aprecierea, si nu injuraturile celor din jur, atunci cand treci cu masina urland pe strada, te inseli amarnic. Du-o la fier vechi.
3. Pleoapele pentru far
Printre primele mijloace de infrumusetare a masinii a fost si acest "facelift" prin intermediul pleoapelor de far. Pleoapele sunt printre primele accesorii de styling exterior din Romania, fiind montate chiar in anii '90 pe diversi ursuleti sau Dacii periculoase. Chiar si azi mai gasesti cateva masini care au pleoape, fie din fibra de sticla, fie din plastic, pentru a continua aspectul de bad-boy al capotei. Insa suntem aproape in 2014, iar pleoapele aftermarket sunt acum un accesoriu oribil si demodat. Daca cumva mai ai asa ceva pe masina, da-le jos imediat. Si daca vrei sa infrumusetezi partea frontala a masinii tale, schimba-i farurile cu unele mai agresive. Dar pleoape... niciodata.
4. Capacele cromate
Nu doar pe Dacii, Logane si TAXI-uri am vazut capace cromate. Daca te duci in targul Vitan, e plin de astfel de ornamente. Sunt din plastic de cea mai proasta calitate si se crapa la primele gropi. Am vazut in trafic masini care aveau astfel de capace chiar si cu spinnere, evident, tot de plastic. Nu este o rusine sa ai jante de tabla cu capace. Daca acestea sunt originale sau chiar aftermarket dar normale, de culoarea obisnuita, nu are nimeni nimic cu tine. Daca insa ai vaga impresie ca daca iti cromezi jantele cu ajutorul unor capace chinezesti ai schimbat in bine aspectul masinii tale, gresesti. Cumpara-ti capace normale, nu cromate. Sau si mai bine, ca tot e oferta la astia de la SRZ Powdercoating, reconditioneaza-ti jantele si lasa-le fara capace. Va arata mult mai bine masina ta.
5. Folie colorata pe geamuri
Argintie, cromata, aurie, albastra, rosie sau verde. E plin targul de asa ceva, dar e plin si in trafic de masini cu asa ceva. Gata, a trecut epoca NFS Underground, in care ne modificam masinile si ne puneam folie colorata. Daca vrei folie pe geamuri, evident pentru utilitatea practica, aceea de blocare a razelor UV, te poti duce la un centru autorizat de montaj folii. Nu e musai sa-ti montezi folia cea mai inchisa, desi are si asta avantajele ei: anti-furt, adica nu se vede ce ai pe bancheta din spate, dar si intimitate. Dar trebuie sa fie o folie omologata, montata intr-un service autorizat RAR. Nu uita ca folia pentru geamuri este legala doar pe luneta si pe geamurile laterale din spate. Asadar, spune NU foliei colorate si foliei negre totala montata pe toate geamurile, inclusiv pe parbriz.
6. Kit xenon aftermarket
De cand au aparut kiturile cu xenon ieftine, care au preturi ce incep chiar si cu 100 de lei, orice masina are acum xenon. Problema este alta: xenonul trebuie pus numai si numai pe faruri cu lupa, pentru a se auto-nivela si pentru a focaliza intr-o anumita directie fascicolul luminos. In schimb, romanul isi monteaza xenoane pe farurile obisnuite, care au venit din fabrica cu halogen. Si asta e o greseala mare. Ba mai mult, isi pun si pe faza scurta, si pe cea lunga, si se dau mari ca au dublu-xenon. Unii isi pun chiar si in proiectoare, dar asta e alta poveste penibila. Cine are xenon pe masina in faruri fara lupe nu isi da seama ca lumina becului de xenon este mult mai puternica si orbeste soferii din jur. Pentru ca neavand lupa, lumina este imprastiata haotic. Si nu doar ii orbeste pe alti soferi, ci lumineaza si mai prost, avand fascicolul raspandit pe toata soseaua. Asadar, daca vrei xenon, ia-l cu tot cu far si nu te injosi la a pune un kit simplu, doar sa zici ca ai xenon.
7. Compresor electric
Chiar si in Romania am vazut astfel de accesorii, chipurile de tuning motor. In State insa, acestea se vindeau prin intermediul retelelor de Teleshopping si aveau mare succes. Trebuie stiut insa ca un compresor electric este doar un motor care merge la 12 Volti cu o elice. Dar este un motor mic, nicidecum vreunul serios precum electromotorul care iti porneste tie masina cand dai la cheie. Adica este un motoras pe care il poti opri simplu cu degetul, fara sa te ranesti. Are o elice destul de bine facuta, care iti face vant daca o indrepti spre fata. Elicea este incastrata intr-un tub ce se monteaza pe admisie. Dar ca sa crezi ca acel curent produs de ventilator poate face presiune incat sa creasca numarul cailor putere, este prostie curata. Ba mai mult, exista riscul real ca numarul cailor putere sa scada simtitor, pentru ca este obturat curentul de aer. Deci daca ai asa ceva sau daca cumva ti-a trecut prin cap sa cumperi, arunca-l, respectiv, uita. Este o porcarie inutila.
8. Colantarea integrala a masinii
Nu sunt putini cei care apeleaza la colantarea integrala, in locul vopsirii. Evident, din motive economice. Colantarea unei masini in totalitate costa cam 800-1000 de lei, in timp ce o vopsitorie adevarata sare de 2500 de lei. Dar de ce nu va recomandam colantarea? Simplu: vine cu o gramada de dezavantaje. Singurul avantaj este pretul. Dar daca vrei o lucrare de calitate, trebuie sa-ti vopsesti masina. In primul rand, cu colantul, vei avea o sumedenie de probleme. In spatele rotilor si in toata partea din fata, adica in locurile in care este predispusa caroseria la nisip, criblura, insecte sau noroi, folia se va decoji in doar cateva saptamani. In locurile in care este mai protejata, adica pe capota si plafon, va rezista ani in sir. Dar aici sunt alte probleme: daca te trezesti cu un muc de tigara aruncat de un binevoitor de la balcon, pe folia care iti acopera masina, aceasta se va gauri. Deci vei ajunge, in urma folosirii, sa iti colantezi masina cam o data pe an, iar unele piese, precum spoilerele si pragurile, chiar la cateva luni. Cel putin, pe strazile din Romania! Asadar, mai bine strangi bani si ti-o vopsesti, ca sa te tina ani in sir.
9. Neoane si LED-uri
Sub masina, in masina, sub scaune, in portbagaj, pe plafon sau in orice alt loc. Oriunde ai lumini mov, verzi, rosii sau roz, trebuie sa te apuci de treaba. Adica sa le scoti cat mai repede. A trecut epoca neoanelor de sub masina, care sa lumineze pe ritmurile muzicii nebune din subwooferul ascuns in portbagaj. La fel si cu led-urile mov de pe plafon, care iti creau candva o atmosfera romantica. Nu mai sunt la moda luminile albastre de la stropitoarele de parbriz (de parca ar fi fost vreodata!), nici luminitele verzi din becuri si nici neonul care iti lumineaza numarul de inmatriculare din spate. Daca ai lumini colorate, scapa de ele. Revino la culori calde, deschise, originale. Stylingul se face acum altfel, nu cu lumini.
10. Stickere
Tot de prin filme cu Vin Diesel sau jocuri de tip NFS, multi soferi din tara noastra isi puneau stickere pe masina. Pe aripile laterale sau pe portiere, pe capota, pe geamuri sau pe spate, cu branduri diverse, de la NOS la Pirelli, de la Sony X-Plode la HKS si tot asa. Hilar este ca 99% dintre acei soferi care conduceau masini cu stickere nu aveau nicio legatura cu brandul afisat printr-un abtibild. Adica vedeam Logane cu Bilstein, Koni sau K&N lipite in lateral, dar evident ca proprietarul habar nu avea ce sunt acele marci. Acum insa, este alt trend: stickere puse la gramada, de tip Stance, cu diverse mesaje amuzante. Ei bine, indiferent de care stickere ai, du-te repejor la un centru de detailing sa scapi de ele. Nu e mare lucru si nu e nici scump: ti le incalzeste cu pistolul de aer cald si iti da cu o solutie speciala. S-a terminat moda stickerelor auto, indiferent de mesajul pe care il transmiteau. Asadar, daca nu cumva participi la raliuri sau VTM si esti sponsorizat, las-o mai moale cu stickerele.
Gata, am terminat prima parte despre accesoriile pe care nu trebuie sa le mai ai pe masina ta. Dar acestea sunt numai cateva, pentru ca lista e lunga si tuningul din Romania se face in continuare lipsit de gust. Daca ai si tu propuneri despre ce ar trebui schimbat in perceptia soferilor romani despre masinile lor, lasa-ne mai jos un comentariu.