Modelele clasice ale marcilor auyo au un farmec aparte in ochii privitorilor. Departe de performantele bolizilor de astazi, aceste masini lasa urma unui parfum de epoca in care forma unui automobil imbina armonios principiile aerodinamicii cu estetica produsului de lux. Iata mai jos 6 modele de automobile care au trecut testul timpului.

1. Heine-Velox (1923)

Heine-Velox a fost, in era sa, cel mai scump autoturism american: 17.000 de dolari. In comparatie, modelele Rolls Royce din anii '20 abia atingeau suma de 10.000 de dolari. Creatorul sau este un acordor de piane si dealer Ford din San Francisco, Gustav Otto Heine, care isi propusesese inca din 1905 sa produca un automobil de lux.

Primele sale modele au fost distruse in cutremurul si incendiul care a distrus o mare parte din oras in anul 1906. Heine a asteptat inca 15 ani pentru a reveni la visul sau, iar rezultatul este de-a dreptul admirabil.

2. McFarlan Phaeton

Harry MacFarlan, unul din fiii celui mai cunoscut constructor de diligente si trasuri din Statele Unite, John B. McFarlan, a reusit sa schimbe imaginea epocii de lux dintre cele doua razboaie mondiale aducand pe piata McFarlan Phaeton, o masina impozanta si puternica pentru vremea ei.

Modelul a devenit o emblema a luxului american, dupa ce la Salonul Auto de la Chicago din 1923 a fost prezentat spectaculosul model Cabrio 154, cu bara din fata placata cu aur. Masina s-a vandut cu 25.000 de dolari, stabilind un record de pret pentru epoca sa. Unul din putinele exemplare ramase in stare perfecta este detinut de un colectionar din Indiana.

3. Bugatti 41 "Royale"

Doar sase modele 41 Royale au fost produse in 1929 la cererea lui Ettore Bugatti. Niciuna dintre masini nu seamana cu celelalte, iar coupe-ul Napoleon, cel mai spatios model al seriei limitate, a fost pastrat si condus de insusi Ettore Bugatti.

Masina reprezinta o alta pecete a luxului existent inainte de marea criza economica din anii '30. Legenda din spatele masinii spune ca Ettore s-a apucat sa construiasca coupe-ul de lux dupa ce oaspetii sai i-au reprosat in timpul unei mese festive ca modelele produse pana atunci se incadreaza doar in segmentul masinilor sport. Din cele sase masini, doar 3 au fost cumparate, niciuna neajungand in posesia vreunui membru al casei regale.

4. Duesenberg SJ Arlington

Sedanul iesit in 1933 din mainile designerului Gordon Buehrig si-a castigat rapid porecla "20 grand" din pricina pretului sau imens pentru acea perioada: 20.000 de dolari, echivalentul a jumatate de milion de dolari in ziua de astazi. Motorul era o adevarata uzina de 6882 cmc, facand din Dusenberg SJ Arlington una dintre cele mai puternice masini ale epocii.

SJ avea reputatia de a scoate o viteza de 217 - 225 de kilometri in viteza a treia, in ciuda greutatii de 2,5 tone a masinii. Cele mai multe automobile ale epocii nu atingeau nici macar o viteza maxima 162 km/h .

5. Silver Arrow

Sase modele Silver Arrow au fost prezentate in timpul expozitiei de progres industrial din 1933, din Chicago. Modelul a fost aproape un cantec de lebada al Pierce-Arrow.

Prinsa pe picior gresit de criza financiara si fara un autoturism desztinat clasei mijlocii, Pierce-Arrow a mai rezistat pe piata doar cinci ani de la prezentarea "Sagetilor Argintii". Cu toate acestea, micuta companie rivaliza la acea data cu Packard in privinta pionieratului in folosirea la scara extinsa a aluminului in constructia de masini. Silver Arrow a fost si prima masina care folosea valve hidraulice.

6. Rolls-Royce Phantom I Jonckheere "Round Door"

Credeai ca tuningul se face doar de cateva decenii? Iata mai jos ce a iesit din mana unor constructori belgieni dupa ce acestia s-au trezit, in 1935, cu o comanda ferma de a modifica un Rolls Royce Phantom I.Masina fusese comandata in 1925 de un american, dar a fost in cele din urma achizitionata de Rajahul din Nanpara. 10 ani mai tarziu, acesta a cerut belgienilor de la Jonckheere sa ii remodeleze intr-un stil original Rolls Royce-ul. Iar acestia au scos din masina tot ce s-a putut. Finisajele nu se mai intalnesc la niciun alt exemplar, iar usile rotunde, aripa dorsala adaugata la nivelul partii posterioare si intreaga infatisare agresiva a automobilului ar face de ras unii dintre proiectantii auto din ziua de astazi.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram