De-a lungul timpului au fost realizate o multime de motoare fiabile, in special cele de litraj mare. Au fost multe motorizari iesite din fabrica facute bine si care rezistau milioane de kilometri, de la V8-uri americane, la cele japoneze cu 4 cilindri. Aici am ales 10 motorizari fiabile, cele mai laudate la nivel mondial.

Volkswagen - 1.9 TDI R4 105cp

De departe, cel mai fiabil motor cu care au avut de-a face romanii este celebrul 1.9 TDI pus pe masinile din gama VAG. Nu conteaza ca era montat pe Golf, Passat sau vreun Audi, cert este ca motorul 1.9 TDI a fost si a ramas in istorie drept un dieselar iesit din cale afara de fiabil. Fara problemele pe care le au azi propulsoarele diesel cu injectoare, senzori sau cine stie ce alte elemente. A fost realizat cu puteri cuprinse intre 90 si 150 cp, insa posesorii au laudat motorul de 105 cp ca fiind cel mai fiabil dintre toate.

Mercedes-Benz - 2.0 D 55 cp

Nu are nevoie de nicio prezentare nici motorul diesel de pe Mercedes W123 numit Cobra. De fapt, toate motoarele puse de Mercedes la acea vreme pe masinile sale erau fiabile si capabile sa faca milionul de kilometri fara interventii, indiferent ca erau pe benzina sau motorina. Insa motorul 2.0 D de 55 cp a ramas in istorie drept cel mai fiabil motor diesel facut vreodata. Era simplu, fara turbina, cu performante slabe, dar stia una si buna: sa functioneze pana cand nu mai ramanea nimic din caroserie.

Volkswagen - 2.0 SDI 68cp

Un alt motor de la Volkswagen care s-a bucurat de succes datorita fiabilitatii uriase este cel pus pe cateva modele precum Golf sau Caddy. Se numeste SDI deoarece nu are turbina, fiind aspirat, asa cum se faceau candva motoarele diesel. Puterea este una modesta, numai 68 sau 74 cp, insa scopul acestui motor era altul. Sa fie unul utilitar, care consuma putin si care tine cu casa, avand costuri minime de exploatare. Se stie de motoare 2.0 SDI care au functionat fara ulei mii de kilometri fara probleme.

Honda - 2.0 K20 221cp

Nu avea cum sa lipseasca din topul nostru marca Honda, o marca ce a fost multi ani la rand cea mai vanduta in Statele Unite. Honda a facut multe motoare fiabile de-a lungul istoriei sale, de fapt, daca ne gandim mai bine, nu prea am auzit de motoare Honda stricate... Insa ce facea Honda diferit fata de altii era ca stia sa faca motoare puternice si aspirate extrem de fiabile. Este cazul motorului cu 4 pistoane de 2.0 litri aspirat care producea de la 160 la 221 cp. Acesta a fost instalat pe Civic Type-R si a fost chiar imbunatatit pentru Honda S2000, acolo unde reusea sa scoata 240 cp.

BMW - 2.5 M50B25 192cp

In ceea ce priveste marca bavareza, motoarele de odinioara in 6 cilindri pe benzina, fara turbo, sunt considerate de multi drept cele mai bune. Au fost motorizari cu 6 cilindri in linie de 2.0 litri, dar si de 2.5 sau 3.0, toate fiind extrem de reusite. Cel mai cunoscut si cel mai de succes motor pus pe Seria 3 si Seria 5 a fost motorul de 2.5 litri care oferea 192 cp. Exista si azi BMW-uri din anii 1991-2004 dotate cu acest motor si care au trecut de bariera celor 500.000 de kilometri fara sa umble in el.

Toyota - 1.6 4A-FE 115cp

La fel ca Honda, marca japoneza Toyota a fost multi ani la rand cea mai de succes marca la nivel mondial, dar mai ales in Statele Unite. Acolo unde se vindeau mii de modele Corolla lunar echipate cu motorul 1.6 de 115 cp. Zeci de ani la rand s-au vandut masini Toyota pe banda rulanta, fara sa se intoarca vreuna in service cu probleme la motor. Din pacate, aceste motorizari nu mai exista in zilele noastre, pentru ca au fost inlocuite de cele turbo sau de cele diesel mult mai economice. Dar care viziteaza serviceul mai des...

Audi - 4.2 40V 300cp

Desi nu este neaparat o marca recunoscuta ca fiind extrem de fiabila, Audi a avut cateva automobile extrem de bune. Mai ales cele echipate cu motorul 4.2 V8 de 300 cp. Un motor derivat din vechiul motor V8 instalat pe limuzina Quattro cu acelasi nume. Acest motor de 4.2 litri cu 40 de supape a fost montat pe A8 si A6, dar si pe S8 sau pe S6. Era mereu cuplat cu o cutie manuala si oferea performante exceptionale. Dar si o fiabilitate iesita din comun, fiind un motor fara defecte.

Volvo - 2.3 B5234T4 i5 250cp

Daca ar fi sa vorbim despre fiabilitatea motoarelor turbo pe benzina din zilele noastre, nu prea am avea ce sa vorbim. Vezi cazul motorizarilor turbo pe benzinad e la Volkswagen sau BMW, care ies cu defecte de fabricatie din fabrica si cad pe capete. Insa in trecut, cei de la Volvo au nimerit reteta motorului turbo performant. Si au realizat o serie de motorizari cu 5 pistoane in linie, supra-alimentate, care ofereau puteri de la 150 la 250 cp. Cel mai puternic era instalat pe modelul 850-R si avea performante demne de un supercar.

BMW - 5.0 M70 300cp

Pe langa motorul cu 6 cilindri in linie, BMW a mai stiut sa faca ceva ca la carte. E vorba de motorul V12 pus pe Seria 7 si Seria 8. Un motor mult mai reusit ca cele in 8 pistoane, mult mai puternice si mult mai destepte. Desi au fost doar cateva variatiuni ale acestui motor de 5.0 litri, toate au fost la fel de bune. Insa clasicul motor de 300 cp s-a dovedit a fi cu adevarat fiabil, limuzine cu aceasta motorizare parcurgand peste 1 milion de kilometri fara probleme. Din cauza limitarilor legate de noxe si alte nebunii, epoca motorului V12 a cam apus din pacate, fiind inlocuit de... turbine.

Honda - 3.2 C32A 235cp

Nu sunt multi cei care au auzit de limuzina japonezilor de la Honda, numita Legend. Inca exista si inca se vinde in Statele Unite, dar, candva, se vindea si in Europa. Este o masina pe care japonezii puneau tot ce aveau mai bun, de la dotari si tehnologie, la motorizari si transmisii. In anii 90-2000, Honda Legend era echipata cu un motor V6 de 3.2 litri si cutie automata. Motorul, desi nu era facut pentru performante, avea totusi pana la 235 cp si tragea limuzina cu tractiune fata pana la peste 250 km/h. Si obtine un loc in topul nostru deoarece s-a dovedit a fi unul din cele mai fiabile motoare din lume. Nu degeaba a fost montat, cu putine modificari, si pe supercarul NSX.

Подпишись на наш Telegram-канал