Tot mai multi romani isi cumpara un vehicul de colectie pe care il inmatriculeaza ca vehicul istoric. Insa cei care au modele interbelice sunt destul de putini. Recent, un bucurestean a devenit posesor de Buick 40 Special.

Cel mai recent proprietar roman al unui model Buick clasic, un cunoscator al istoriei automobilului, explica importanta lui 40 Special: „In 1937, cand a introdus motorul cu opt cilindri in linie Dynaflash, caroseria Fisher construita exclusiv din otel, noul cardan si noul sistem de suspensii cu arcuri elicoidale, Buick a produs un cutremur pe piata automobilelor de lux. În 1938 a sosit si lovitura finala, transmisia automata”, arata relevanta modelului Bogdan Coconoiu, membru fondator si presedinte al Retromobil Club Romania, care a urmarit modelul timp de doua decenii pana sa îi devina acum proprietar.

Buick anunta în reclamele vremii ca automobilul sau este cel mai modern de pe piata, dar ca, în ciuda inovatiilor încorporate, pastreaza solutiile tehnice care în timp si-au dovedit viabilitatea. Noul automobil Buick ingloba numeroase elemete de avangarda la acel moment, care îl detasau semnificativ. Motorul de 248 ci (4.065 cmc) cu supape în cap care echipa modelul Special dezvolta 107 CP, în timp ce ulterior, pe modelele Roadmaster, Century si Limited a ajuns la 140 CP. Noul tip de suspensie, cardan si motor oferea pasagerilor un confort superior, automobilul functionand incredibil de lin. În ciuda masei de 1.600 km, automobilul avea un demaraj excelent si un consum mediu de 17 - 20 l / 100 Km.

Calitatile automobilului de 77 de ani vor fi testate într-un solicitant Tur al Romaniei. Abia ajuns in tara, modelul porneste la drum în caravana masinilor interbelice organizata de Retromobil Club Roman între 8 si 16 mai. Masina va parcurge un total de peste 2,000 km si va trece în aceasta saptamana prin Constanta, Buzau, Bacau, Piatra Neamt, Bistrita, Dej, Baia Mare, Satu Mare, Carei, Oradea, Arad, Timisoara, Drobeta Turnu Severin, Craiova, Alexandria, urmand sa revina la Bucuresti dupa noua zile pe drum.

In varianta Special, automobilul masoara 5.080 mm in lungime. Sistemul de franare hidraulic si directia demultiplicata permiteau soferului sa exploateze la maxim automobilul, iar consumul ridicat de carburant si ulei devenisera o amintire. In 1938, Buick pluseaza printr-un face lift, repetat în 1939. Astazi, modelul ’38 este cel mai apreciat de catre colectionari, fiind produs în variantele Sedan (cu si fara portbagaj), Coupe, Roadster si Cabriolet. Sloganurile firmei “It’s Buick again” sau “Better buy a Buick” au sustinut vanzari record pentru o masina din clasa superioara de pret. Buick a produs în 1938 un numar de 173.975 de automobile. Dintre acestea, 130.838 de exemplare au fost model 40 Special, 82.191 fiind varianta Sedan.

Vedeta de film, pasiune in viata reala

In Romania, reputatia modelului Buick ’38 s-a construit în principal prin intermediul cinematografiei, masina devenind începand cu anii ’70 vedeta de film. Un frumos exemplar de culoare albastra a fost masina comisarulului de politie interpretat de actorul si regizorul Sergiu Nicolaescu într-unul din unul din rolurile sale memorabile. Buick-ul ’38 a fost “distribuit” în numeroase filme romanesti, cele mai importante fiind Ultimul cartus, Cu mainile curate, Un comisar acuza, Revansa, Delul, Ziua Z, Oglinda si Supravietuitorul. Modelul nu a fost ocolit nici de regizorii straini care au realizat filme în Romania dupa 1989: To vlema tou Odyssea (1995), Amen (2002) si, cel mai recent, Excape to Shanghai (2015).

O viata dedicata modelelor Buick ’37-‘38

Modelul care ruleaza acum pe soselele din Romania are un istoric pe masura de spectaculos. Americanul Dave Lewis (1938-2012) a fondat în 1980 clubul Buick ’37-’38 si un an mai tarziu revista periodica “The Torque Tube”. Ulterior, a deschis un mic atelier de restaurari auto în Springfield (IL), devenind în scurt timp specialist în marca. În 1984 a primit a treia comanda de restaurare a unui Buick ’38, iar 28 de ani mai tarziu vaduva proprietarului i-a returnat automobilul cu rugamintea de a-l vinde. Lewis a achizitionat automobilul, considerand ca nu exista reclama mai buna pentru atelierul sau decat prezentarea acestuia la diferite evenimente dedicate vehiculelor istorice. Automobilul parea restaurant recent, aratand precum în ziua în care parasise atelierul. Este vandut unui membru al clubului Buick din Oklahoma care are mai multe exemplare în colectie, insa varsta inaintata il determina dupa doi ani sa vanda automobilul. Din fericire, aceasta bijuterie poposeste acum in Romania si va putea fi admirata la evenimentele dedicate vehiculelor istorice.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram