Renault 21 2.0 Turbo Quadra este cu adevarat un sedan de familie. Una dintre foarte putinele limuzine fabricate in Franta cu tractiune integrala a fost modelul Renault 21. La echiparea cu motorul turbo de 2 litri care producea cifra interesanta de 175 cp, clientul putea opta si pentru o tractiune 4x4 numita Quadra. Renault 21 s-a fabricat in numar mare intre 1986 si 1994, fiind disponibila cu o serie de motorizari variate. Insa, spre deosebire de Citroen si Peugeot, cei de la Renault nu s-au aruncat la mai multi cilindri decat patru pe care ii aveau toate motoarele lor. Varianta de varf era modelul Renault 21 Turbo si Renault 21 Turbo 12 Valve, cu cate 3 supape pe cilindru. Modelul Renault 21 a fost inlocuit ulterior de prima generatie de Laguna.

Alfa Romeo 164 Q4 e doar o alta limuzina de familie cu portbagaj urias. Intre 1987 si 1998, Alfa Romeo a vandut modelul 164 drept varf de gama, limuzina cea mai confortabila si mai spatioasa. Masina a avut in 1993 o versiune speciala numita Quadrifoglio 4 (trifoi cu 4 foi). Denumirea era prescurtata la Q4 si desemna faptul ca masina avea tractiune integrala. Iar numele Quadrifoglio trada o echipare de varf, tot ce se putea pune mai bun pe o masina italieneasca. Motorul de sub capota era un superb V6 de 3000 cmc care producea putin peste 205 cp, cuplat cu o transmisie manuala Getrag in 6 trepte. Ceea ce este de retinut la acest model este sistemul de tractiune 4x4 extrem de performant pentru acea vreme, realizat impreuna cu Steyr-Puch. Era pe baza de vasco-cuplaj si ii permitea masinii sa mearga fie cu tractiune, fie cu propulsie, fie 4x4, in functie de situatiile de drum. Puntea spate era dotata si cu un diferential blocant Torsen.

Volvo 850 T-5R este o masina pe care suedezii au dezvoltat-o impreuna cu Porsche. In anul 1995, modelul 850 lansat de Volvo in 1991 s-a bucurat de rezultatele colaborarii producatorului suedez cu Porsche. Asa s-a nascut versiunea speciala performanta numita 850 T-5R. Sub capota avea un propulsor in 5 pistoane de 2 litri care producea uriasa cifra de 250 cp cu ajutorul unei turbine. Chiar daca a existat si o versiune de Volvo 850 cu tractiune integrala, modelul sportiv numit T-5R avea tractiunea doar pe fata. La fel si succesorul sau numit, mai simplu, 850 R. Motorul turbo, suspensia, directia si electronica masinii ii permiteau soferului sa atinga o viteza de 250 km/h, la care era limitat electronic. Acest model a fost unul dintre cele mai puternice de la acea vreme, cu un raport capacitate cilindrica / cai putere demn de invidiat.

Lancia Thema, sedan cu 5 locuri si portbagaj incapator, cu motor Ferrari? Intre 1984 si 1994, Lancia a ocupat segmentul foarte aglomerat al sedanurilor premium cu modelul Thema. De-a lungul a doua serii destul de restranse, Lancia a facut doua modele exclusiviste care erau dotate cu motoare Ferrari. E vorba de Lancia Thema 8.32. Numele venea de la numarul cilindrilor (8) si de la numarul valvelor (32). Prima serie a fost fabricata intre 1986 si 1988 in 2370 de exemplare, iar seria a doua intre 1989 si 1992 in numai 1601 exemplare. Motorul care le facea speciale era un propulsor Ferrari de 3000 cmc derivat din acelasi motor care echipa Ferrari 308, dar care acum avea o putere ceva mai mica, de numai 215 cp. Destul incat masina care era disponibila numai cu tractiune fata sa prinda 100 km/h in 6.8 secunde si sa atinga 240 km/h. Cat despre interior, Lancia Thema 8.32 avea toate dotarile posibile de lux si confort. Astazi, un asemenea exemplar poate fi cumparat cu o suma de aproximativ 10.000 de Euro.

Opel Calibra Turbo 4x4 nu este cea mai incapatoare masina de familie, dar are totusi 4 locuri si portbagaj spatios. Opel Calibra a fost la un moment dat o masina preferata de romanii iubitori de curse si viteza. Insa modelul Turbo 4x4 a fost si este in continuare un model destul de rar. Masina avea un motor turbo de 2 litri care oferea 204 cp si tractiune 4x4 cu o cutie manuala in 6 rapoarte, dar cu toate astea, putea atinge 245 km/h si chiar mai mult. Masina, la fel ca si versiunea FWD cu motorul V6 de 2.5 litri avea jante din aliaj cu 5 prezoane, fata de 4 prezoane cat aveau versiunile de 2.0 cu 8 sau 16 supape aspirate, un eleron specific si dotari ceva mai speciale: interior de piele, clima, scauna incalzite, etc. Din pacate, sa gasesti o Calibra Turbo 4x4 in ziua de azi, perfect functionala, sunt sanse slabe. Mai ales ca sistemul 4x4 era unul destul de pretentios. Mai exact, cutia de transfer se uza prematur si se strica daca exista cea mai mica diferenta intre cele 4 anvelope. Mai precis, daca cumva faceai o pana la o roata, trebuia sa le schimbi si pe celelalte, astfel incat toate 4 sa fie mereu identice, atat ca uzura, cat si ca presiune.

Volkswagen Corrado, un alt coupe ce-i ducea pe nemti la picnic impreuna cu familia, este si in zilele noastre o masina frumoasa. Unul din cele mai reusite si frumoase modele de la Volkswagen este considerat si in ziua de azi Corrado. Un 2+2 Coupe care s-a dorit la acea vreme a fi o masina plina de inovatii. Iar versiunea cea mai potenta, dotata cu un motor de 2.9 litri VR6, producea 195 cp si ii dadea acestui bolid compact niste performante decente: sub 8 secunde de acceleratie pana la 100 km/h si o viteza maxima de 245 km/h. In plus, masina se bucura de ceva nemaivazut pana la acea vreme: un eleron electronic ce se ridica manual sau automat, in functie de viteza. In ziua de azi, un Corrado VR6 in stare buna nu este usor de gasit si costa aproximativ 4000 de Euro.

Mercedes W124 s-a fabricat intre 1985 si 1996, avand motoare cu o capacitate cuprinsa intre 2 si 5 litri. Visul oricarui pasionat este o masina numita 500E, insa pretul in acest caz este destul de mare, asadar, putem gasi chiar si in Romania, masina dotate cu motorul de 4.2 litri V8 numite 400E. Puterea unui astfel de Mercedes-Benz este de 275 cp, destul incat masina sa rivalizeze cu BMW E34, care avea motorizari similare. Din pacate, sansele sa gasesti in ziua de azi un W124 bine ingrijit si cu putini kilometri sunt minime. Partea buna este ca masinile astea au fost atat de bine facute, incat motoarele nu aveau moarte.

BMW Seria 3 a fost mereu un autoturism dedicat familiei, chiar daca noi, romanii, il vedem ca o masina de tavaleala, de curse sau de drift. Oricum, nimic, niciodata, nicio alta masina nu poate inlocui sunetul propulsorului de 2.5 litri cu 12 supape care produce 174 cp. Si BMW E30 este o masina extrem de usoara, motiv pentru care aceasta puterea era mai mult decat suficienta pentru orice fel de distractie. Insa cand cumperi un Urs, nu e vorba doar de putere. Ci de aspectul general si de cum se simte toata masina: fara tuning si modificari, cat mai curata si cat mai originala. Si neaparat in varianta coupe!

Un Renault Clio este un vehicul folosit de mii de familii din toata Europa. Dar un Renault Clio RS Sport 182, adica cu o putere de 182 cp, este ceva special. Masina, la fel ca oricare alt Clio RS pana la generatia actuala, avea un motor de 2 litri aspirat, special modificat de catre diviza Renault Sport, ce-i permitea masinii sa atinga 220 km/h. Insa nu acceleratia si nu viteza de top erau atuurile acestui sub-compact numit si "pocket-rocket", ci intreaga caroserie bine realizata. Masina era ideala pentru raliuri sau circuit, acolo unde se puteau aborda multe viraje. Sasiul masinii era reglat tot de cei de la Renault Sport, la fel si franele si supensiile. Din pacate, un Renault Clio RS nu prea era masina de zi cu zi, fiind destul de rigida, iar la drum intins, motorul fiind aspirat si cutia extrem de scurta, consumul era destul de ridicat.

Denumit Lotus Carlton, Lotus Omega sau Vauxhall Lotus Carlton, acest sedan de familie a fost un model extraordinar de la inceputul anilor '90. S-a fabricat numai intre 1990 si 1992 la fabrica Lotus din Anglia. La baza, masina era de fapt un Opel Omega. Insa modificarile aduse de cei de la Lotus, atat la mecanica cat si sub capota, au transformat aceasta limuzina aparent banala intr-un adevarat monstru care a ramas intiparit in istorie. Masina avea sub capota un motor Opel de 2000 cmc cu 6 cilindri in linie si 24 de Valve, dar imbunatatit. Mai exact, cand masina iesea pe usa fabricii, avea un propulsor de 3615 cmc, doua turbine Garrett T25 adaugate, pistoane si interne forjate Mahle, transmisie ZF cu 6 trepte de pe Chevrolet Corvette, propulsie pe puntea spate, suspensie auto-nivelatoare, jante pe 17 inch marca Ronal, anvelope Goodyear Eagle, discuri de frana de 328mm pe fata si 300mm pe spate si un kit aerodinamic. Cat despre performante, acestea erau extreme pentru acea vreme: 0-100 km/h in doar 5.2 secunde si o viteza maxima de aproape 300 km/h. Si asta, datorita motorului care producea 381 cp si un cuplu de 568 Nm. Repetam: acum 24 de ani.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram