Din 1886 si pana azi au trecut 130 de ani. Atunci, Benz Patent MotorWagen a fost oficial primul vehicul cu motor pe combustie produs de om. Acesta este vehiculul care a dat nastere productiei de autoturisme, asa ca poate fi considerat cel mai important punct din evolutia masinii.

In 1900, Oldsmobile Curved Dash, devenea prima masina din lume produsa in serie. Era propulsata de un motor cu un singur piston care producea 5 cp, nu avea volan, dar putea transporta 3 persoane.

In 1908, Ford Model T a devenit prima masina produsa la scara mare, pe o linie automata de fabricatie. In total, s-au produs peste 14 milioane din acest model care a dat imboldul si altor producatori sa fabrice masini pe linie de asamblare.

In 1921, Aurel Persu fabrica primul autoturism aerodinamic, cu rotile incastrate in caroserie. Chiar daca romanul a facut peste 120.000 de kilometri la bordul masinii, pentru a promova aerodinamica gandita de el, alti producatori au fost cei care i-au furat ideea si au devenit celebri. Primul fiind Tatra, care, cu modelul 77 fabricat incepand cu 1933, a devenit prima masina aerodinamica de serie.

In 1927, Bugatti Royale devenea cea mai luxoasa masina din lume. O masina uriasa, care a schimbat cursul istoriei, deoarece a impus noi standarde pentru lux si eleganta. Chiar daca Rolls-Royce si Mercedes au incercat sa egaleze modelul Royale, nu au reusit-o niciodata.

Jeep Willys reprezinta un moment important pentru evolutia automobilului deoarece le-a dat oamenilor o libertate aparte. Desi a fost gandita ca masina de razboi, Willys a devenit ulterior simbolul vehiculelor 4x4 cu care te puteai deplasa oriunde.

Chevrolet Suburban a devenit in 1935, fara sa stie, primul SUV construit la scara larga. Modelul Suburban este cel mai longeviv automobil de tip SUV, care a avut de-a lungul vremii atat tractiune spate, cat si integrala. Insa reteta a fost respectata de la inceput: caroseria mare, garda la sol mare si abilitati de off-road.

Lamborghini Miura este fara indoiala primul Supercar produs in lume. Cu motor central, o silueta erotica si extrem de aerodinamica, dar si cu performante demne de invidiat, Miura a schimbat istoria dand startul in cursa masinilor de performanta.

BMC Mini a fost prima masina micro care a dat startul fabricarii de automobile foarte mici, speciale de oras. Criza carburantilor a fost intuita bine de englezi care au spus ca viitorul sta in cumpararea masinilor de oras. Asa a fost si asa este si azi.

Pontiac GTO este considerat de multi primul muscle-car din lume. Chiar daca au mai existat in trecut masini cu motoare mari si puternice, GTO este prima masina care se vindea cu un pachet de performanta.

Nu putea sa lipseasca Honda Civic, o masina care le-a dat peste nas producatorilor americani incepand cu anii '70, in plina criza a petrolului. Japonezii trebuie sa-i multumeasca modelului Civic pentru ca a venit la momentul oportun, cu motoare mici, spatioasa, economica, luandu-i pe marii fabricanti americani prin surprindere.

Citroen DS a fost in momentul lansarii genul acela de masina mult prea avansata pentru vremea ei. Cu suspensie autonivelanta hidro-pneumatica, faruri care luminau in functie de pozitia volanului si un design futurist, Citroen DS a fost considerata de multi cea mai futurista masina produsa vreodata.

Toyota Prius lansata in anii '90 nu a fost prima masina cu propulsie hibrida din lume. Dar a fost cu siguranta cea mai vanduta, pentru ca oferea ceva ce nimeni nu mai avea: pret decent, autonomie mare si intretinere ieftina. Si azi, Prius este cel mai bine vandut model hibrid la nivel mondial.

Daca Miura a fost primul Supercar, McLaren F1 a fost primul Hypercar. O masina care a dat tot universul performantei peste cap. Pana la F1 producatori precum Porsche si Ferrari jonglau cu recordul de viteza. Dupa care a venit McLaren si le-a suflat toate sperantele ca alt producator sa mai detina titlul de cea mai rapida. Pana la Bugatti Veyron, F1 a fost masina de serie cea mai scumpa si cea mai performanta.

Tesla Model S este ultima masina intrata in istorie. Chiar daca primele automobile electrice dateaza din secolul 18, Tesla a reusit cu modelul S sa ii faca pe soferi sa treaca le vehicule electrice. Pana atunci au mai fost zeci de producatori care au incercat, dar nu au reusit. Cu autonomie mare, pret accesibil, design exceptional si tehnologie din viitor, Tesla a avut reteta succesului.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram