Mereu m-am intrebat cum se face ca majoritatea celor care incalca regulile de circulatie, majoritatea celor care produc accidente si majoritatea celor care sunt niste jeguri infioratoare in trafic conduc masini scumpe. In cele din urma, cred ca am aflat raspunsul.

Stai ca omul de rand in coloana pe Stefan cel Mare, ghici cine depaseste multimea pe sina de tramvai si ocoleste refugiul de tramvai: doi taximetristi urmati de un BMW X6 si de un Audi A6. Ghici ce masina blocheaza sambata seara bulevardul, lafaindu-se pe o banda intreaga, in fata bodegii La Placinte: un BMW Seria 5 negru, cu numere rosii. Ghici cine trece pe rosu nestingherit, de parca ar fi daltonist, de parca nu a dat vreo secunda pe la scoala de soferi, in timp ce toata lumea sta cuminte asteptand sa se faca verde. Da, un sofer cu ML negru, cu literele placutei de inmatriculare despartite...

Ca si alte dati, i-as putea cataloga pe acesti soferi foarte simplu, prin intermediul unui cuvant: cocalari. E drept ca sunt multi astfel de cocalari care incalca regulile de circulatie si la volanul unui Logan, si cu o Mazda sau cu un Volkswagen. Dar orice ai spune, oricum ai da-o, un lucru e clar: majoritatea cocalarilor au masini premium care la vremea lor au fost scumpe.

Nu o sa dezbat prea mult specia de cocalar care doar are impresia ca e smecher si bogat. Cocalarul cu sapca verde pe care scrie RICH BOY, dar pe care, daca il scuturi, nu are trei monede de 50 de bani pe el. In schimb, are BMW E39 negru, cu numere de Bulgaria. Si, daca il intrebi, masina lui premium de lux e cea mai tare din galaxie, nu se compara cu nimic nou vandut acum pe piata.

In cazul acestor specimene, totul e limpede: sunt omuleti frustrati, care si-au luat o masina cu sigla de BMW, Audi sau Mercedes-Benz dorind sa para ceea ce nu sunt. Merg mereu cu becul la benzina aprins si revizia se face o data pe deceniu, moment in care se inlocuiesc si anvelopele cumparata prin 1993.

Acesti amarati cu masina care a fost candva scumpa, dar acum costa doua inghetate sau 500 de lire prin Anglia, incalca regulile de circulatie dintr-un simplu motiv: pentru ca au vazut la "aia mari". Si pentru ca si dugheana lor devenita antichitate poarta aceeasi sigla cu aia mari, e normal sa nu se injoseasca stand la coada ca tot omul sau parcand masina in loc permis...

"Aia mari" sunt cocalarii mai instariti, cu BMW X6, Seria 5 mai nou, un Mercedes E Class din 2012 sau un Audi S8, cu numere de Romania, de culoare alba sau neagra, neaparat cu folie pe geamuri si proiectoare aprinse non-stop. Sunt aia pe care ii vezi tu mereu incalcand legea, de parca ar avea propria sosea, sunt aia la care politistii din intersectie se fac ca ploua si nu-i opresc pentru ca le-au inghetat coaiele de frica daca dau de vreun smecher, asa ca intorc capul cand jegosul cu X5 negru merge pe sina de tramvai.

Majoritatea acestor cocalari din patura superioara sunt de obicei liberi profesionisti. Adica se descurca din activitati aflate la limita legii. Bisnitareala, combinatii cu telefoane si laptopuri ciordite, piese auto contrafacute, dezmembrari de masini de provenienta obscura, fetite, fier vechi, camatarie si alte cele... Iar a-i recunoaste pe acestia este foarte usor: burtosi, umflati, ceafa lata, chelie, ochelari de soare, tricou mulat, multe ghiuluri, lant gros pe pieptul gol si, obligatoriu, tatuaje uriase. Cam cum sunt majoritatea baietasilor care tranzactioneaza in targ masini mai mult sau mai putin furate, aceiasi baieti care seara se reunesc la cluburile de manele, aceiasi baietei care se iau la cafteala in cluburile din nordul statiunii Mamaia...

Dar chiar nu exista oameni cu masini scumpe si misto care sa fie respectuosi, demni si corecti? Ba da. Sunt si astfel de persoane, directori, manageri, care au vazut tari straine si au achizitionat aceste automobile, nu pentru sigla lor si ca sa faca impresie, ci pentru siguranta, eficienta, fiabilitate si alte cele. Insa cand o sa vezi un individ curat, elegant, care conduce un BMW X6 cu centura de siguranta pusa, care sta laolalta cu restul muritorilor, care da semnal cand schimba banda si care isi arunca chistocul de tigara in scrumiera, nu pe jos... sa te uiti bine, ca altul nu vei mai vedea! Ei sunt, dar, din pacate, cam 1 specimen la alte 30 cocalaresti.

Acum, ca sa te lamuresc si pe tine, raspunsul la intrebarea: "De ce majoritatea jegurilor din trafic conduc masini smechere?" este unul banal. Pentru ca masina a fost obtinuta prin bani nemunciti cinstit si legal. Pentru ca obtinerea banilor ilegal presupune sa fii un BOSS, presupune sa fii superior si cu 5 perechi de coaie. Iar auto-validarea de patron, barosan, boss sau alte cele se face si in trafic prin auto-convingere: De ce sa parchez eu ca fraierul asta cu Logan acolo unde trebuie? Ia sa bag eu masina pe locul de handicapati...

Soferii cei mai nesimtiti au masini scumpe si pentru ca emblema marcii le ofera o incredere iesita din comun. De ce crezi ca niciun sofer de astfel de automobile nu poarta centura de siguranta? Pentru ca se gandeste ca investitia in masina, fie ea cumparata noua sau la mana a doua, include si un fel de asigurare pe viata impotriva accidentelor. Mai exact, cocalarul snob stie ca masina este sigura, in ea nu se simte viteza mare, stie ca are frane bune si ca poate demara oricand... Si toate aceste elemente i-au dat, in timp, o incredere falsa cum ca este invincibil, deasupra tuturor.

Dar poate cel mai concret raspuns la aceasta intrebare este urmatorul: cei care incalca regulile de circulatie conduc masini scumpe deoarece Politia Rutiera este incredibil de corupta. Fie ca in trecut au mai dat spagi cu nemiluita, fie ca au relatii la politie, aceleasi relatii care le-au facut rost de numerele cu placute despartite, fie ca il stiu pe vreun inspector-sef pe care l-au servit cu fetite si le este dator, fie ca au la apelare rapida un 'coleg' pe care il cinstesc la clubul de manele, absolut toti acesti smecheri pe care ii vedem zilnic in trafic au relatii la politie si mereu scapa de belele.

Asa ca, cine spune ca nu masina il face pe om, greseste. Din pacate, in Romania, masina pe care o conduci spune multe despre tine. De fapt, a ajuns sa spuna mai multe decat poti spune tu prin viu grai... Iar exemplul descris mai sus, de nesimtit cu masina scumpa, este, din nefericire pentru noi toti, un segment in expansiune.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram