Nu putine au fost masinile europene de succes produse in anii '70. Insa au fost cateva modele Coupe destul de interesante, dar care nu s-au bucurat de un succes comercial enorm. Iata cateva dintre aceste masini uitate de timp care merita ceva mai multa atentie...

Audi 100 Coupe S (1970 - 1976)

Dupa ce Volkswagen cumpara marca Auto Union si o redenumeste Audi in 1965, compania abia salvata de la faliment are o misiune grea: sa produca niste modele care sa se vanda. Iar modelul 100 Coupe S primeste fix acest scop: sa devina un autoturism de succes care sa le demonstreze celor de la Volkswagen ca au facut o alegere inteleapta.

Initial, o berlina ia nastere in secret si primeste acceptul oficialilor Volkswagen de productie. E vorba de modelul 100 care se lanseaza pe piata la sfarsitul anului 1968. Un autoturism spatios cu motor economic in 4 pistoane ce reuseste sa le tina piept modelelor BMW care aveau un succes urias. Insa pentru a ridica stacheta, Audi lucreaza si la un Coupe, gandit sa aiba un design mai modern si mai aerodinamic decat rivalul BMW E9. Asa ia nastere la Salonul Auto de la Frankfurt editia din 1969 modelul Audi 100 Coupe, realizata pe aceeasi platforma ca si berlina, dar cu ampatament scazut.

Desi avea un design total diferit fata de BMW, acest 100 Coupe S a fost primita destul de bine, in ciuda vanzarilor care au inceput abia in 1970. Caroseria semana cu cea a lui Fiat Dino iar spatele de tip fastback cu cel al lui Aston Martin DBS. O reteta des utilizata in anii '70 pentru a crea o masina normala, dar cu aspect sportiv, pe care clientii sa o cumpere.

Sub capota se ascundea un motor de 1870 cmc cu doua carburatoare Solex, producand un total de 115 cp, acesta fiind cel mai puternic Audi realizat pana in acel an. Transmisia era una manuala, realizata impreuna cu Porsche, capabila sa ajute micul automobil sa atinga o viteza maxima de 185 km/h si doar 11 secunde pana la 100 km/h.

Dar si motorul a vazut la viata lui cateva schimbari, cea mai notabila avand loc in 1971, cand puterea a scazut din cauza montarii unui carburator mai mic - normele de poluare intrau in vigoare. Puterea de 112 cp insa nu i-a deranjat pe clienti, care au cerut-o chiar si peste ocean, acolo unde americanii au beneficiat de o versiune pe injectie, de 94 cp.

In august 1976, productia lui 100 Coupe S ia sfarsit, dupa ce uzina a fabricat peste 30.000 de unitati. O cifra deloc mica pentru segmentul in care se afla si in momentul respectiv. Insa acest model a fost unul destul de discret, iar in zilele noastre destul de fantomatic. De exemplu, in Romania, nu am vazut niciun astfel de autoturism. O masina care, pe langa faptul ca a salvat compania Audi, poate deveni oricand o masina-cult datorita aspectului sau de Muscle-Car cu 4 cercuri in frunte.

Fiat 130 Coupe (1971 - 1977)

Italienii au un trecut bogat in domeniul automobilelor Coupe. Mai ales cei de la Fiat, care la viata lor "au taiat" cate doua portiere cam la orice model clasic. Este cazul si acestui 130 Coupe care deriva din limuzina premium 130 Saloon. Din pacate, acest model este unul foarte putin cunoscut, mai ales ca este destul de rar, cu doar 4491 exemplare construite.

In anii '60, pentru a rivaliza cu modelele germane BMW si Mercedes, cei de la Fiat au produs modelul 130, o masina luxoasa cu motor V6. Proiectul demareaza in 1967 si asa ia nastere masina care se vinde incepand cu 1969 dotata cu un motor de 2866 cmc si 140 cp, oferind lux, eleganta si un design impunator. Insa cei de la Fiat nu se multumeau sa rivalizeze cu limuzinele germane, ci voiau sa detina suprematia si in segmentul sportivelor...

In timp ce Fiat Dino reusea, cat de cat, cu ai sai 180 cp obtinuti din V6-le de 2.5 litri si 210 km/h viteza maxima sa tina piept BMW-ului E9, italienii nu prea aveau un Coupe mai elegant ca sa concureze cu modelele Mercedes. Asa ca s-au gandit sa renunte la doua portiere de la limuzina lor de lux, dandu-i nastere lui Fiat 130 Coupe, o masina ce purta semnatura lui Pininfarina.

Motorul de pe Coupe este insa putin diferit: in ciuda unei capacitati mai mari, de 3235 cmc, puterea este mai mica. Doar 125 cp reuseste sa scoata motorul V6 de pe Coupe, cuplat la o cutie manuala in 5 trepte ZF sau la o transmisie automata cu 3 rapoarte Borg Warner. Chiar si asa, viteza maxima a masinii atinge 190 km/h, datorita sasiului bine realizat si aerodinamicii bine studiate.

Din nefericire, vanzarile se lasa asteptate, motiv pentru care Fiat renunta in 1977 sa mai produca acest model. Cu o medie de-a lungul vietii sale de doar 642 de vehicule vandute pe an, era clar ca acest 130 Coupe nu are cum sa fie un succes. Insa acum, asemenea masini sunt extrem de rare si valoroase. Mai ales daca ne gandim ca marea majoritate au ajuns sa fie transformate in rugina din cauza tablei proaste pe care o utilizau italienii... Asa ca cine gaseste un asemenea exemplar, merita cumparat si restaurat!

Ford Consul L Coupe (1972 - 1975)

A treia generatie de Ford Consul a luat nastere in aprilie 1972, atunci cand s-a lansat versiunea mai ieftina si mai slab echipata de Ford Granada. Noul model a fost realizat de Ford Anglia impreuna cu Ford Germania, automobilele fiind construite in Germania de Vest si in Anglia, in 4 variante de caroserie.

Consul a fost produs in varianta sedan, in varianta sedan coupe, break si liftback. Echiparile s-au denumit si ele Consul, Consul L si Consul GT. Iar motorizarile au fost dintre cele mai variate, pe toate gusturile: de la 77 la 138 cp, cu 4 sau 6 pistoane, toate in format V. Din pacate insa, pe versiunea liftback, care seamana foarte mult cu un Muscle Car veritabil, au fost puse doar motorizari cu 4 cilindri, motorul de 2994 cmc V6 si 138 cp fiind rezervata variantei GT.

Coupe-ul liftback, dotat cu motoarele V4 de 1.6 sau 2.0 litri beneficia de maximum 92 cp. In Anglia insa, masina a avut montat si un propulsor Essex V6 de 2495 cmc de 118 cp, destul de slab ca performante. Oricum, Ford Europe nu isi dorea sa realizeze un Muscle Car, in ciuda aspectului de masina sport pe care il avea Consul Coupe. Adica nu se gandeau sa realizeze un Mustang european, ci doar o masina economica, fiabila, cu aspect sportiv. Nimic mai mult.

Lancia Gamma Coupe (1977 - 1984)

In anii '70, Lancia era una din marcile in plina ascensiune la nivel european, imediat dupa ce Fiat a preluat controlul companiei. De fapt, in 1969 Fiat cumpara marca Lancia, o marca aflata in dificultati financiare grave, si incepe sa investeasca bani multi in productia de noi modele. Dupa modelele Beta si Fulvia lansate cu ajutorul celor de la Fiat, Lancia scoate pe piata in 1976 berlina premium numita Gamma, purtand un design Pininfarina. Insa odata cu lansarea oficiala de la Geneva, Lancia prezinta in acelasi stand si o masina Coupe care poarta acelasi nume... Desi initial varianta Gamma Coupe a fost prezentata ca un concept, se pare ca cerintele publicului i-au facut pe italieni sa se razgandeasca si sa scoata, un an mai tarziu, varianta de serie.

Gamma Coupe era un automobil burghez, de lux, dar fara sa epateze. Masina isi dorea sa atraga un public premium ce voia sa conduca o masina discreta, dar plina de dotari si confortabila. Iar dimensiunea sa uriasa, de 4.5 metri, o trimite direct in categoria limuzinelor coupe de lux germane, suprasaturate de dotari. Printre acestea amintim geamuri electrice, oglinzi electrice, interior de piele, aer conditionat... totul in standard. In plus, optional, clientul putea comanda fotolii din velur, lumini de curtoazie, volan reglabil si cutie automata.

Pe langa aspectul sau elegant care este la fel de modern si interesant acum aproape 40 de ani dupa lansare, Gamma beneficia insa de un motor destul de slab. E vorba de un propulsor de 2.0 litri sau 2.5 litri, cu 4 pistoane, realizat integral din aluminiu, ce producea 120 sau 140 cp. Alimentarea nu se facea din pacate cu injectie ci cu ajutorul unui carburator dublu-corp, care nu prea contribuia la un consum redus, dar oferea performante decente pentru caroseria de 1200 kg. Mai exact, o viteza maxima de 195 km/h, destul de bine pentru perioada masinii...

Spre deosebire de Fiat 130 Coupe, Lancia Gamma Coupe a avut mai mult succes, drept dovada a vazut si o a doua generatie in 1980. De fapt era mai mult un facelift care aducea designul masinii mult mai aproape de modelul Delta, iar motorul de 2.5 litri a primit chiar si injectie electronica.

Chiar si asa, in 1984, dupa 6789 unitati vandute, Lancia Gamma Coupe isi incheie scurta sa viata. In principal, din cauza fiabilitatii sale scazute, mai ales a motorului, care suferea de curele rupte in mers si de o cutie automata supusa la stricaciuni. Si chiar daca era una din cele mai luxoase prezente pe soselele europene, acest model a disparut in neant, pierzandu-se in trecutul istoriei auto.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram