Micuta si fasneata Honda CRX a anilor '80 venea din fabrica cu niste jante de aliaj... extrem de urate. Aveau 4 gauri, necentrate, care ii dadeau masinutei coupe un aspect cu adevarat invechit.

Generatie anilor '90 de Ford Mustang a venit cu niste jante de aliaj destul de urate. Cu 3 spite duble, grosolane si care nu prea lasau vederea la discuri. Se pare ca aceste jante sunt considerate cele mai urate pe care Ford le-a fabricat vreodata.

Honda isi echipa masinile hibrid in anii 2000 cu niste jante mai... speciale. Zici ca erau facute dintr-un bloc de piatra, nu din aliaj. Nu prea aveau spite ci erau mai degraba pline. Nu din motive aerodinamice, ca masina nu era una de performanta... ci doar pentru ca sa fie diferite.

Renault 11 a avut printre cele mai urate jante europene din toate timpurile. Ai zice ca varianta turbo venea cu ceva mai interesant. In schimb, venea cu niste aliaje, dar extrem de urate: zici ca au in centru un suport de televizor.

Producatorul japonez de jante Enkei are un model numit Spider. Care nu ar arata deloc rau, daca nu ar fi avut acel inel exterior ondulat. Nu degeaba se cheama asa, pentru ca aduce cu panza unui paianjen... putin beat.

Jantele numite Assassyn sunt cromate, special realizate pentru americani si ale lor automobile pimpuite. Dar nici la design nu stau foarte bine, zici ca sunt o sculptura facuta de Gigi Becali in puscarie.

Masina americana Chevrolet Cavalier venea cu niste jante ceva mai... ciudate. General Motors a acceptat acest design minimalist cu un capac patrat in mijloc si 4 gauri duble... Seamana cu o portavoce, cu o casuta postala, cu orice, dar nu cu niste roti.

Renault in anii '80 isi cam facea de cap in timp ce desena jantele din aliaj. Inclusiv pentru modelul Fuego, ce are niste jante in doua nuante, dar care seamana cu un carabus storcit ca in poezia Elenei Farago.

Isuzu Impulse, o masina care nu a fost vanduta in Romania niciodata, venea cu niste jante urate ca o zi de luni. Banuim ca designul a fost realizat de cei de la Renault, pentru ca seamana cu ce faceau ei in anii '80, cu 8 gaurele de sobolan greu de admirat...

Pentru final am pastrat ceva bun si mioritic: jantele Elba din aluminiu cu care se vindeau modelele din seria limitata Dacia 1410 Dedicatie. Niste jante cu 3 spite care te duc cu gandul la 3 perechi de tanga incurcate.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram