Toata lumea vrea BMW-uri, viseaza sa conduca un BMW. Dar putini stiu ca, in Romania, un model Seria 3 E46 care la mana a doua costa sub 3000 de Euro inscris in tara noastra, este o masina obosita si uzata care te lasa cand ti-e lumea mai draga. Pentru ca majoritatea au fost hartanite si alergate de toti banii. Slabe sanse sa gasesti un E46 second-hand in stare perfecta.
Sa nu faci greseala sa-ti cumperi vreo masina britanica, atata timp cat nu e Aston Martin, Bentley sau Rolls. Noroc cu noile Jaguaruri ca au mai spalat din faima proasta pe care si-au facut-o in trecut, din cauza lipsei de fiabilitate. Si masinile Rover 45 sau 75 nu fac exceptie: daca vei cumpara o asemenea masina, ai sanse mari sa nu ajungi cu ea functionand pana la colt de strada.
O alta masina britanica ce nu merita achizitionata ca este extrem de proasta este modelul Land Rover Freelander din prima generatie. Motoare proaste, electronica la pamant si mecanica ce lasa de dorit. Daca vrei o masina de soft-road, cauta-ti altceva, ca un Freelander nu te va duce nici macar pana la primul camp.
Cu italienele treaba sta la fel ca si cu masinile englezesti: ocoleste-le daca vrei sa mai ai bani in buzunar. Alfa Romeo 156 a fost o masina frumoasa, dar extrem de prost facuta. Electronica zici ca era facuta de niste chinezi orbi si mereu necesita intretinere. Daca iti cumperi asa specimen la mana a doua, pana la colt s-ar putea sa schimbi 3 becuri.
Made in China nu se dezminte. Chiar daca un GWM Hover e dotat cu motor Mitsubishi. Insa masina este chinezeasca. Si materialele sunt extrem de proaste, la fel si mecanica si electronica. La Hover, dupa 50.000 km sa zici mersi daca mai ai piele pe scaune si pe volan, zici ca e din hartie de servetel facuta. Cat despre electronica, e mai proasta ca la o masina ruseasca din anii '70.
Nu as cumpara multe masini nici de la francezi, din modelele vechi. De exemplu, Citroen C5 din prima generatie a fost o masina buna la vremea ei. Dar la mana a doua, este o loterie. Si-a trait viata si sa gasesti un exemplar cu suspensia hidro-pneumatica intacta, este o provocare. Intretinerea te costa o avere, asa ca mai bine iti iei altceva.
Dar nu un Fiat Stilo, un autoturism care are un calculator ECU facut cu picioarele. Cine are un Stilo benzinar, cu siguranta a avut probleme electrice. Majoritatea sunt cauzate de faptul ca un inginer italian, extrem de inteligent, s-a gandit sa monteze computerul direct pe motor. Acolo unde vibreaza de zor si se incinge. Si, evident, se strica...
Spaniolii au si ei oile lor negre. Cum este a doua generatie de Seat Ibiza. Nu sunt multe asemenea exemplare in Romania, din fericire, dar cele care sunt, nu merita cumparate. Pentru ca dateaza dintr-o vreme in care implicarea grupului VAG era zero si spaniolii habar nu prea aveau de facut masini. Ceea ce inseamna mecanica praf si probleme de fiabilitate care nici prin cap nu-ti trec.
Lancia Kappa, la fel ca orice masina italiana, a fost un automobil de familie interesant. Dar dupa ce ca s-au vandut putine noi, imediat au aparut toate la vanzare pe piata second-hand. Unde, nu le cumpara nimeni. De ce? Pentru ca rugineau mai repede ca o Dacie facuta dupa Revolutie si te trezeai cu bateria consumata dupa o singura noapte. Facea scurturi si, nu de putine ori, mai iesea si fum.
Smart Fortwo din prima generatie, modelul benzinar, a avut o problema destul de grava de fabricatie. De fapt doua. De fapt, trei... Una era turbina care te lasa in primii 50.000 de kilometri. Alta era distributia. Si alta era cutia de viteze. Oricum, daca iti cumperi acum un Smart vechi, ai toate sansele sa nu ajungi cu ele pana la colt.