Jaguar a facut in 1963 o miscare dedicata motorsportului: a vrut sa fabrice 18 exemplare de E-Type cu o caroserie din aluminiu, special pentru circuit. Insa dintre cele 18 masini, in 1963 Jaguar a fabricat numai 12. Iata ca acum, britanicii construiesc cele 6 masini ramase.

Nu s-a mai vazut vreodata ca un producator de masini sa realizeze acum niste masini care ar fi trebuit facute acum peste 50 de ani. Ei bine, Jaguar si-a adus aminte ca in februarie 1963, a realizat 12 din cele 18 masini propuse. E vorba de modelul E-Type cu o caroserie usoara, cu multe modificari fata de un model de serie, o masina gandita special pentru circuit. Si pentru ca la acea vreme toate cele 18 masini primisera deja numere de serie, dar numai 12 din 18 au fost realizate, acum brandul englezesc s-a gandit ca e un moment bun sa le readuca la viata pe cele 6 masini inexistente.

Un Jaguar E-Type din aluminiu era cu peste 114 de kilograme mai usor decat unul de serie, nu avea interior functional, doar un scaun pentru sofer, nu mai avea elemente cromate la exterior si era dotat cu geamuri din material usor. Insa sub capota era acelasi motor cu 6 pistoane in linie, cu bloc de aluminiu, de 3.8 litri. Acum, la mai bine de jumatate de secol, Jaguar a declarat ca va incepe productia celor 6 masini intr-o maniera identica cu cea din 1963.

La construirea celor 6 exemplare de Jaguar E-Type Lightweight vor lua parte cei mai iscusiti manufacturieri din uzina, specialisti in lucrul cu metalul, respectand in tocmai trasaturile celorlalte 12 masini realizate. Mai mult, motoarele celor 6 masini vor fi realizate de la zero, exact ca cele originale de pe E-Type. Cel mai probabil, blocul motor va fi refolosit de la alte masini scoase din uz, pentru ca este imposibil sa realizezi blocul din nimic pentru o serie de numai 6 exemplare.

Se pare ca si Aston Martin a mai incercat asa ceva. De fapt, firma englezeasca i-a autorizat pe cei de la Zagato sa construiasca 4 exemplare de DB4 GT Zagato in 1988 si 1992, cu serii originale ale caroseriilor din anii '50. Insa Jaguar este primul brand care se ocupa personal de renasterea unor masini care au primit serie, au primit nume, dar nu au vazut inca lumina zilei.

Jaguar asteapta un urias interes pentru aceste 6 masini din partea colectionarilor si a celor pasionati de curse pe circuit, dar momentan nu a anuntat niciun pret pentru aceste masini speciale. Este de asteptat ca pretul pentru un astfel de exemplar sa coste intre 750.000 si 1 milion de Euro fiecare.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram