Auto Union, marca ce intre timp s-a transformat in Audi, a fost mereu un concurent redutabil in Formula 1 pentru Mercedes si Ferrari. Intre 1934 si 1937, monoposturile Auto Union erau echipate cu motoare V16 supra-alimentate care produceau in jur de 520 cp. Acestea au fost, fara indoiala, cele mai cunoscute automobile de curse V16.

Cadillac este unul din putinii producatori care a cochetat cu ideea unui motor V16 pe masini de serie. De fapt, o serie destul de mica, pentru ca marca americana a produs cateva modele de lux, scumpe ca un Rolls-Royce, echipate cu acest motor urias de 7.4 litri. In jur de 4000 de asemenea vehicule au fost realizate, azi fiind extrem de colectionate.

Prin 2013 tot Cadillac anunta un concept cu acelasi nume ca cel al masinii din anii '30. Adica un Cadillac Sixteen cu motor V16 care producea acum circa 1000 cp. Din pacate, a ramas doar un concept, dar ideea nu era deloc rea... Cu siguranta s-ar fi gasit cativa clienti pentru o asemenea bazaconie care polueaza din plin.

Alfa Romeo a fost un alt producator care a incercat domeniul motoarelor cu 16 pistoane in cateva automobile de curse. De exemplu, in superbul monopost Alfa Typo 162. Dar motorul, pe cat era de puternic, pe atat era de greu de reglat si de facut sa mearga eficient, fara sa consume exorbitant...

Alfa Romeo Typo 316 a fost o alta masina de curse cu motor V16. Dar care, la fel ca si predecesoarele sale, nu a reusit sa obtina rezultate bune mai deloc... Se pare ca noua epoca era cea a motoarelor de capacitate mai mica, dar echipate cu supra-alimentare.

Una din cele mai cunoscute masini cu multi cilindri este Bugatti Veyron. Puterea de 1001 cp pe varianta de serie a facut ca aceasta masina sa fie cea mai rapida din lume multi ani la rand. Acum, succesorul sau numit Chiron, are acelasi motor, dar o putere de numai... 1500 cp.

Lotus BRM P83 a fost o masina britanica de Formula 1 a echipei British Racing Motors cu motor H16, nu V16 si nici 16 in linie. Ci o conformatie inedita de 16 pistoane care sunau cam... odios. Capacitatea era de 3 litri si puterea era cam de 400 cp, deci nimic spectaculos pentru atatia "copii la masa".

Porsche 917 a fost la un moment dat echipat cu un motor de 16 cilindri in linie. Era, poate, cel mai lung motor instalat vreodata pe un automobil. Asta, dar si faptul ca producea mai putina putere ca un V12 supra-alimentat a facut ca acest motor sa nu participe niciodata la curse de anduranta ci a ramas doar la stadiul de prototip.

Un hypercar de serie cu motor mare a fost Cizeta V16T, echipata cu un motor V16. Era, de fapt, un motor V8 pus langa un motor V8 cu care impartea blocul. Puterea de 560 cp era destul incat masina sa fie una din cele mai rapide de la inceputul anilor 90. Doar 20 au fost produse, din pacate...

Bugatti se pare ca este singura marca iubitoare de motoare V18. De fapt, Bugatti a realizat numai cateva concepte cu asemenea motoare. De exemplu, cea din imagine, numita 18/3 Chiron Concept, cu motor de 6.3 litri si 1600 cp. Da, ai citit bine, 1600 cp!

Un alt Bugatti cu motor V18 a fost conceptul EB218, un fel de sedan cu 4 portiere. Motorul era acelasi ca cel de mai sus, realizat de Volkswagen, format din 3 chiulase cu cate 6 pistoane. Puterea era aceeasi, de 1600 cp si 1400 Nm cuplu.

Ultimul concept realizat de Bugatti si echipat cu motorul W18 de 1600 cp a fost numit EB118, lansat in 1998. Se dorea a fi un GT de lux in 2 portiere special facut pentru calatoriile la drum intins. Din pacate, motorul cu 18 pistoane a fost inlaturat, din cauza costurilor colosale de productie, si inlocuit in masinile de serie cu W16 dotat cu 4 turbine pe Veyron.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram