Volkswagen Type 4, numit 411 sau 412 a fost un automobil sedan si break realizat intre 1968 si 1974 in Germania. Masina compacta si-a facut debutul la Salonul Auto de la Paris in '68 avand un design semnat de Pininfarina. Motorul era pozitionat in spate, la fel si tractiunea, exact ca la Beetle. Propulsorul era unul destul de mare pentru marca germana la acea vreme: 1.7 sau 1.8 litri, motoare ce producea maximum 85 cp.

Volkswagen a lansat modelul Golf in 1974. Versiunea GTI a aparut in iunie 1976 si se bucura de un motor pe benzina de 1.8 litri cu injectie Bosch ce producea 110 cp. Masina avea o greutate de 810 kg, motiv pentru care reusea sa accelereze pana la 100 km/h in sub 9 secunde. Viteza de top era de 180 km/h si s-a bucurat inca de la lansare de un succes urias in randul tinerilor iubitori de viteza. Trebuie retinut ca termenul de "hot-hatch" a fost inventat odata cu Golf Mk1 GTI. Motiv pentru care mai toata lumea este de parere ca acest model este primul hot-hatch din lume, dupa care s-au inspirat si alti producatori. Golf Mk1 GTI a dat startul realizarii in serie mare a masinilor sub-compacte cu motoare puternice si o stabilitate buna in viraje.

In caz ca ai vazut vreodata un Golf 2 inaltat, sa stii ca nu era o masina facuta de cineva. Ci o masina de fabrica. Volkswagen a realizat 3000 de exemplare numite Country Syncro, masini cu tractiune integrala si o garda la sol mai generoasa, a caror scop era aventura pe soft-road. Golfurile Country aveau sub capota propulsorul de 1.8 litri si 114cp si veneau cu bullbar frontal, carlig de remorcare si roata de rezerva pozitionata pe haion. Aceste masini erau populare in zona muntilor Alpi, in tari precum Franta, Elvetia, Austria si Italia.

Corrado a fost intotdeauna considerat unul din modelele reusite de Volkswagen. Si chiar daca nu a fost un succes urias, masina vanzandu-se numai in 97.521 de exemplare, a fost considerata mereu un automobil pentru pasionatii de sofat si viteza. Platforma pe care era facuta masina era cea de Golf Mk2 si a avut numai tractiune pe fata. Motorizarile incepeau pentru Corrado de la 1.8 litri si 16V de 138 cp, pana la VR6 de 190 cp. Un motor celebru a fost si cel de 1.8 litri G60 care producea 160 cp, dar cel mai puternic era modelul pentru Europa VR6 de 190 cp. Corrado avea o premiera in randul masinilor de serie: un eleron electronic, disponibil pe orice varianta, ce putea fi reglat de catre sofer. Speram ca in viitor, Volkswagen sa scoata o noua generatie de Corrado, asa cum a facut si cu Scirocco.

Nu sunt multi cei care stiu ca Volkswagen a fabricat generatia a 3-a de Golf intr-o varianta VR6 cu tractiune integrala. Aceasta s-a numit VR6 Syncro, inainte ca Volkswagen sa apeleze la denumirea 4Motion pentru vehiculele sale dotate cu 4WD. VR6 Syncro avea celebrul motor de 2,8 sau 2,9 litri care producea pana la 190 cp, cuplat la o cutie manuala cu 5 rapoarte. Masina venea din fabrica cu jante din aliaj realizate de BBS, prinse in 5 prezoane, si reusea un timp de acceleratie de la 0 la 100 km/h in sub 8 secunde.

Volkswagen Type 3 Notchback este poate cel mai dragalas model al marcii dupa cunoscutul Beetle. Type 3 a fost construit intre 1961 si 1973, avand debutul la Frankfurt. Se prezenta ca un automobil de familie de mici dimensiuni, cu o caroserie in 4 varianta. Mai exact, fastback, notchback, wagon si van. Cea din poza este varianta Type 3 Notchback, un sedan cu doar doua portiere, motor in spate de 1.5 litri, identic cu cel de pe Beetle. In ziua de azi, pasionatii de tuning si styling aleg aceste modele rare pe care le modifica si le coboara garda la sol.

Incepand cu 1955, Volkswagen a realizat modelul Karmann Ghia. Numele dat acestui model era dat de cei doi carosieri ce au contribuit la realizarea masinii, Ghia si Karmann. Platforma, dar si mecanica si motorizarea erau de pe Volkswagen Beetle. In total, s-au fabricat 445.000 de exemplare din acest coupe 2+2 si cabriolet, dar s-au mai realizat si 41.600 de masini in Brazilia, vandute in America de Sud. Micuta masina avea motorul pozitionat in spate, era racit cu aer si a avut variante de 1.2, 1.3, 1.5 sau 1.6 litri. Si chiar daca performantele nu erau cele mai spectaculoase, fara indoiala ca aspectul acestei masini care ne duce cu gandul la modelele vechi de Porsche era unul reusit.

Volkswagen a ajuns deja a la generatia cu numarul 3 de Beetle. Insa indiferent de cat ne-am uita la toate cele 3 modele, din orice unghi le-am privi, nu avem dubii ca primul model este cel mai reusit. Primul Beetle s-a nascut in 1938, inainte de razboi, dupa ce Hitler a dat ordin sa se realizeze un autoturism ieftin, de care sa se bucure toata lumea. Designul a fost realizat de Ferdinand Porsche si s-a produs pana in 2003, fiind modelul cel mai longeviv realizat vreodata, fara multe modificari de design fata de varianta initiala. In total, Volkswagen a produs peste 20 de milioane de "Broscute" vandute in toata lumea. Varianta cabriolet este insa o aparitie destul de rara, dar extrem de atragatoare. Si va spunem sincer ca nu ne-ar fi rusine sa circulam cu un Beetle Cabriolet realizat in 1949 in ziua de azi, alaturi de cele mai moderne vehicule in trafic.

Volkswagen isi denumea modele destul de simplu, in functie de modelul produs: prima masina, Beetle, avea denumirea de Type 1. Dupa care au urmat restul. De exemplu, celebrul Bus a primit denumirea oficiala de Type 2. Iar prima generatie, numita T1, probabil de la Transporter 1, a fost realizata intre 1950 si 1967. Variantele cu 23 de geamuri sunt acum foarte valoroase, pentru ca s-au produs putine, costand in stare impecabila peste 150.000 de Euro. Motorul era acelasi de pe Beetle, de 1.1 litri si 24 cp montat in spate. Ulterior acesta a fost inlocuit cu motoare mai mari de 1.2 si 1.5 litri. Oricum, dubita T2, prima generatie, este o masina pe cat de frumoasa, pe atat de dorita de colectionari. Unde mai pui ca este companionul ideal intr-o vacanta la Vama Veche?

Volkswagen SP2 este poate cel mai rar model al marcii germane. Probabil si pentru ca a fost realizat in uzina din Brazilia, acolo unde se construia si modelul Beetle. SP2 a fost realizat in 10.205 exemplare si este considerat de multi cel mai reusit model al marcii germane. Are un design de masina sport britanica, cu influente japoneze, dar, in pofida unui design reusit, nu s-a bucurat de un succes mare niciodata. SP2 s-a fabricat intre 1972 si 1976, dar avea o singura problema: motorul mult prea slab. Motorul era unul Volkswagen, racit cu aer, de 1700 cmc, care producea numai 75 cp. A fost realizat si un model numit SP1, dar avea numai 65 de cp si s-a vandut in doar 88 de exemplare, din cauza lipsei de performante. Motorul slab, dar si concurenta de pe piata locala a masinilor sport realizate de producatorul brazilian Puma au dus la declinul acestui model sport. In plus, din totalul de masini realizate, numai 670 au fost exportate, dintre care 155 in Nigeria si numai un singur exemplar in Europa, in Portugalia. Este pacat ca uzina din Germania nu s-a implicat in realizarea acestui model extrem de rar astazi...

Подпишись на CARAKOOM в Telegram