Stefan, Iulian, Tudor și un Aro 243 – pleacă în Siberia pe urmele neamului romănesc.

Conform celor postate pe pagina de facebook (4RomaniInSiberia), cei trei romani vor pleca pâna in estul extrem al Siberiei in cautarea urmasilor românilor deportati fortat in gulagurile sovietice. Ştefan Amarandei, Tudor Poşa şi Iulian Ciobănaşu vor să ajungă în capătul celălalt al lumii, în Magadan, Siberia, cu un Aro 243 produs în anul 1992.

Traseul de intoarcere este diferit fata de cel de plecare, iar distanta totala calculata se apropie de 40.000 de kilometri. Expediţia îi va duce prin Mongolia, Kazahstan, Kârgâstan, Tadjikistan, Uzbekistan şi Rusia. Ştefan Amarandei, proprietarul tovarăşului de drum pe patru roţi, spune că o mare parte din traseu va fi parcurs pe lângă terasamentul de cale ferată şi pe malurile râurilor, din cauză că multe dintre vechile drumuri care traversau Siberia nu mai există acum.

Maşina cu care cei trei vor pleca în Siberia are deja în palmares o expediţie până pe continentul african, care a totalizat 17.324 de kilometri. Atunci, bătrânul Aro a vizitat Ungaria, Croaţia, Serbia, Slovenia, Italia, Franţa, Spania, Marocul şi Mauritania.

Deocamdată, SUV-ul autohton are o inimă românească sub capotă, un diesel de 3.119 cmc, însă, spune Ştefan, lucrurile nu vor rămâne aşa. Înainte de plecarea către Magadan, băieţii vor să înlocuiască motorul cu un propulsor turbodiesel de 2,5 litri, tot de Aro.

La sfârşitul expediţiei care va dura 155 de zile, băieţii vor realiza un documentar video cu aventura lor. Cei trei vor să plece la drum în 10 iunie 2014 şi plănuiesc să se întoarcă înapoi în România cinci luni mai târziu, în 10 noiembrie 2014.
Exploratorii ieşeni sunt acum în căutare de sponsori pentru proiectul lor impresionant. Au nevoie de 10.000 de euro, din care 6.000 de euro vor fi cheltuiţi doar pe motorină şi vize. Restul de 4.000 de euro sunt rezervaţi pentru „şpagă pentru poliţişti, mâncare şi o minimă organizare pentru maşină”, după cum spune Ştefan Amarandei.

Harta expediţiei:

Puteți urmari parcursul echipei romăne pe: title: title:

Credit foto: offroadteamaro.ro

Подпишись на наш Telegram-канал