Primul autoturism de conceptie 100% romaneasca a fost Dacia Nova. Un vehicul cu care insa nu prea asociem succesul marcii Dacia, pentru ca celebra 'berlina' este fara indoiala masina romaneasca cea mai cunoscuta, cea mai celebra si inca cea mai populara. Insa Dacia berlina nu este un produs 100% romanesc, automobilul fiind la baza un Renault 12 pentru care Ceausescu a cumparat licenta de fabricatie in 1968. Si daca am discutat atat despre masina autohtona, nu strica sa ne aruncam privirea putin si spre... originalitate.

Renault cauta cu disperare un sedan in 1965

Francezii de la Renault duceau o lupta relativ inegala cu cei de la Peugeot si Citroen care aveau produse mai calitative si mai diversificate. In anii '60, Renault vindea modelele R8 si R16, adica un vehicul subcompact cu motor si tractiune in spate si un hatchback cu 5 usi. Insa ii lipsea ceva cu care sa rivalizeze impotriva lui Peugeot 404 si care sa umple spatiul dintre masinutele urbane, adica Dauphine, R8 si R4 si "uriasul R16". Adica avea nevoie cu disperare de o masina mare, spatioasa, o limuzina usor de fabricat si cu forme moderne.

Asa a luat nastere Project 117 care a dus la producerea primelor exemplare de Renault 12 in 1968. Dupa mai multe teste de drum, francezii s-au decis sa lanseze varianta de serie in cadrul Salonului Auto de la Paris in octombrie 1969, moment in care a luat nastere si celebra noastra Dacie 1300 (primele Dacii 1300 vandute in Romania dateaza din 1969). Deoarece licenta cumparata de statul roman pentru producerea unui autovehicul Renault sub brandul propriu fusese deja achitata cu un an inainte, in 1968, cand cele doua tari au facut un experiment numit Dacia 1100. Adica piese 100% frantuzesti, trimise cu trenul din Franta si asamblate la Colibasi. Insa vazand schitele viitoarei Dacii 1300 in 1968, Partidul Comunist Roman a decis ca noul model, intitulat Renault 12, va fi si masina de baza care sa faca obiectul unei licente de productie.

Renault 12 vanduta in 4 variante de echipare

In momentul lansarii, R12 s-a vandut in numai doua variante de echipare: L si TL. Desi nu este clar de la ce vin aceste initiale, multa lume banuieste ca L vine de la Luxe, desi cea mai accesibila varianta si cea mai ieftina se numea Renault 12 L. Aceasta venea cu o bancheta unica in partea din fata, fara reglaj, luneta fara dezaburire, fete de usi fara cotiere si doar 4 semnale. In schimb, varianta Renault 12 TL, cea de varf in momentul lansarii, avea luneta cu dezaburire, fete de usi cu manere si cotiere, doua scaune individuale in fata cu reglaj, semnalizari si in aripile fata, dar si iluminare in torpedou si portbagaj, iar rotile aveau capace cromate.

Un an mai tarziu, in 1970, Renault a lansat si varianta break, varianta ce beneficia de aceleasi doua echipari, L si TL, in functie de bugetul fiecarui client. Dar pentru ca cererea de masini mai rafinate si mai performante era in crestere, francezii au scos pe piata si o varianta numita Renault 12 TS, in 1971. Masina avea un motor cu 4 cp mai puternic, adica 58 cp, roti Fergat asemanatoare cu cele de pe varianta sportiva Gordini, vopsite in doua nuante, ornamente cromate in laterale, radio cu antena la interior, scaune cu tetiere incorporate, ceasuri de bord cu turometru, proiectoare de ceata optional si o paleta mai larga de culori exterioare si tapiterii interioare.

A 4-a varianta de echipare lansata de Renault in 1973 s-a numit TR. Era o echipare de varf, pozitionata mai sus decat TL, dar mai jos decat TS. Una din principalele trasaturi era ca un Renault 12 TR venea in standard cu o transmisie automata cu 4 viteze. In rest, beneficia de majoritatea dotarilor de pe versiunea de top TS, mai putin jantele Fergat in doua nuante.

Motor cu 4 pistoane gandit cu un singur scop: sa fie ieftin

Era destul de usor pentru Renault sa utilizeze in R12 un motor pe care deja il avea in exploatare pe R16. Insa din cauza ca acesta era scump de produs, fiind din aluminiu, francezii au decis sa apeleze la un propulsor Cleon, folosit din 1962 pe Renault 8 si Renault 10, dar cu o capacitate mai mare. Asa a luat nastere motorul de 1289 cmc care producea initial 54 cp si impingea masina pana la o viteza maxima de 145 km/h.

Ulterior au urmat motoare similare cu cele pe care le stim de la familia Dacia: 1400 cmc si 1600 cmc, cu puteri cuprinse intre 60 si 72 cp. Transmisiile, odinioara cu 4 viteze, au fost inlocuite cu cele in 5 rapoarte, pentru o eficienta mai buna a consumului de carburant.

Renault 12 Gordini, facut special pentru motorsport

Asa cum au facut in 1964 pentru modelul R8, francezii au repetat istoria in 1970 cu R12. Adica au facut o versiune performanta Gordini, realizata de specialistii in tuning "ai casei". Renault 12 Gordini s-a lansat pe piata cu un motor de 1.6 litri complet din aluminiu, luat de pe R16 TS, dar dotat cu doua carburatoare duble Weber, motor ce producea 125 cp. La acest motor era cuplata o transmisie manuala cu 5 rapoarte, ce-i permitea berlinei sa atinga o viteza maxima de 185 km/h.

Spre deosebire de un R12 normal, un Gordini avea mai multe imbunatatiri. De exemplu, a fost singurul Renault 12 produs cu discuri de frana pe toate rotile. Pe fata avea discuri ventilate si pe spate discuri simple, cu dublu-circuit. Suspensiile erau mai rigide, special modificate pentru viteza si viraje stranse, sistem imbunatatit de racire si incalzire a habitaclului, volan sport cu 3 spite si o priza de aer pe capota. In plus, clientii care doreau un Gordini puteau sa aleaga dintr-o paleta de 6 culori speciale, cele mai populare fiind insa albastru si galben. Acestea primeau celebrele dungi Gordini de jur-imprejurul caroseriei. In total s-au fabricat 5.188 de unitati Renault 12 Gordini, destul de putine daca ne gandim ca R8 Gordini s-a vandut in 11.607 exemplare.

Renault 12 Alpine, cel mai rar dintre cei mai rari

Cel mai rar model de Renault 12 este fara indoiala cel numit Alpine. Si asta pentru ca numai 493 de unitati au fost fabricate cu ajutorul unor specialisti in performanta, nimeni altii decat celebrii ingineri francezi de la compania cu acelasi nume. Masina a luat nastere in urma unor discutii dintre Renault si Alpine, de a produce o masina speciala pentru competitiile sportive interne. In timp ce un R12 Gordini era masina de zi cu zi, cu care posesorul se putea distra si pe circuit, un R12 Alpine era strict pentru a putea fi usor transformat in masina de curse. Sub capota avea un motor de 1.4 litri de pe R5 Alpine, facut de la zero, acesta fiind acoperit de o capota din fibra de sticla proeminenta. Masina mai avea in plus suspensie de competitie si o combinatie interesanta de culori: auriu cu negru.

Desi avea mai putina putere decat un R12 Gordini, acest Alpine de 110 cp reusea sa atinga 175 km/h fara probleme. Usurata, bine echilibrata si orientata din toate punctele de vedere spre raliuri, R12 Alpine nu s-a produs in numar mare din cauza costurilor uriase. Pentru ca masinile erau facute 100% manual, pretul era cu 40% mai mare decat un TL obisnuit, ceea ce i-a facut pe oficialii Renault sa limiteze productia la numarul strict de vehicule necesare competitiilor. Asa ca in doar trei ani, intre 1978 si 1980, s-au produs si vandut doar 493 de astfel de bijuterii, majoritatea transformate in vehicule de coasta si raliu.

Renault 12 si productia la nivel mondial

Acest model a fost produs in 2.5 milioane de unitati, ceea ce a facut ca R12 sa fie un real succes. Insa aceeasi masina, cu o serie de modificari, s-a mai fabricat si in alte tari, nu doar in Franta. Renault 12 s-a produs in Statele Unite si Canada, unde o versiune cu ornamente care imitau lemnul se numea Nordic, in Australia s-a fabricat R12 vreme de 10 ani, intre 1970 si 1980, in America de Sud a fost produs in 450.000 de unitati pana in 1994. Renault 12 s-a produs si in Turcia, din 1971 si 2000, acolo unde se numea Renault Toros.

Dar fara indoiala, tara care a produs mai multe exemplare de Renault 12 ca oricare alta, inclusiv Franta, a fost Romania. In timp ce Franta si celelalte tari au produs 2.5 milioane de R12, in Romania s-au produs 2.3 milioane de Dacii care au avut la baza modelul original Renault 12. E vorba de Dacia 1300, Dacia 1310, Dacia Sport, Dacia Papuc, automobile fabricate sub brandul Dacia din 1969 pana in 2006, cand a fost realizata ultima Dacie Pick-Up.

Romanii, mult mai inventivi decat francezii

In timp ce Renault 12 a fost produs oficial doar in 3 variante de caroserie, sedan, break si van (adica un break fara geamuri), odata intrat pe mana romanilor, posibilitatile au devenit nelimitate. Cu numele Dacia, masina frantuzeasca a fost produsa pe rand in modelul papuc (pick-up), sport, hatchback (Liberta), double-cabbin, drop-side, king-cab si asa mai departe... Unde mai pui ca Dacia, spre deosebire de masina originala Renault 12, a avut si o versiune 4x4?

Da, este adevarat ca Dacia noastra berlina nu este inventia romanilor. De acord. Insa nu trebuie sa ne fie rusine ca am preluat o masina asa cum era Renault 12 si de-a lungul vietii sale, vreme de 38 de ani, din 1968 pana in 2006, au reusit sa facem ceea ce francezii nici nu au indraznit. Si chiar daca ne mandrim de unele rezultate, cum e cazul Daciei Sport, adica un Renault 12 Coupe care nu a existat vreodata, nu strica sa ne aruncam uneori privirea in urma si sa cunoastem masina frantuzeasca originala care a dus la frenezia numita Dacia.

Подпишись на наш Telegram-канал