Dacia 1302 este o Dacie 1300 papuc sau pick-up. Din pacate, in Romania se stie numai de existenta a 4 exemplare, niciunul functional. Iar aceasta raritate se pare ca este cauzata si de numarul mic de automobile vandute in tara, majoritatea ajungand peste ocean, la export. Dacia 1302 este cu adevarat o provocare pentru cei care se ocupa de Muzeul Dacia din Mioveni, acest model fiind aproape imposibil de gasit.

Inspirat de francezi, Ceausescu a ordonat realizarea unor versiuni mai exclusiviste de Dacia. In 1981 a fost lansata editia limitata Dacia 1310 TS, care se bucura de o serie de dotari si elemente premium. De exemplu, plafonul era acoperit de vinilin, capacele OZN pentru roti erau negre, in laterale existau niste ornamente cromate, barele fata si spate erau negre, iar la interior bordul avea insertii de lemn, tapiteria era realizata din doua materiale, frana era asistata, pasagerii aveau iluminare individuala, portbagajul era dotat cu priza pentru frigiderul Fram oferit optional, scaunele aveau tetiere si centuri retractabile, torpedoul era iluminat si aeroterma avea 4 trepte de viteza. Dacia 1310 TS se pare ca a fost fabricata intr-o editie atat de limitata, incat astazi nu mai exista niciun exemplar in viata. Speram doar ca undeva in Uzina Dacia se ascunde un exemplar supravietuitor.

Dacia Extase a fost doar unul din prototipurile realizate de Uzina de la Mioveni dupa 1990. Au fost fabricate circa 4 astfel de prototipuri care, aparent, au ajuns in cele din urma la Remat. Pentru Muzeul Dacia este extrem de valoros un asemenea exemplar pentru ca ne arata straduinta inginerilor romani de a tine pasul cu industria auto moderna. Dacia Extase nu era nimic altceva decat o Dacie 1310 cu o caroserie modificata. Sansele sa vedem asa ceva intr-un muzeu sunt, din nefericire, infime...

Dacia MaxiBreak este una din acele Dacii ciudate care, din fericire, mai circula si azi pe strazile Romaniei. Desi la prima vedere ai spune ca este lucrarea unui muncitor in spatele blocului, din ciocan si nicovala, trebuie sa stii ca Dacia a realizat aceasta masina in uzina. Se numea MaxiBreak si a inceput sa fie fabricata in 1986, doar pe baza de comanda. In total, se pare ca au fost realizate aproximativ 38 de masini, vandute ulterior ACR-ului, care le folosea ca masina de asistenta, unor spitale ca ambulanta si catorva firme private pentru a le folosi la transportul de persoane, masina avand 8 locuri. Masina era realizata pe baza modelului break, taiat si alungit cu intarituri metalice. Astazi se stie de 3 astfel de Dacii, din care Muzeul Dacia ar putea cumpara un exemplar pentru a fi expus la Mioveni.

Dacia Sport este o masina care devine pe zi ce trece tot mai rara, in special primele exemplare cu usa scurta. Dar astfel de modele inca exista si pasionatii le reconditioneaza destul de des, asadar Muzeul Dacia ar avea de unde sa gaseasca exemplare in stare buna, chiar si din prima serie care utiliza majoritatea pieselor de la Dacia 1300.

Un automobil ce nu mai are nevoie de nicio prezentare este masina numita Dacia 2000. Era de fapt un Renault 20 asamblat la Mioveni special pentru elita partidului comunist si pentru Nicolae Ceausescu. Automobilul avea un motor de 2000 cmc, de unde si numele, dar si o serie de dotari interesante pentru acea vreme, in speta anii '80: aer conditionat, geamuri electrice, pilot automat. Se pare ca in Romania mai exista doar vreo 3 exemplare inmatriculate si functionale, doua de culoare albastra si una neagra (de fapt, singurele doua culori in care a fost fabricata masina). Din fericire, se pare ca vom vedea o astfel de masina in Muzeul Dacia, readusa la starea impecabila de odinioara.

Dacia Estafette este o alta curiozitate rara, dar pe care o vom vedea la Muzeul Dacia cu siguranta. Ca sa-si achite unele datorii financiare fata de Renault, Dacia a asamblat in Romania niste cutii de viteze pentru utilitara Renault Estafette. Insa, la un moment dat, Ceausescu a vrut sa incerce sa vanda si in Romania o masina utilitara marca Dacia. In perioada 1975-1978 la Mioveni, au fost asamblate 642 de autoutilitare (1975 - 176 unitati, 1976 - 49, 1977 - 371, 1978 - 46) numai din piese frantuzesti, dar cu sigla Dacia. Acestea nu au avut succesul scontat si Ceausescu a decis ca segmentul utilitarelor sa-l lase pe mana celor de la Rocar, Tudor Vladimirescut, ce realizau cunoscutele vehicule TV. Astazi se cunosc vreo 4 masini Dacia Estafette, niciunul functional, dar in stadiu de reconditionare.

Dacia 1100S este o Dacie 1100 ceva mai speciala. Si asta pentru ca s-au fabricat numai 110 exemplare in 1969. Uzina Dacia a realizat Dacia 1100S, de unde litera S venea de la Sport. Se pare ca 50 dintre masini au fost date spre folosire Militiei, 50 au fost oferite sportivilor de la raliuri si 10 au fost vandute persoanelor private preferate de partid. Dacia 1100S avea motorul de la Dacia 1300, adica cel de 1300cmc si 53 cp, carburator dublucorp, faruri duble pe fata, suspensii mai tari, jante mai late si turometru. Din cauza ca au fost fabricate numai 110 exemplare, se pare ca astazi nu mai exista niciunul inmatriculat si functional. Majoritatea au ajuns la Remat, posesorii lor nestiind ce bijuterie au dus la fier vechi. Speram insa ca Uzina Dacia sa obtina un exemplar de 1100S original pe care sa-l expuna la Mioveni.

O Dacie unica in lume este cea care poarta numele de cod D33. Masina a fost realizata in 1997 de designerii de la Idea Torino, uzina romaneasca incercand sa caute un design modern pentru un model care sa ii urmeze celebrei berline. Masina, din fericire, la fel ca si alte prototipuri sau modele rare, zace si acum intr-un hambar al Uzinei Dacia de la Mioveni si va fi expusa la Muzeul dedicat marcii romanesti.

Cea mai mare surpriza insa o vor avea vizitatorii Muzeului Dacia atunci cand vor vedea una din cele doua masini romanesti cu motor central si tractiune spate. Dacia MD87 a fost un automobil special gandit pentru competitiile sportive, fiind facuta, asa cum ii zice si numele, in anul 1987. Au fost realizate doua versiuni, una cu faruri normale de Dacia 1310 si una cu faruri escamotabile. Vestea cea buna este ca, desi nu a mai vazut nimeni masina de zeci de ani, se pare ca vom avea privilegiul sa vedem un exemplar restaurat la Muzeul Dacia.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram