Legendarul Ford RS200 a facut istorie in Grupa B a Campionatului Mondial de Raliuri, iar acum, un astfel de model isi asteapta viitorul proprietar.

Din cand in cand, internetul mai scoate la suprafata masini extrem de rare, care la vremea lor au reprezentat un punct de referinta. Este cazul si Ford-ului RS200.

Grupa B a Campionatului Mondial de Raliuri a dat lumii, in trecut, unele dintre cele mai rapide si mai sofisticate masini de competitie construite vreodata.

In anii 80, lumea raliurilor era dominata de faimosul Audi quattro si de Renault-ul R5 Turbo. Pentru a stopa acest fenomen, constructorul american a inceput dezvoltarea unei alternative la conventionalul model Escort, cu motor frontal si tractiune pe spate.

A fost cooptat designerul din Formula 1 Tony Southgate, care a creat un nou sasiu cu tractiune integrala si motor turbo de 1.8 litri Cosworth, capabil de 250 de cai putere in varianta de strada, si de 420 sau chiar mai multi, in configuratie de curse. Caroseria a fost desenata de prestigioasa casa de design italiana Ghia.

Acesta a fost momentul in care a luat nastere legendarul Ford, botezat RS200, deoarece pentru a fi omologat de FIA, trebuiau construite 200 de exemplare.

Dupa mai mult de 2 ani de dezvoltare, RS200-le era pregatit sa atace cu toate fortele Grupa B, dar din pacate, a sosit putin cam tarziu. Din cauza multiplelor accidente din Grupa B, FIA a decis sa renunte la aceasta, transformand astfel Ford-ul intr-o "masina non-grata".

Exemplarul care acum isi asteapta viitorul proprietar, este printre ultimele construite, purtand numarul de sasiu 169. Acesta a fost cumparat de nou de un american, si a fost ingrijit ca la carte, fiind dus ocazional la anumite evenimente pentru a fi admirat.

Masina a iesit pe portile fabricii in 1986, de atunci a avut doar 3 proprietari, iar acum indica 1,983 de kilometri in bord, iar pretul de pornire este unul pe masura:271.000 de dolari.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram