Nu poate exista un top al masinilor decapotabile fara ca Jaguar E-Type sa fie prezent. O masina sport clasica, cu motor in 6 sau 12 pistoane, tractiune spate si un design absolut fabulos. Jaguar E-Type a fost prima masina de serie accesibila publicului larg, capabila sa atinga peste 250 km/h.

Ferrari 250 GT California Spyder a fost un automobil realizat in serie foarte mica de catre Enzo Ferrari. Pe langa faptul ca este o masina performanta al carei pret poate depasi azi 20 de milioane de Euro, designul este unul foarte reusit.

Jaguar XK120 este o masina sport fabricata in Anglia intre 1948 si 1954. Numai daca ne gandim la cati ani au trecut de atunci si observam ca acest design special nu s-a demodat niciodata, e clar ca acest model este unul din cele mai frumoase roadstere din lume.

Chevrolet Corvette Stingray a fost si a ramas o masina interesanta. Dincolo de imaginea de muscle-car, varianta decapotabila este una cu adevarat reusita. Multi considera acest model drept cea mai frumoasa decapotabila de pe continentul american, fabricata dupa Razboi.

Ferrari 355 Spider este, recunosc, o slabiciune personala. Si asta pentru ca reprezinta esenta Ferrari in cel mai mic detaliu: forme exotice, linii joase, opulenta din plin. Insa cel mai mult iese in evidenta linia laterala a caroseriei, cand plafonul este culcat... o linie pe care nimeni nu o va mai putea copia vreodata.

Mercedes-Benz 300SL Roadster este varianta decapotabila a celebrului Gullwing. Fara indoiala, acea forma unica, dominata de o capota lunga, rotile semi-acoperite si garda la sol foarte joasa face ca acest model sa fie cel mai frumos roadster pe care nemtii l-au produs vreodata.

Nici cu Porsche 356 Speedster nu ne este rusine. O masina sport extrem de frumoasa, dupa care intorc cele mai pretentioase capete, de forma unui "Crab-Potcoava", cu o forma aerodinamica, ce emana prin fiecare element al caroseriei semnatura lui Ferdinand Porsche, realizatorul vesnicului Beetle.

O masina unica in lume, prin prisma faptului ca din cele cateva realizate in 1938, numai un singur exemplar realizat de carosierul Carrozzeria Boneschi din Milano a supravietuit pana azi. Masina poarta seria de sasiu 41-3215 si are o caroserie arodinamica spectaculoasa, cu multe elemente inspirate din aviatie, ce transmite ideea de miscare chiar si atunci cand masina sta pe loc. Acest exemplar senzational care valoreaza peste 700.000 de Euro a participat in 2014 si in Romania, la Concursul de Eleganta Sinaia, unde a obtinut, asa cum era de asteptat, marele premiu.

Compania Cord cu sediul in Connersville, Indiana, a luat nastere dupa ce E.L. Cord a cumparat brandul Auburn. Incepand cu 1929, masinile Cord erau de fapt modele Auburn cu alta sigla si cateva modificari minore. Dar au existat si cateva modele speciale, cu adevarat avansate pentru acea vreme, cum ar fi seria 810/812, poate cele mai cunoscute vehicule ce poarta acest nume. Seria 812 avea multe inovatii tehnologice: tractiune pe puntea fata, suspensie independenta, faruri escamotabile si motoare supra-alimentate. Cord 812 si-a facut aparitia in 1935 la Salonul Auto de la New York, avand un motor de 4,739 cmc Lycoming V8 de 125 cp si o transmisie semi-automata cu 4 rapoarte. Comenzile au venit cu miile, multumita aspectului sau revolutionar, insa in total, compania Cord a reusit sa livreze numai 1174 astfel de vehicule cu diverse forme de caroserie, decapotabile, coupe sau sedan in primul an. Nu stim cum, dar si in Romania au ajuns cateva exemplare de Cord in anii '40.

Disco Volante inseamna Farfurie Zburatoare. Asa era denumita aceasta serie redusa de masini-concept produse de Alfa Romeo impreuna cu designerul de caroserii Touring, din Milano. La baza, masina avea platforma de la Alfa 1900, cu un motor de 2 litri ce producea 158 de cp, destul pentru ca aceste modele sa atinga 220 km/h. A fost fabricat un model unicat special pentru Juan Manuel Fangio cu motor de 3.5 litri, exemplar care acum este in Muzeul Auto din Torino. Pentru ca discutam de o serie de masini produse in sub 10 exemplare, pretul pentru un Disco Volante Spider sau Coupe depaseste pragul celor 2 milioane de Euro. Masina avea doar 735 kg si un sasiu tubular, iar caroseria a fost realizata folosind un tunel de aer.

Talbot Lago T26 este o alta creatie a designerilor Figoni et Falaschi in anul 1946. La acea vreme era cea mai puternica masina de pe piata, avand motorul de 4.5 litri care producea 170 cp, destul incat sa fie alergata si la cateva curse pe circuit. Insa un lucru e clar: formele care imita picatura de apa, semnatura celor de la Figoni et Falaschi, o fac una din cele mai frumoase masini fabricate vreodata.

Figoni et Falaschi era compania specializata pe caroserii personalizate cu cea mai mare notorietate in Franta anilor '30. Delahaye 165 Cabriolet realizata de Figoni et Falaschi este poate cea mai radicala opera de arta a carosierilor francezi din toata timpurile. Si e considerata de multi drept cea mai frumoasa masina realizata vreodata. Masina e construita pe un sasiu Delahaye V12 145 de competitie, fiind realizata in numai doua exemplare. Primul, prezentat la Paris in 1938, iar al doilea exemplar, special fabricat pentru Salonul Mondial de la New York, pentru a ocupa standul Frantei. Autoturismul cabriolet avea patentul pentru un parbriz care cobora la manivela si era dotata cu celebrele "enveloppantes", aripile care acopereau complet rotile. Exemplarul de la New York a ramas blocat in vama cand a inceput razboiul, si peste sase ani a fost vandut. Un showroom din California a cumparat masina si i-a pus un motor V8 de Cadillac cu transmisie automata. In anii '80, in cele din urma, acest Delahaye a primit o restaurare originala, a primit motorul care trebuia si a participat in 1992 la concursul de eleganta de la Pebble Beach.

Duesenberg Automobile & Motors Company a fost un brand premium de limuzine scumpe americane cu sediul in Des Moines, statul Iowa. Este o companie infiintata de fratii germani August si Frederick Duesenberg in 1913 care planuiau sa faca doar masini sport. Insa in timp au realizat ca au mai mult succces daca fabrica masini luxoase si scumpe. Absolut toate masinile Duesenberg erau realizate 100% manual si erau considerate la acea vreme ca fiind cele mai bune autoturisme din lume. Ulterior, asa cum s-a intamplat si cu firma Auburn, compania Duesenberg a fost cumparata de Cord si a intrat in faliment in 1937, cand incepea Al Doilea Razboi Mondial. Pe langa limuzinele elegante din seria A si J, Duesenberg a facut si automobile extrem de rapide. E si cazul acestui SJ Meteor Mormon Special, un automobil gandit exclusiv pentru doborarea recordurilor de viteza. La bordul acestui Mormon dotat cu motor de avion care producea 750 cp, pilotul Ab Jenkins reusea in 1939 sa atinga 275 km/h si a realizat un record mondial care a tinut pana in anul 1990: 24 de ore de condus in continuu cu viteza medie de 259 km/h.

Bugatty Royale este o masina uriasa, cu o lungime de 6.4 metri, produsa in mai multe variante. Ettore planuia sa fabrice 25 de astfel de masini pe care sa le vanda capetelor incoronate din toata lumea, dar a vandut numai 3 masini din cele 6 produse. Acest urias pe 4 roti era dotat cu un motor de 12,7 litri cu 8 pistoane care impingea cu greu masina grea de 3,1 tone. In ziua de azi, toate cele 6 masini sunt automobile care fac parte din colectii private sau sunt folosite la promovarea brandului. De exemplu, masina cu numarul de sasiu 41.111 a fost cumparata in 1999 de catre noul proprietar al brandului Bugatti, Volkswagen AG, cu suma de 20 de milioane de dolari. Ironic este faptul ca aceasta masina ar fi trebuit sa-i fie livrata in 1937 Regelui Romaniei, Carol al II-lea. In prezent, unul din cele 6 modele Type 41 are o valoare aproximativa de peste 40 de milioane de Euro, insa nu a mai fost vandut niciunul de ani buni.

Inca o masina care iti taie respiratia este Delahaye 175 S cu o caroserie semnata de Saoutchik. Masina era bazata pe modelul Roadster 175 S cu seria de sasiu 815023 si era dotata cu motorul cu 6 pistoane in linie de 4.455 cmc care oferea 165 cp. Masina si-a facut debutul in 1949 la Salonul Auto de la Paris, fiind comandata de colectionarul englez Sir John Gaul. In anii '50, automobilul a ajuns pe mana unei vedete de cinema numita Diana Dors, care a cumparat-o de la afaceristul englez pentru suma de 5000 de lire. Se pare ca Diana Dors la acea vreme avea 17 ani si era deja considerata un sex-simbol, la fel ca si Jayne Mansfield, Mamie Van Doren sau Marilyn Monroe. Iar faptul ca fost candva detinut de catre o vedeta de cinema, a facut ca valoarea acestui exemplar sa fie si mai mare. La ultima vanzare prin licitatie, automobilul a fost cumparat pentru suma de peste 4 milioane de dolari.

Подпишись на наш Telegram-канал