Publicat prima dată în anul 1964, Calendarul Pirelli şi-a sărbătorit cea de-a 50-a aniversare şi la Bucureşti, aseară, în cadrul unui eveniment desfăşurat la Ambasada Italiei. Pentru a marca această aniversare, Pirelli a hotarât să nu realizeze un calendar 2014, ci să lanseze calendarul Pirelli 1986 creat de Helmut Newton și care nu a fost publicat, fiind păstrat până în prezent ascuns în arhiva companiei. Lucrarea laborioasă de reconstrucţie desfăşurată de Pirelli Foundation a contribuit la realizarea acestui proiect.

După aproape 30 de ani, acest calendar, care valorifică o coincidenţă norocoasă, faptul că anii 1986 şi 2014 au date identice, a văzut lumina tiparului şi a făcut parte din cadrul evenimentelor dedicate aniversării.

“The Cal” a fost creația Pirelli UK Limited, filiala britanică a Grupului, care a beneficiat de o mare libertate de acțiune în realizarea proiectului. In 1964, cautând o strategie de marketing prin care Pirelli să se diferențieze de concurența internă, britanicii i-au angajat pe directorul artistic Derek Forsyth și fotograful britanic Robert Freeman, faimos pentru portretele formației Beatles, să realizeze ceea ce, la vremea respectivă, reprezenta un proiect complet inovator.

De atunci, timp de 50 de ani, “The Cal” a continuat să marcheze trecerea timpului cu imagini realizate de cei mai cunoscuți fotografi ai momentului – surprinzând și interpretând cultura contemporană și impunând adesea noi tendințe.

Istoria calendarului poate fi împărţită în trei epoci principale Prima decadă, din 1964 până în 1974, urmată de o întrerupere a publicării din cauza recesiunii mondiale cauzate de criza petrolului. A doua decadă, din 1984 până în 1994, în care calendarul a fost relansat şi a avut un succes din ce în ce mai mare. A treia decadă este delimitată din 1994 până în prezent, şi acoperă shimbarea mileniului, când "The Cal" a dobândit un statut cult ca lider în acest domeniu.



Подпишись на CARAKOOM в Telegram