Dacia si-ar putea mari portofoliul de modele cu noi autoturisme care sa completeze gama accesibila care se bucura de tot mai mult succes in toata lumea. Iata care sunt principalele modele cu care Dacia cocheteaza sa le scoata pe piata in viitorul apropiat.

1. Dacia mini de oras, masina de 4999 Euro

Poate cea mai promovata "barfa" din lumea auto legata de Dacia este aceasta. Adica un zvon legat de un automobil mic, de oras, care va avea un pret de pornire de 5000 de Euro. Si, acum ca Renault a schimbat platforma micului Twingo, oferind pentru noua generatie o platforma realizata impreuna cu Daimler, cu motor si tractiune in spate, poate ca vom vedea la Tanger sau la Mioveni folosirea vechii platforme de Twingo pentru un automobil Dacia de mici dimensiuni. Acesta ar putea avea motorul pe benzina 0.9 TCe ca unica optiune de motorizare, dotat cu functia ECO, pentru un consum urban de numai 6,8 litri/100 km. Despre denumirea masinii s-au spus multe, insa nimic nu este clar. Vocile din interior au spus ca masina se va numit ba City, ba Towny sau Dacia 900, iar unii chiar au anuntat ca va purta un nume de "pasare", asa cum avea pe vremuri Dacia Lastun. Cert este ca acest model are toate sansele sa vada linia de productie in urmatorii doi ani.

2. Dacia Logan 2 pick-up

Prima generatie de Logan s-a vandut si cu o caroserie pick-up. Acum insa, tot ce tine de domeniul utilitar este acoperit de gama Dokker, in varianta VAN. Chiar si asa, un client care isi doreste o masina de transport accesibila, cu o caroserie pick-up, nu gaseste nimic acum in oferta Dacia. Motiv pentru care, este posibil sa vedem la Salonul Auto de la Paris din aceasta toamna lansarea lui Logan 2 pick-up. Asa cum anul trecut s-a lansat modelul MCV, pentru a umple un gol din cererea publicului, asa vom putea vedea si un pick-up in standul Dacia de la Paris, daca nu, chiar mai curand. Despre motorizari, totul e clar: pe benzina 0.9 sau 1.2 TCe, iar pe motorina, celebrul 1.5 dCi in versiunea de 75 sau 90 cp. Cam cum este si la Dokker, Logan sau Sandero. Este foarte fezabila realizarea unei noi generatii de Logan pentru ca platforma este aceeasi, iar partea posterioara a caroseriei poate fi utilizata in mare parte de la generatia anterioara. Mai ramane de vazut daca pana la vara, Dacia simte destule cereri si nevoia de a mai produce o generatie noua de pick-up.

3. Mini Duster

Trendul producatorilor este de a realiza SUV-uri de mici dimensiuni dedicate orasului. Asa cum este cazul lui Juke, Chevrolet Trax, Opel Mokka si Jeep Renegade. Renault nu are ganduri sa intre pe piata asta, singurul SUV fiind Koleos, care are un pret mare. Segmentul compactelor cu "aroma" de off-road, precum Sandero Stepway sau Captur este deja ocupat, asa ca doritorii de autoturisme de tip cross au ce sa cumpere. Dar ce faci daca iti doresti un SUV mai mic decat Duster? Momentan, nu ai ce face. Insa noi credem ca Dacia lucreaza la acest aspect. Adica la un nou SUV urban ce va fi disponibil si cu tractiune 4x4. Acesta poate fi numit chiar si Duster Mini, sau Duster Cross, pastrand tot ce tine de motorizari, transmisie si dotari ca la un Duster full-size.

4. Dacia Logan Coupe

Desi putin probabil sa vedem un Coupe la Dacia, noua ne-ar placea sa vedem asa ceva la marca autohtona. Un Logan cu doua portiere, pentru tinerii care cred ca marca romaneasca este pentru cei mai varstnici. Problema este ca cei de la Grupul Renault au majoritatea vanzarilor in tari europene in care clientii sunt familii cu copii, motiv pentru care un coupe nu si-ar prea gasi rostul in oferta Dacia. Chiar si asa, putem doar sa speram ca vom vedea un Logan cu doua usi care sa ne duca cu gandul la Dacia Sport a anilor '80, dar cu o motorizare ceva mai puternica pe motorina. Eventual, propulsorul de 1.5 dCi care acum este pe Duster si are 110 cp, dar intr-o varianta de 130 cp. Iar pe benzina, motorul care acum este promovat puternic de Dacia, benzinarul 1.2 TCe de 120 cp. Un lucru bun la Dacia este ca poate fi vanduta, asa cum se intampla cu modelele Duster, Logan sau Sandero, pe diferite piete din lume, sub alte nume. Asadar, Group Renault ar putea avea succes cu un Logan Coupe, daca nu in Romania, macar pe alte piete in care si Sandero are mai mare succes decat Loganul, fiind preferat de cei mai tineri, cum ar fi China, Africa de Sud sau Rusia.

5. Dacia Dokker Van XL

Singurul model utilitar din oferta Dacia este modelul Dokker Van. Acesta ofera o capacitate de incarcare de 3.9 metri cubi si o lungime maxima a obiectelor transportate de 3,11 metri cu optiunea Easy Seat. Ce faci daca vrei insa sa cari ceva mai mare? Nu ai ce face. Motiv pentru care, cateva zvonuri din interiorul Dacia spun ca s-ar putea sa vedem la anul o versiune alungita de Dokker, numita XL. Aceasta masina va avea o caroserie mai lunga cu 20 de centimetri decat actualul Dokker si va fi vandut doar in versiunea VAN, nu si in cea cu 5 locuri. Motorizarile vor fi aceleasi ca si pana acum, insa suspensia spate va fi modificata, pentru a putea accepta o greutate mai mare. Este posibil ca in cazul unui Dokker XL sa avem parte de un surplus de incarcare de aproximativ 150 kg fata de un Dokker Van normal.

Подпишись на наш Telegram-канал