Prima generatie de Volkswagen Golf este deja clasica si poate fi inregistrata la Retromobil ca vehicul istoric. Acest model a aparut in 1974 si a fost oficial primul hot-hatch odata cu varianta GTI. In zilele noastre, un Golf mk1 poate fi cumparat inscris in Romania pentru sub 1000 de Euro, iar unul GTI in stare perfecta poate ajunge si la 5000 de Euri.

Volga a fost o masina foarte populara in randul elitei comuniste de pe vremea lui Ceausescu. Numai politicienii si Militia aveau privilegiul de a conduce asa ceva. O limuzina ruseasca, facuta ca un tanc, masina ideala cu care ai vrea sa te prinda apocalipsa. Astazi, o Volga 21 costa intre 2000 si 5000 de Euro, in functie de stare.

Nu, nu este un Ford Mustang si o Toyota Celica din prima generatie. O masina sportiva, care se dorea a fi o solutie la masinile americane, dar cu propulsoare economice si fiabile. O Celica din prima generatie costa azi undeva la peste 5000 de Euro, fiind o masina clasica cu aspect de muscle-car.

Renault 16 a fost o masina populara in Romania. Asa ca nu e de mirare ca azi sunt destule care inca circula pe strazi. Un R16 in stare buna costa cam 3000 de Euro in Romania, cu certificat de vehicul istoric, dar poate ajunge si la 5000 daca este in stare perfecta, originala.

Citroen 2CV este fara indoiala una din cele mai cunoscute masini de mici dimensiuni. Si pentru ca s-au fabricat multe in Franta, in zilele noastre poti gasi destul de usor si destul de ieftin un exemplar in stare decenta. Un 2CV cu care poti sa circuli lejer pe sosea costa cam 3000 de Euro.

Ford Consul a fost o masina europeana, dar cu aspect de muscle-car. La fel ca si Capri sau Cortina, acest Consul era raspunsul pentru piata europeana preocupata de consumul mic cauzat de criza de petrol a anilor '70. Un Consul in stare foarte buna costa cam 4000 de Euro.

Nu demult si noi am testat un Opel Kadett impecabil, refacut complet. O masina din anii '60, cu certificat istoric, costa in tara noastra de la 2000 la 4000 de Euro, daca vorbim de generatia 1 de Kadett. Este un vehicul cu motor mic si economic dar care pastreaza un aspect retro.

Mercedes-Benz Cobra este poate cel mai cunoscut model clasic de la nemti. Si asta pentru ca au fost fabricate cu simt de raspundere si nu putine au fost exemplarele care au depasit fara interventii majore pragul celor 1 milion de kilometri. Un W123 in stare decenta costa circa 3000 de Euro.

BMW E21, Rechinul, cum i se zice la noi in tara, este un model de BMW devenit clasic. Adica daca ai un asemenea model il poti inscrie la Retromobil cu certificat de vehicul istoric pentru a nu plati taxe. In timp ce modelul E30 Urs mai este folosit des, mai ales de pasionati, nefiind inca vazut ca un model clasic, aceasta generatie este fara indoiala cea mai accesibila masina clasica de la bavarezi. Un Rechin costa inscris in RO de la 1000 de Euro in sus.

Nu putea lipsi din topul nostru batrana Dacie pe care romanii se inghesuiau pana acum sa o arunce la Remat. Dar acum, o Dacie 1300 in stare perfecta ajunge sa coste si 4000 de Euro daca este un model timpuriu original. Din fericire, cei care au observat ca masina nationala este valoroasa si o reconditioneaza, sunt din ce in ce mai numerosi.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram