Dupa cele mai tari modele BMW si Alfa Romeo fabricate vreodata, a venit si randul brandului Dacia. Iata care sunt cele mai reusite modele ale producatorului roman de la Mioveni, ramase in istorie.
1. Dacia 1310 Sport
Dacia Sport s-a produs pe baza conceptului Brasovia lansat in 1979 cu mare fast. Productia a inceput in 1983 si a tinut pana in 1992. Au fost fabricate doua variante de caroserie: cu usa scurta si cu usa lunga. Interesant este ca piesele de pe versiunea Sport erau facute manual din piese de Dacia 1310 sedan. Adica fiecare portiera era realizata din doua usi normale, sudate pe interior, la fel si capota portbagajului care era realizata prin scurtarea unei normale. Dacia 1310 Sport ramane in istorie drept primul design complet realizat in Romania. Si asta pentru ca Renault 12, masina dupa care s-a fabricat caroserie de 1300, nu a avut niciodata o versiune coupe. Ulterior, Dacia 1310 s-a numit Dacia 1410 Sport, avand un motor mai puternic. In ziua de azi, aceste masini cu doua usi sunt extrem de rare si foarte cautate pentru restaurare. Dacia 1310 Sport este poate cea mai apreciata de entuziastii marcii pentru ca este singurul model in doua usi al marcii care simbolizeaza dorinta romanilor de libertate, nonconformism si gandire dincolo de limite. Dacia din ziua de azi nu concepe sa faca o versiune in doua usi, din cauza unui public mult prea restrans.
2. Dacia Duster
Dacia Duster este primul SUV realizat de marca romanesca. Poarta numele dat in anii '80 unui model de Aro 10 fabricat pentru export. Acela se numea Aro Duster si era destinat Americii de Sud, Angliei si Portugaliei. Dacia Duster s-a lansat oficial in 2010 si in 2013 a primit o noua generatie. SUV-ul Duster modern s-a bucurat de un succes enorm in toata lumea, pentru ca respecta niste calitati de bun-simt: aptitudini ridicate in teren accidentat, motorizari economice, spatiu suficient si dotari multumitoare, toate, pentru un pret accesibil, cel mai mic din segment. Noul Duster 2014 are sistem de navigatie MediaNav, scaune incalzite si pilot automat, pe langa alte imbunatatiri de ordin estetic.
3. Dacia 1100
Primul automobil Dacia a fost numit 1100. A fost fabricat intre 1968 si 1971, fiind la baza un Renault 8 cu motor de 1.1 litri. Micuta masina cu motor pozitionat in spatea avea o putere de 46 cp ce ii permitea sa atina 138 m/h. Interesant este faptul ca Dacia 1100 este chiar si azi unicul model Dacia care a avut frane pe disc pe toate cele 4 roti. De la acest model si pana azi, Dacia a oferit discuri pe fata si tamburi pe spate. A existat o scurta serie de aproximativ 110 exemplare de Dacia 1100 S, o versiune sportiva cu motor de 1300 cmc folosita numai de Militie.
4. Dacia 1307 Double-Cab 4x4
Foarte multi cred ca modelul Duster a fost primul automobil de teren de la Dacia. Insa a existat o varianta de Dacia Pick-up numita 1307 Double-Cab 4x4. Garda la sol era una destul de mare, spre deosebire de o masina obisnuita, avea tractiune 4x4 cu comanda electrica si o capacitate mare de transport. Chiar daca nu beneficia de diferentiale autoblocante, masina se comporta bine in teren accidentat fiind usoare si inalta. Acest model a avut doua motorizari disponibile: 1.6 pe benzina si 1.9 pe motorina. In mod normal, masina avea tractiune spate permanenta si la apasarea butonului se cuplau si planetarele fata. Chiar daca in 2006 productia s-a oprit, acest model ramane in istorie ca primul model de serie Dacia cu tractiune integrala.
5. Dacia Estafette
Intre 1975 si 1978 s-a produs modelul Dacia Estafette, primul automobil utilitar al marii romanesti. Masina era o dubita bazata pe designul lui Renault Estafette, dar avea platforma, motorizarea si trenul de rulare de Dacia 1300. Aceasta masina a luat nastere in urma unei conjuncturi de ordin financiar. Renault a mutat in Romania, la Mioveni, o linie de fabricatie de cutii de viteze, pentru evitarea unor taxe de stat. Drept urmare, Dacia a avut dreptul sa profite de aceasta linie si a fabricat si ea 642 de exemplare de Estafette, pe care a pus propria sigla. Numele oficial era Dacia D6 si s-a dat spre folosinta in special institutiilor de stat precum Posta si Politiei.
6. Dacia 1300
Dacia 1300 este fara indoiala cel mai cunoscut model romanesc, pana la aparitia modernului Logan, in 2004. Inceperea fabricatiei Daciei 1300 a inceput in 1969 si a tinut pana in 2004. De-a lungul vremii, Dacia 1300 s-a numit si 1310 sau 1410, insa caroseria de la baza era aceeasi. Masina originala Dacia 1300 s-a fabricat din 1968 pana in 1982 si avea motorul de 1300 cmc. Au fost realizate caroserii de 1300 de tip sedan, pick-up sau break, si ulterior, diverse variante de caroserii utilitare care s-au vandut pana in 2006. Dacia 1300 este acum un automobil istoric din care mai exista foarte putine exemplare in stare buna.
7. Dacia Nova
Ce cauta Dacia Nova in acest top? Nimic mai simplu. Dacia Nova este primul model 100% gandit din punct de vedere tehnic si de design pur romanesc. Modelele precedente erau realizate cu licenta de la Renault, in Nova este un model ale carui prime schite figurau in 1983, dupa ce Nicolae Ceausescu a dat ordin sa se fabrice un model propriu romanesc, modern. Masina insa a aparut abia in 1995 si s-a vandut in mai multe variante de motorizare. Urmasul acestui model a fost SuperNova, adica aceeasi masina dar cu motorizari Renault si dotari mai multe, dupa care a urmat Solenza.
8. Dacia 2000
Dacia 2000 este un model de care putina lume stie. Este printre cele mai rare in ziua de azi, pentru ca au fost fabricate numai cateva zeci de exemplare. Masina era de fapt un Renault 20 asamblat in uzina de la Mioveni. Toate piesele erau frantuzesti, fabrica Dacia ocupandu-se numai cu asamblarea si redenumirea. Dacia 2000 a intrat in istoria marcii drept masina Dacia cu motorul care a avut cea mai mare capacitate cilindrica. Sub capota, masina avea un motor de 2000 cmc care producea 109 cp si putea atinge 180 km/h. In Romania, acest model s-a vandut in numai doua culori: negru si bleumarin. Numai elita partidului PCR si membrii de partid sus-pusi puteau cumpara acest model. Nicolae Ceausescu mergea la bordul unui model Dacia 2000 cand calatorea pe distante scurte.
9. Dacia Lodgy
Dacia Lodgy a fost lansata oficial in 2012, la Salonul Auto de la Geneva. Este primul automobil de tip MPV (Multi-Purpose Vehicle) al marcii romanesti. Modelul Lodgy este un autoturism de succes in Europa, nu si in Romania, unde cultul masinilor de familie nu este inca format. Chiar si asa, Lodgy este unul din cele mai reusite modele actuale de pe piata, din segment. Motorizarile dCi economie, dotarile de bun-simt si pretul de achizitie accesibil i-au asigurat succesul. Lodgy poate avea 5 sau 7 locuri, in functie de echipare, si este cel mai stabil model din oferta Dacia, la viteze mari.
10. Dacia 500 Lastun
Dacia 500, numita popular Lastun, a fost primul automobil de timp microcar produs in Romania. De altfel, a fost si singurul fabricat de marca Dacia. Lastun s-a fabricat in 6532 de exemplare intre 1988 si 1991, la Tehnometal, in Timisoara, si avea sub capota un motor racit cu aer in doua pistoane ce producea 22,5 cp. Numele Dacia 500 il avea de la capacitatea motorului de numai 499 cmc. Dacia Lastun avea o caroserie din fibra de sticla inspirata ca si design de Lancia Y10, avea un consum de numai 3.3 litri la 100 de kilometri parcursi si putea atinge 106 km/h. Masina a iesit din productie din cauza defectelor de fabricatie, mai ales din pricina motorului care era conceput prost si consuma in jur de 9 litri, cu mult peste valoarea promisa de Dacia. Chiar si asa, Dacia 500 Lastun ramane in istorie ca primul si unicul microcar romanesc, un automobil care astazi este o adevarata raritate.