Jaguar a anuntat recent ca incepe fabricarea unei serii de numai 6 automobile care vor avea seriile de sasiu originale din anii '60. Pentru ca, desi initial, Jaguar voia sa fabrice 18 exemplare de E-Type Lightweight, a reusit sa faca numai 12 masini. Dar seriile celelalte au ramas, motiv pentru care acum, in 2014, Jaguar realizeaza celelalte automobile cu serii vechi.

Peste 2 zile, in cadrul Concursului de Eleganta de la Pebble Beach, Jaguar va arata publicului primul din cele 6 modele de E-Type Lightweight pe care planuieste sa le faca anul acesta. "Car Zero", masina care va arata lumii aceasta creatie interesanta isi va face aparitia in public, chiar daca toate cele 6 modele se pare ca au fost deja rezervate, desi inca nu sunt fabricate.

Cel mai interesant lucru este ca cele 6 masini vor avea serii continue ale celorlalte modele Lightweight fabricate intre 1963 si 1964. Mai mult, divizia Special Operations, cea care a mai realizat proiecte precum F-Type Project 7 sau Range Rover Sport SVR, va realiza manual aceste automobile exact cum se fabricau acum mai bine de 50 de ani!

Jaguar E-Type Lightweight este fabricat pe un model de serie, dar avea cateva modificari speciale pentru ca posesorul unui asemenea exemplar sa poata participa la competitii pe circuit. In primul rand, caroseria este realizata integral din aluminiu, ceea ce a facut ca acest model sa fie cu 100 kg mai usor. Si ca sa fie siguri ca vor realiza cele 6 masini exact identice cu cele vechi, Jaguar a luat singurul exemplar din 1964, i-a dat vopseaua jos pe jumatate din caroserie, ca sa vada cum au fost fabricate piesele din aluminiu, dupa care a replicat aceleasi metode si la seria noua de 6 exemplare.

Mai bine de 75% din componente sunt realizate manual, in atelierele Jaguar. Motorul este unul bazat pe cel de pe modelul D-Type, castigatorul Le Mans, care insa nu mai are blocul din otel ci din aluminiu. Propulsorul de 3.8 litri cu 6 pistoane in linie si 3 carburatoare are 340 cp si 380 Nm cuplu. Cutia este manuala cu 4 rapoarte si diferentialul spate este blocabil.

Masina are jante pe 15 inch cu anvelope Dunlop de competitie, frane cu tamburi pe puntea spate si discuri pe fata, fara servo-asistare, iar la interior totul este realizat ca pe vremuri, cu lemn, piele si aluminiu. Automobilul are si un hardtop din aliaj usor, exact ca celelalte Lightweight originale. Automobilul vine cu un certificat FIA pentru cursele de vehicule istorice, asadar oricine va cumpara cele 6 vehicule se va putea da cu ele in cadrul oricaror curse dedicate masinilor vechi.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram