Toata lumea stie ca masinile trebuie sa detina o asigurare RCA obligatorie. Indiferent ca e vorba de automobile personale sau proprietate a unor institutii de stat. Ei bine, dupa zeci de verificari a bazei de date publice a CEDAM, am realizat ca majoritatea masinilor de politie care circula in Romania nu detin o polita de asigurare RCA valabila.
Orice automobil asigurat apare in baza de date CEDAM
Autoritatea de Supraveghere Financiara a pus la dispozitia soferilor o baza de date in care sunt centralizate absolut toate politele de asigurare RCA la nivel national. Adica e extrem de simplu: daca masina ta are asigurare RCA, poti verifica acest lucru introducand numarul de inmatriculare. La interogarea acestei baze de date, in cateva secunde afli perioada de valabilitate si compania de asigurare la care a fost efectuat RCA-ul. In caz ca masina nu are RCA valabil, ea nu apare in baza de date CEDAM. Poti verifica valabilitatea unei polite RCA pe site-ul oficial ASF.
Autospeciale de politie fara RCA
Am cautat online imagini cat mai recente cu masini de politie, atat de la Rutiera, cat si de la Locala sau apartinatoare unor sectii anume. Si, din nefericire, am avut surprize neplacute. Am reusit sa gasim doar cateva masini de politie cu RCA valabil, conform bazei de date CEDAM. Am introdus numarul de inmatriculare, vizibil in poze, si rezultatele au fost dezamagitoare. Mai exact, din 75 de numere de inmatriculare introduse, toate de la automobile de politie cu numere normale sau de MAI, am reusit sa identificam numai 6 autospeciale cu RCA valabil: 3 masini Dacia Logan (MCV cu radar si berlina) si 3 masini Volkswagen Polo.
Da, pot fi interogate numerele cu MAI
Baza de date CEDAM permite interogarea numerelor de inmatriculare atat pe formatul B-19-HTK, cat si pe formatul MAI 40897. Am reusit sa identificam masini cu RCA valabil, dar si fara RCA, in ambele formate de numere. Asadar, iese din discutie varianta ca in baza CEDAM numerele care apartin Ministerului de Afaceri Interne nu apar sau nu pot fi interogate.
Verificarea dupa numarul de inmatriculare sau seria de sasiu este acelasi lucru
Am incercat sa gasesc o scuza si sa cred ca acest numar urias de masini de Politie fara RCA care figureaza in baza de date CEDAM este cauzat de interogarea prin intermediul numarului de inmatriculare (singura noastra varianta de verificare) si nu prin introducerea seriei de sasiu. Ei bine, un broker de asigurari ne-a clarificat situatia: in sistem sunt introduse toate datele de pe polita RCA si este imposibil introducerea seriei de sasiu fara numarul de inmatriculare sau invers. Asadar, indiferent de varianta de interogare pe care o alegi, rezultatul trebuie sa fie acelasi, fara exceptie. Mai mult, si cand e vorba de o asigurare colectiva, de flota, rezultatele apar individual in baza CEDAM.
In baza de date CEDAM apar orice numere de inmatriculare
Dupa ce m-am mai documentat online, am mai reusit sa le gasesc o scuza domnilor politisti care circula fara asigurare. Si anume, ca daca masina se afla la prima inmatriculare, cum este cazul autospecialelor Volkswagen Polo sau noile Logane 2, interogarea in baza de date CEDAM se poate face doar dupa seria de sasiu. Insa a picat si aceasta scuza, deoarece am facut cateva experimente cu masini despre care stiu sigur ca sunt la prima inmatriculare, cumparate de noi, si care figureaza cu RCA valabil. Dupa care, am reusit sa gasesc si doua masini Volkswagen Polo de politie din Timisoara, care figureaza cu RCA valabil, desi au fost inscrise la finele anului trecut. Asadar, nu conteaza cand e inmatriculata masina pentru ca daca are RCA valabil o sa figureze in sistem.
Cand o masina nu are RCA valabil, nu figureaza in baza de date
Atunci cand introducem un numar de inmatriculare in baza de date CEDAM si aceasta nu are RCA valabil, apare mesajul "Autovehiculul avand numarul de inmatriculare MAI35518 este inexistent sau nu figureaza in baza de date." Am verificat acest lucru si cu o masina personala careia i-a expirat RCA-ul acum cateva zile. Daca acum o saptamana figura in baza de date cu RCA valabil, interogarea aratandu-ne atat valabilitate, adica de cand a fost facuta si cand expira, cat si numele asiguratorului, acum baza de date ne spune ca numarul este inexistent sau nu figureaza in baza de date.
Politele RCA au nevoie de 2-3 zile ca sa fie procesate
Poate ca unicul motiv pentru care multe automobile de politie din toata tara nu au RCA valabil este ca si-au facut politele azi sau ieri si nu au fost procesate de ASF. Insa ne vine greu sa credem ca zeci de autospeciale de politie si-au facut acum RCA si ca daca azi ele figureaza fara RCA in baza de date, daca vom interoga toate acele numere peste cateva zile, ele vor aparea cu RCA valabil. Ar fi un caz fericit, dar putin probabil...
Da, masinile de politie, inclusiv noile autospeciale Volkswagen Polo, circula fara RCA
Dupa ce am introdus manual, de mai multe ori, numerele de inmatriculare ale masinilor noi din dotarea politiei, celebrele Volkswagen Polo cu motoare 1.2 TSI, am reusit sa gasim doar trei masini cu RCA valabil. Restul, din pacate, nu figureaza in baza CEDAM, semn ca nu detin o astfel de asigurare. Nu trebuie sa uitam insa ca aceste masini sunt cumparate in leasing si ca au asigurare CASCO obligatorie, asigurare ce ar putea sa-si piarda valabilitatea in lipsa unui RCA valabil...
De ce circula Politia fara RCA la masini?
Din lipsa de fonduri. Si pentru ca pot. Daca pe soferi ii opreste politia pentru verificarea actelor, inclusiv a RCA-ului, pe autospecialele de politie cine sa le opreasca? Nimeni. Si cum sectiile de politie si diviziile din toata tara duc lipsa de fonduri, cumpara anvelope de iarna second-hand sau vin cu benzina de acasa, de unde sa mai fie bani pentru RCA? Problema este ca in cazul unui accident rutier in care este implicata o autospeciala, lucrurile se vor complica.
Politia isi face RCA doar la nevoie
In caz ca o autospeciala este implicata intr-un accident si soferul sau este vinovat, lucrurile se vor "solutiona" a doua zi. Masina care nu are RCA obtine de la un broker o asigurare RCA in aceeasi zi, cu valabilitate de a doua zi si se schimba data accidentului, astfel incat masina sa figureze la data acestuia cu RCA valabil. Este un procedeu des intalnit, din nefericire...
Verifica si tu Politia daca are asigurare RCA!
Poate suntem noi paranoici sau exagerati, insa faptul ca Politia circula fara RCA este unicul raspuns la care am ajuns, dupa ce am verificat mai multe masini. Speram sa ne inselam si speram ca toate masinile, indiferent de numarul de inmatriculare sau de inscriptiile de pe ele sa detina RCA valabil. Insa dovezile spun altceva. Si daca ne inselam, abia asteptam sa fi contrazisi.
Dar pentru un plus de convingere, te rugam sa ne ajuti. Si de fiecare data cand vezi o masina de politie, fa-i o poza sau verifica tu direct numarul de inmatriculare in baza de date. Poti afla in doar cateva secunde daca masina cu girofaruri, cea care te-a oprit sa te verifice si sa aplice legea, incalca legea si pune siguranta rutiera in pericol, circuland fara RCA.