Pininfarina este un producator de caroserii extrem de cunoscut pentru realizarile sale alaturi de Ferrari, Alfa Romeo sau Maserati. Insa au existat in trecut si cateva automobile cu un design realizat de Pininfarina care nu pot fi incadrate in categoria celor mai atragatoare automobile.

10. Alfa Romeo GTV

De departe cea mai frumoasa masina dintre cele mai putin frumoase este aceasta Alfa Romeo GTV. Designul este semnat de Pininfarina, la fel ca la multe Alfa Romeo, insa este unul destul de radical si mult prea asemanator cu cel al lui Fiat Coupe. Motiv pentru care parerile sunt impartite, din pacate in favoarea celor care o detesta. Chiar si asa, cu sau fara un design atragator, masina a fost una de succes si chiar una puternica. Alfa GTV avea chiar si motorizare V6 de 3.2 litri care producea 240 cp. Iar cel mai slab motor era un 1.8 aspirat ce oferea 144 cp. Masina s-a produs in varianta coupe si spider.

9. Peugeot 205 Cabriolet

Interesant este ca modelul hatchback de Peugeot 205 are design realizat intern, in uzina. Numai aceasta varianta de caroserie decapotabila este realizata de Pininfarina. Si din pacate, designerii italieni nu au facut mare scofala. Adica au redesenat putin spatele si au aruncat in mijlocul masinii un stalp de sustinere, inspirati fara indoiala de Golf. Chiar si asa, acest mic "pocket rocket" decapotabil nu este o masina foarte urata, ci este un model pe care fetele l-au adorat in anii '80. Problema este ca Pininfarina nu a contribuit foarte mult la acest design, mai mult cu numele.

8. Peugeot 406 Coupe

Un automobil des intalnit si in Romania a fost modelul Peugeot 406. A carui varianta coupe purta cu mandrie in partile laterale logo-ul Pininfarina. La acea vreme, masina cu un aer sportiv a primit multe laude, insa si destule critici. Si asta pentru ca avea niste proportii destul de nefericite, cu faruri mici, o grila frontala minuscula, iar designul global aducea foarte mult cu cel al germanului Opel Calibra. Insa in sine, masina era destul de performanta, mai ales daca era dotata cu motorul V6 de 3 litri si 211 cp.

7. Fiat Coupe

La fel ca si Alfa Romeo GTV, Fiat Coupe a fost o masina interesanta la vremea ei. Insa aveai doua posibilitati: ori o iubeai, ori o urai. Farurile ascunse sub capota, liniile laterale si spatele cocosat i-au adus multe critici lui Fiat Coupe. Si astazi, cand privim aceasta masina, ne dam seama ca este un exemplu de automobil fara identitate. Partea din fata ne duce cu gandul la modelele sportive realizate de Ferrari, dar spatele pare scos din alt film, de parca i-ar fi apartinut unei berline. Insa motorizarile care au fost instalate pe acest model nu sunt de neglijat: cel mai puternic era un propulsor 2.0 Turbo cu 20 de valve de 220 cp ce reusea sa impinga masina de la 0 la 100 km/h in 6.5 secunde, pana la o viteza de 240 km/h.

6. Peugeot 306 Cabriolet

Cu modelul 306 Cabriolet, Pininfarina repeta povestea cu 205. Compania de design este responsabil doar pentru aceasta versiune de caroserie, nu pentru masina in sine. Dar de aceasta data au facut o treaba ceva mai buna, renuntand la acel stalp de rezistenta care strica toata linia laterala. Chiar si asa, Peugeot 306 Cabriolet a fost un succes in toata Europa, insa exista o problema: tot designul masinii realizate de oamenii lui Farina se strica enorm in momentul in care era ridicat soft-topul. Iar acest lucru se pare ca a fost omis de acestia, masina fiind acceptabila cu plafonul culcat, dar odioasa odata ce acesta era ridicat ca sa te adaposteasca de ploaie.

5. Alfa Romeo 33 SportWagon

Alfa Romeo 33 a fost realizata de Centro Stile al propriei marci, adica de un designer care lucra la Alfa Romeo. Insa varianta break numita SportWagon a fost realizata de Pininfarina. De ce? Nu stim. Pentru ca rezultatul final nu este unul extrem de frumos. Ba dimpotriva. Dupa ce ca masina era una patratoasa, cu multe unghiuri drepte, varianta break a facut-o si mai patrata. Iar Pininfarina nu a facut nimic din ce nu ar fi reusit oricine sa faca: a bagat un stalp in plus si a lungit plafonul. Atat. Un design foarte indepartat de cele pe care le putem vedea la marci precum Ferrari sau Maserati, unde se vede clar interesul in realizare unui design fara cusur. Aici, masina este un banal break fara sare si piper.

4. Lancia Kappa Estate

La fel ca si Alfa Romeo 33 SportWagon, Lancia a facut designul de la modelul Kappa "in-house". Iar varianta break a fost realizata de cei de la Pininfarina. Nici in acest caz nu stim de ce, pentru ca rezultatul final nu este unul reusit, ci este unul usor respingator. O masina cu forme ciudate si proportii inegale, a carei parte din spate pare pusa acolo ca sa fie. Ba chiar la ultima pereche de stalpi se vede in partea de sus o despartire de parca ar avea in spate o bena acoperita cu un capac. Noua nu ne place, dar poate suntem noi subiectivi, asa ca te rugam sa-ti spui si tu parerea despre Lancia Kappa Estate.

3. Mitsubishi Pajero Pinin

Nu multa lume stie ca Mitsubishi Pajero a avut o versiune realizata de Pininfarina. E vorba de modelul numit Pinin sau iO. Acest SUV era unul de dimensiuni mult mai reduse decat un Pajero normal si avea motorizari pe masura, de 1.8 sau 2.0 litri, pe benzina. Ce este insa interesant, in afara de designul care nu ne inspira nimic, este faptul ca in Europa, aceste vehicule s-au realizat chiar de cater uzina Pininfarina, in Italia. Adica sunt masini fabricate chiar de Pininfarina, de fapt asamblate, in fabrica lor de langa Torino. Cat despre design... am putea baga mana in foc ca este unul japonez. Nu vedem care este legatura sau implicatia unei companii de design asa cum este Pininfarina.

2. Ford Streetka

Ce sa fie oare? Un ou, un supozitor, o sapca de baseball, sau o masina? Este un Ford Ka decapotabil, numit Streetka. Este un automobil cu plafon rigid retractabil in portbagaj care poarta semnatura Pininfarina. Insa, din orice unghi am privi aceasta masina, nu ne place cum arata. Iar daca o vedem cu plafonul culcat, lucrurile se strica si mai mult. Nu zice nimeni ca este usor sa faci o masina mini de oras decapotabila care sa arate si bine. Insa parca nu ne vine sa asociem acest model cu numele de Pininfarina. Parca nu ii face cinste...

1. Mitsubishi Colt CZC

Daca la Ford Streetka mai puteam inchide ochii, la masina de pe primul loc nu putem. Da, este realizata de Pininfarina, daca va vine sa credeti! E vorba de varianta cabrio a micului Colt. Pe langa faptul ca italienii s-au implicat in design, acestia au si asamblat masina in uzina lor din Torino. Iar faptul ca este o masina cu adevarat urata, o poate vedea oricine. Mai ales atunci cand plafonul este ridicat si spatele pare furat de la o masina diferita, mult mai mare. Cert este ca, la fel ca si in cazul lui Streetka, rezultatul final al masinii cabriolet de mici dimensiuni nu este unul reusit. Tu ce zici?

Подпишись на наш Telegram-канал