Din pacate, Romania este o tara cu multi hoti care fura orice. De la cercei direct din urechile femeilor, pana la clantele ghenelor din blocuri. Disperarea unui anumit segment de cetateni a atins cote maxime, motiv pentru care nimic nu mai este in siguranta. Inclusiv masinile noastre, care sunt permanent tinta hotilor de piese auto. Iata ce piese sunt furate cel mai des in Romania.

10. Spoilere (bare de protectie)

Daca am vazut masini cu toate cele 4 portiere furate intr-o seara, probabil in cateva minute, nu trebuie sa ne mire ca spoilere sau barele de protectie ale unor masini sunt tintite de hoti pentru a le revinde ulterior pe piata second-hand. Masinile germane sunt cele vizate in special, in speta BMW si Mercedes. Cele mai cautate elemente sunt barele ce poarta semnatrua Motorsport sau AMG, acestea fiind dorite de multi entuziasti care platesc bani frumosi pentru un kit complet. Aceste bare se fura destul de repede odata ce ai scos bandourile si ai acces la suruburile principale. Daca cumva nu tii masina intr-o curte sau garaj, e bine macar sa o pui langa un loc supravegheat si luminos.

9. Placutele cu numarul de inmatriculare

Si la noi se fura destul de mult placutele de inmatriculare. Nu neaparat amandoua, ca sa-i lase impresia proprietarului ca a pierdut una in trafic. Este insa cea mai problematica furaciune pe care o fac hotii nostri care au ganduri mai complexe cu aceste placute. Nu sa le vanda la fier vechi, ci ca sa le foloseasca in alte scopuri. Mai exact, placutele cu numerele de inmatriculare se fura ca sa iti faci plinul la benzinarie si sa pleci fara sa platesti, chiar daca esti furat. Cert este ca multe furturi de carburant din benzinarii sunt realizate cu placutele false, adica furate. In plus, o masina dotata cu astfel de placute ca sa nu i se ia urma poate fi folosita in jafuri mai grave, dar si pentru a le pune pe diverse masini furate ca sa fie vandute mai usor si sa circule pe strazile publice, creand astfel probleme majore proprietarului de drept.

8. Catalizatorul

Asa cum va povesteam mai demult, catalizatoarele de pe masinile noastre nu mai sunt in siguranta. Si asta pentru ca au in componenta sistemului de filtrare niste materiale rare, adica metale scumpe, precum platina. Au fost inregistrate cazuri de catalizatoare furate de pe anumite masini despre care hotii stiau ca au ceramica imbogatita cu multa platina. Si daca ne gandim nitel, nu este deloc greu sa furi un catalizator. De exemplu, cu doua unelte de taiat teava metalica se fura catalizatorul de sub o masina in doar cateva minute. Si pentru ca hotul sta sub masina, nu este deranjat de trecatori sau de faptul ca masina este iluminata sau filmata.

7. Bandourile laterale

Bandourile laterale sunt un element extrem de cautat de hotii care vor sa faca rost de bani din piesele de masina. In primul rand, bandourile (se mai numesc si moldinguri) sunt prinse de caroserie prin intermediul unor piese de plastic ce se rup usor cand tragi de ele. Aceste cleme se gasesc ulterior de cumparat, motiv pentru care hotul prefera sa traga tare, chiar daca rupe clemele, dar sa aiba bandourile intregi. Cele mai cautate bandouri sunt cele de BMW. Mai ales daca poarta semnatura M pe ele, de pe generatiile E36 si E46. Insa, asa cum vedeti si din filmele de mai jos, nici un E39 nu scapa de hotii care au o comanda de bandouri care ajung sa se vand si cu 150 de Euro cele laterale sau chiar 300 de Euro setul complet.

6. Accesorii de transport

Accesoriile de transport sunt si ele tintite de hoti pentru ca se demonteaza usor si au o valoare oarecum ridicata. E vorba de tot ce tine de transportul unor obiecte: carligele de remorcare, cutiile de plafon, suporturile de bicicleta si asa mai departe. Aceste elemente sunt asigurate doar cu cate o cheie proprie ce poate fi usor pacalita. Iar carligele de remorcare de calitate, care sunt de altfel si dorite de hoti, sunt prinse in suruburi. In rest, bare transversale sau longitudinale de plafon, diverse suporturi de schiuri sau biciclete, sunt scoase relativ usor si vandute imediat de alti doritori online sau in targurile de profil.

5. Elemente tuning

Cine are pe masina diverse elemente de tuning nu este trecut cu vederea de hotii specializati pe piese. In general, elemente de aerodinamica sunt furate cu repeziciune de hoti pentru ca sunt cautate. Mai precis, e vorba de eleroane, inclusiv ca cel din imagine, de luneta, dar si din cele care se prind cu suruburi de portbagaj. In afara de eleroane se mai fura tobe sport, prezoane, faruri, lumini de zi, oglinzi cu tot cu carcasa, prize de aer, difuzoare de aer, stopuri si asa mai departe. Insa in topul celor care fura piese de performanta de pe masinile modificate se numara eleroanele pentru ca se demonteaza usor.

4. Casetofon / Subwoofer / Statie / Camera video / GPS

Casetofoanele din masina au fost la un moment dat cel mai furat element auto. Adica hotul spargea geamul, intra in masina, smulgea unitatea de sunet si te lasa cu firele atarnand, riscand si un scurtcircuit ce putea duce la incendiu. De altfel, au fost inregistrate si incendii de masini cauzate de hoti, pentru ca au lasat firele in scurt. Astfel se "ciordesc" casetofoane, CD-Playere sau unitati DVD 2DIN. Dar la fel de cautate sunt cam toate accesoriile auto ce pot fi lasate la vedere: camere video de bord, detectoare de radar, sistem de navigatie, etc. Problema este ca si cei care au masina dotata cu sisteme performante de muzica sunt o tinta usoara petru hoti. Ajunge sa vii in cartier cu subwooferul dat tare si masina duduind de la bass, ca lumea isi da seama imediat ca in portbagaj se ascunde o comoara cu potential financiar. Asa ramane lumea fara subwoofere si statii din portbagaj, pentru ca se etaleaza acolo unde nu trebuie.

3. Jantele din aliaj

Incepem top 3 cele mai furate piese de pe masinile din Romania. Si nu puteau lipsi jantele. Stim cazuri concrete de masini lasate pe caramizi peste noapte. Adica hotii au lucrat cu o cheie si un cric, luand toate cele 4 roti in vreo 20 de minute, la adapostul noptii. Evident, tinta hotilor este intotdeauna o masina dotata cu jante de aliaj. Daca mai are si anvelopele bune, este un bonus. Au fost si cazuri de jante din tabla furate, dar numai acolo unde masina era mai izolata si din lipsa de altceva si pentru ca riscul era scazut, hotii s-au gandit sa-si faca mana pe niste table cu valoare redusa. Se mai fura destul de des si capacele rotilor de tabla, insa acestea nu prezinta o valoare crescuta, proprietarul putandu-le inlocui usor si ieftin. Hotii actioneaza in general la masinile parcate la loc ferit, in intuneric. Si acolo unde jantele nu sunt asigurate cu antifurt. Folosesc un cric hidraulic pe care de obicei il lasa la ultima roata ca sa castige timp, iar pentru restul pun caramizi sau le lasa pur si simplu pe discurile de frana, stricand masina.

2. Stergatoare

Stergatoarele au fost si au ramas un element cautat de hoti prin usurinta modului in care se demonteaza. Se fura stergatoarele oricarei masini, de oricare marca. Dar preferate sunt stergatoarele de BMW si Volkswagen, care nu au dimensiuni identice si unele modele sunt dedicate. Stergatoarele se pot fura complet, cu tot cu brate, dar la majoritatea se fura numai partea suportului de lamela, deoarece orice incepator le poate sustrage in cateva secunde. Stergatoarele ulterior sunt spalate si aranjate, fiind vandute la semafoare sau in targuri auto. Chiar daca nu au o valoare mare, la fel ca un set de jante, ele se fura pentru ca sunt usor de scos. Si sezonul furtului de stergatoare coincide cu sezonul ploios: cand te trezesti fara stergatoare, evident ca vrei sa-ti cumperi repede o pereche!

1. Oglinzile laterale

Daca ai BMW, stii bine ca oglinzile laterale sunt magnet pentru hoti. Si nu numai BMW, deoarece sunt cateva marci de masina la care oglinzile laterale (geamul) ies usor, cu un singur deget, fara sa rupi nicio clema de prindere. Hotii stiu ce marci au oglinzile vulnerabile si profita, furandu-le doar de la anumite modele. Si daca cumva sunt masini cu oglinzi care se demonteaza mai greu, forteaza sau rup intreaga oglinda, cu tot cu carcasa, pentru ca ulterior sa sustraga geamul si sistemul de reglaj electric. Multa lume apeleaza la gravarea oglinzilor cu numarul de inmatriculare, dar acest lucru nu ii opreste pe hoti. Se fura la fel de bine si oglinzile imprimate, dar si cele crapate. Singura varianta este montarea unui sistem antifurt care nu arata deloc bine, dar este eficient. Exista insa riscul ca hotul sa dea cu piciorul la oglinda si sa-i rupa suportul, pentru ca sa o fure cu totul.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram