Ion Gheorghe Maurer și Nicolae Ceaușescu nu s-au avut niciodată la inimă. Ba mai mult, se pare că ar fi existat o tentativă de omor din partea lui Ceaușescu la adresa lui Maurer. Cel puțin asta susține Maurer, cel ce a condus România între 1958 și 1961 din postura de Președinte al Consiliului de Stat și apoi a devenit Prim Ministru.

În anul 1972, premierul Maurer a suferit un grav accident, soldat cu 13 intervenţii chirurgicale. Accidentul s-a produs între Covasna şi Sfântul Gheorghe, când politicianul se întorcea de la o partidă de vânătoare. Maurer se afla în aceeaşi maşină cu cu Kiraly Carol, primul secretar al judeţenei Covasna.

Conform declarației unuia dintre martori, la somaţia antemegătorului, un Trabant care venea din direcţia opusă a oprit reglementar la marginea şoselei. Camionul din spatele lui n-a ascultat somaţia, intrând în coliziune inițial cu Trabantul și apoi cu maşina de teren a demnitarilor. Maurer se afla într-un Jeep, cel mai probabil model Cherokee. „Era o mașină puternică de 320 de CP”, a rememorat după Revoluție politicianul.

„Când m-am făcut bine, doctorii şi cunoscuţii îmi spuneau că ei nu mai crezuseră că scap cu viaţă. (…) Am fost lovit de un camion care iniţial staţiona pe şosea, în spatele unui automobil, de asemenea staţionat. Eu aveam, în faţă, doi antemergători. După ce-au trecut cele două maşini ce erau escorta mea, când urma maşina în care eram, camionul ce staţiona pe partea opusă a pornit în viteză din spatele maşinii, direct în mine. A cotit, a depăşit automobilul staţionat şi m-a lovit. Din faţă şi la­teral, exact în locul unde eram eu. La repezeală, şoferul acelui camion a primit o condamnare de un an închisoare”, a povestit ulterior Maurer.

Cu toate că impactul a fost deosebit de puternic, Jeep-ul nu a putut fi dezmembrat. Întrebat ce interes ar fi avut Ceaușescu pentru eliminarea sa, Maurer a declarat: „Acel accident servea bine ca pretext al dispariţiei mele de pe scena politică pentru Occident. Iar dacă s-ar fi întâmplat să mor, pentru Ceauşescu ar fi fost şi mai uşor să-mi justifice absenţa”.

Convins că avusese parte de un accident aranjat, Maurer și-a luat toata viata apoi, precautii suplimentare in deplasarile cu masina.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram