Nu, aceasta nu va fi o postare plina de ura si dedicata aruncarii cu noroi in marca BMW. Si nici manifestarea vreunei frustrari pe care as avea-o fata de soferii care conduc modelele marcii bavareze. Ci este doar un fel de manifest in care voi incerca sa-mi arat dispretul fata de unii soferi romani care se transforma in ucigasi atunci cand conduc un BMW.

V-am mai spus, dar o repet. Am avut 4 masini BMW, toate Seria 3, atat E30 cat si E36. Cu motoare chiar si de 3.0 desi in acte erau 1.6. Sunt inconjurat de apropiati care conduc modele mai noi si de oameni care petrec zile in sir modificand masina si reparandu-o din bara in bara cu propriile maini. Si vad in jurul meu destul de multi iubitori care ar prefera sa doarma cu 'Pisicuta' impecabila, cu jante BBS RS, mai pura decat Evianul, decat sa o lase in parcare singura. Imi plac cu adevarat unele modele si chiar tare mi-as mai cumpara un Urs 325i Coupe, original... Dar stiti care este problema in Romania? Toti acesti oameni care isi cumpara un BMW pentru ca iubesc aceasta masina, pentru ca-i cunosc istoria sau doar pentru ca este una din cele mai bune automobile care ofera siguranta si performanta... sunt incredibil de putini.

Daca as zice ca tot ce inseamna masina BMW in Romania este un teren de fotbal, acei oameni care isi cumpara un BMW pentru ca reprezinta un stil de viata si ca este o masina incredibil de buna sunt mingea. Atat de putini sunt. Restul, cu regret va spun, sunt mitocanii pe care ii vedem la televizor si acei posesori de masina bavareza care i-au futut pe vecie imaginea...

De fapt, ideea acestui text mi-a venit dupa ce am vazut o stire la Pro TV, cu un individ care conducea un E46 (cu numar BV 57 LYV) beat mort si a lovit o femeie gravida care traversa regulamentar, pe trecere. Brusc, mi-am adus aminte de alt accident recent, tot din Brasov, cu ala care s-a pulverizat la impactul cu un camion. Sau de ala cu Pisicuta alba pe Bulgaria care a omorat doi oameni care aveau o Dacie batraneasca. Sau de tiganul beat si fara permis cu E39 care a lovit-o pe femeia de pe trotuar in Lugoj si dupa aia a fugit. Sau de vitezomanul din Barlad care mergea cu 200 prin centru si s-a facut bucati... Sau de multe alte zeci de accidente din ultimii ani extrem de grave in care au murit foarte multi nevinovati. Toate, cu masini BMW.

Da, stiu: se intampla accidente si cu Logane si cu Mercedes, Hyundai sau Peugeot. E adevarat! Insa nu stiu cum se face la cele mai grave cazuri in care soferii sunt aproape mereu plini de alcool si in care omoara lume nevinovata recunosc in imaginile de la televizor profilul unui automobil BMW.

Explicatia acestor multe accidente produse la volanul masinilor germane este destul de simpla. Se cheama prostie in starea cea mai pura. Si ne demonstreaza nivelul la care este gandirea majoritatii care ne inconjoara. Estea acea prostie de care da dovada taranul de la coada vacii, cocalarul de capitala sau muncitorul in Spania care a visat de cand era mic sa conduca un BMW, masina germana suprasaturata de lux si eleganta. Este prostia omului care i-a intiparit unui aborigen babuin ca daca se urca intr-un BMW o sa agate miliarde de femei. Aceeasi prostie care il face pe idiot sa creada ca daca isi cumpara o asemenea masina devine invincibil, imun la accidente si cel mai rapid din galaxie.

Sa nu-mi spuneti ca BMW are o imagine buna in Romania, ca nu va cred. BMW ca si marca are o imagine de tot cacatul in tara noastra tocmai din cauza acestor specimene tampite care par a se inmulti din ce in ce mai mult. Inconstienti teribilisti care au convingerea ca se transforma in vreun Fittipaldi si sunt mai presus de lege sau de ceilalti soferi din jurul lor. Orice ar spune oricine, imi pare rau, dar nu ma puteti convinge ca BMW are o imagine buna in Romania...

Iubesc masinile BMW. Dar nu mi-as mai lua niciodata, oricat de mult se duce in mine un conflict. Pentru ca am ajuns sa ma feresc atunci cand vad in fata mea un E46 cu toba sport, folie pe geamuri si numere de Bulgaria, ca stiu ce va urma. Am ajuns sa ma inchin cand un sofer de X5 da semnal. Si am ajuns sa ma uit de doua ori si sa ma intreb daca vad bine atunci cand ma uit in X6-le oprit langa mine la semafor si observ ca soferul are centura pusa... Sunt cazuri incredibil de izolate, pentru ca de cele mai multe ori vad numai burtosi bronzati cu lanturi mai groase decat antifurtul de scuter, cu mainile pe geam si maneaua la blana, vad cum zboara pachetele de tigari si cutiile de Red Bull direct pe Magheru din mers, vad cum parcheaza pe ultima banda, vad cum abia asteapta sa se dea jos la tine cu sabia si sa te taie daca ai indraznit sa nu ii lasi in fata ta sau daca i-ai claxonat ca se urcau peste tine fara sa dea semnal...

Va rog, nu-mi spuneti ca astfel de soferi conduc si Dacia, Audi sau chiar Bentley. Asa este, dar problema e alta: soferii de Ford Fiesta mitocani care vor depasi coloana ca sa ajunga primii la semafor si sa se bage in fata ta cu japca, sa zicem ca am vazut unul sau doi... Insa cati posesori de BMW-uri din toate modelele ai vazut facand asta? De fapt, rar mai vad unul care sa stea in coloana cum e normal... Simti diferenta?

Ma inclin si am tot respectul pentru pasionatii acestei marci. Fie ca au bagat o multime de bani ca sa le faca performante la drift, fie ca le ingrijesc si le tin ca niste bijuterii, fie ca sunt oameni cu bani neinteresati de partea de imagine ci au cumparat un BMW Seria 5 nou pentru a se simti in siguranta si pentru ca este o masina cu adevarat buna. Cum spuneam si mai sus, acesti oameni sunt printre noi, dar mult prea putini. Dar tot de la ei ar trebui sa inceapa si aceasta reeducare a opiniei publice si schimbarea imaginii BMW la noi.

Acesti posesori responsabili de BMW sunt cei care trebuie sa-i zica unui pustan de 18 ani care vrea sa-si cumpere un E46 325i: prietene, daca vrei sa-ti iei masina ca sa agati femei, ca sa alergi cu ea si sa-i pui WOW sau BOS la numar, lasa-te pagubas! Sau sa-i zica unui dobitoc care croseteaza printre masini la ora de varf cu un X6: amice, masina asta poate mai mult de atat, nu-ti bate joc de ea si de tine!

Eu unul fac ce pot: scriu, astfel incat poate se va simti cineva. Poate sunt cativa care citesc si incep sa se simta cu musca pe caciula, poate ca isi domolesc comportamentul agresiv de semi-zeu la bordul unui BMW, poate ca incep sa-si puna centura de siguranta pentru ca nu dovedesc ca sunt smecheri daca merg fara, ci dimpotriva, si poate ca intr-o zi le voi fi salvat viata. Naiba stie, dar fac ce pot. La fel cum oricine ar trebui sa faca ceva.

Urmeaza curand la Romexpo BMW Fest Romania. Un loc in care vei putea observa exact "mingea de fotbal" de care va spuneam mai sus, adica acea parte a soferilor si a domeniului BMW pe care o iubim, asa cum ar trebui sa fie toti soferii de BMW. Daca nu acum, sper ca la o editie urmatoare sa vad o campanie agresiva impotriva soferilor de BMW idioti, care omoara oameni si care produc accidente din cauza teribilismului lor prostesc. Sper sa vad scris pe intregul Pavilion Central un banner mare: "Smecheri si cocalari cu BMW sunt multi. Sa fii OM cu BMW e lucru mare!"

Подпишись на CARAKOOM в Telegram