Va spuneam acum ceva vreme in articolul "Top 10 cele mai folosite dotari din masina noastra" care sunt cele mai utile trasaturi ale a unui automobil. In articolul numit "20 de inovatii care ne-ar face viata mai usoara in masina" va aratam cum va arata viitorul. Si in alt articol numit "12 dotari interesante care au disparut de pe masinile noi" va povesteam despre evolutia domeniului auto. In completare, va aratam si ce nu vei mai gasi pe un autoturism nou peste 10 ani, cand totul va fi la un alt nivel.

Cheia

Inca de acum 4-5 ani, tot mai multi producatori au inceput sa renunte la cheile auto conventionale. Cheia de odinioara, folosita atat la deschiderea portierelor, cat si la pornirea motorului, a fost inlocuita cu un dispozitiv electronic ce poate fi tinut in buzunar sau in geanta. La apropierea de automobil, masina simte ca se apropie soferul si se deschide automat. Iar la pornire, in loc sa 'dai la cheie', de acum lumea da 'la buton'. Deci nu trebuie sa ne mire ca in cativa ani, toate cheile obisnuite vor fi inlocuite cu asemenea sisteme "keyless-go" ce ofera siguranta si confort sporit.

Ceasurile de bord mecanice

Chiar daca azi producatorii de masini accesibile sau medii inca au ceasuri mecanice sau electronice cu limbi care se misca, producatorii premium le-au inlocuit cu ecrane digitale multifunctionale. Fiind o tehnologie relativ noua, dar foarte versatila, pentru ca pe acelasi ecran se pot afisa diverse informatii pentru sofer, tot mai multi producatori o vor folosit. Azi, cei de la Porsche, Audi, Mercedes-Benz, BMW sau Ferrari o folosesc cu succes, insa trebuie sa ne asteptam sa vedem asa ceva in scurta vreme chiar si pe cele mai ieftine modele de pe piata.

Reglajele scaunelor

Reglajele scaunelor, manuale sau electrice, vor disparea la un moment dat. Si vor fi inlocuite de sisteme inteligente care masoara dimensiunile soferului si ii ofera cea mai buna pozitie la volan. Acest lucru este anticipat de sistemele cu memorie, care, la atingerea unui buton, iau forma optima in functie de cel aflat la volan. Sau, aceeasi masina, dar cu soferi diferiti, poate avea cheia programata sa seteze scaunul intr-un anume fel. In viitor insa, reglajul scaunului se va face automat, pentru a oferi un plus de siguranta in trafic.

Schimbatorul de viteze

La Ferrari, schimbatorul de viteze a devenit istorie de cativa ani buni. Si nu este singurul producator care a inlocui cutia manuala cu una automata, dar care nu are o maneta, ci butoane. Fara indoiala, viitorul transmisiilor va fi unul bazat pe tehnologie automata, care ii va oferi soferului atat economia de carburant mult dorita, cat si siguranta si fiabilitatea, la pachet cu performanta. Si pentru asta, nu e nevoie decat de 3 butoane, asa cum are pana si Citroen Cactus, o masina accesibila care se vinde in zilele noastre: D, N si R.

Pedala de ambreiaj

La fel ca si in cazul de mai sus, odata cu schimbatorul de viteza, o sa dispara in scurt timp si pedala de ambreiaj. Deja, tot mai putine masini sport se fac cu o transmisie manuala, producatorii alegand in schimb cutiile automate sau cu dublu-ambreiaj care sunt capabile sa schimbe treptele mult mai repede cu ajutorul padelelor de la volan. Asa cum masinile Ferrari nu mai au pedala de ambreiaj de cativa ani, la fel vor fi construite si masinile de larg consum. In primul rand pentru un plus de comoditate, iar in al doilea rand pentru o siguranta sporita in caz de impact frontal.

Butoane, rotite si manete

Daca masinile anilor '80 aveau chiar si 40 de butoane cu functii diferite pe bord, in zilele noastre acestea au devenit tot mai putine. Rotitele, manetele si butoanele au fost inlocuite cu strictul necesar sau cu niste comenzi tactile sau montate pe volan, pentru a evita situatiile in care soferul isi ia atentia de la trafic, riscand sa produca un accident. Deja, mai multe marci au lansat modele care au doar 4-6 butoane conventionale, restul sistemelor fiind controlate prin ecranul tactil.

Jantele din tabla

Sunt sanse mari ca in viitor, jantele de tabla si chiar cele de aliaj sa devina istorie. Pentru ca sunt grele si contribuie la un consum crescut de carburant, dar si pentru ca ruginesc, se indoaie, se pot sparge sau pentru ca pot facilita o pana de cauciuc. Jantele asa cum le stim noi azi vor fi inlocuite cu roti cu anvelope incastrate, cu jante dintr-un aliaj de plastic usor si rezistent, sau cu jante din fibra de carbon. De exemplu, cei de la Michelin au lansat deja proiectul Tweel, o janta din plastic cu anvelopa care nu se poate sparge, jante ce sunt deja folosite in domeniul comercial.

Frana de mana

Frana de urgenta, asa cum este ea numita in Codul Rutier, a devenit in ultimii ani o frana de stationare si nimic mai mult. Si asta pentru ca a devenit electrica. Adica in caz de urgenta reala, nu ai ce maneta sa tragi... Si se pare ca asa vor fi mai toate masinile in viitorul apropiat: fara maneta de frana de mana ci cu o frana care se activeaza automat la oprirea motorului si care se dezactiveaza la punerea in miscare. Toata frana de mana care uneori ne-a adus o multime de satisfactii iarna se va transforma intr-un simplu buton...

Reglajul oglinzilor laterale

Oglinzile laterale care acum se regleaza manual sau electric vor fi inlocuite in curand cu sisteme mult mai sigure. Adica sisteme cu niste senzori si camere video care vor regla automat oglinzile laterale in functie de pozitia capului si a ochilor fiecarui sofer, pentru o vizibilitate optima. Deja mai multi producatori experimenteaza aceste sisteme cu reglaj in functie de pozitia ochilor, asadar e doar o chestiune de timp pana cand ne vom urca la volan si totul se va ajusta in functie de noi.

Stergatoarele

Tot din motive de siguranta vor disparea si stergatoarele masinilor. Si asta pentru ca in cazul unei ploi violente, vizibilitatea este drastic scazuta si de stergatoarele care se misca prea repede. Se pare ca vin viitor, stergatoarele care se misca si sterg apa de pe parbriz cu ajutorul unor lamele vor fi inlocuite cu un sistem de aer cald care sufla cu putere pe parbriz. Acesta va lucra impreuna cu un sistem electric de degivrare, vizibilitatea soferului fiind in permanenta excelenta. Dar pentru aceasta tehnologie, vom avea de asteptat mai multi ani, deoarece este inca la stadiul de prototip.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram