Indienii le fac pe toate in materie de masini: le copiaza, le fac nesigure si le construiesc timp de 60 de ani. Este cazul modelului Hidustan Ambassador, un automobil care s-a nascut in 1956 si a fost fabricat pana in ziua de azi.

In 1956, britanicii de la Morris Motors au conceput modelul Oxford, generatia cu numarul 3. Un automobil mic, de familie, cu 4 portiere si motor economic, destinat pietei interne. Acesta s-a fabricat pana in 1957, moment in care compania i-a acordat fabricii Hindustan din India, licenta de a realiza acelasi model. Cam cum s-a intamplat cu Dacia 1300 care a fost construita cu licenta dupa Renault 12.

Indienii au construit acest model din 1957 pana in 2014. Da, ai citit bine: aceeasi masina, cu foarte mici modificari, vreme de 57 de ani. Automobilul se construia la uzina Uttarpara, de langa Kolkata, din vestul Bengalului, si era exact ce cautau tot mai multi clienti indieni cu posibilitati financiare modeste: un volan si 4 roti. In rest, zero confort si zero fiabilitate, dar un consum decent realizat de motorul pe benzina de 1.5 litri care oferea 55 cp.

Anul 1963 a fost cel in care Hindustan Ambassador, numele sub care se realiza modelul Morris Oxford in India, a primit un mic facelift la exterior. Apoi, in 1975 s-au mai intamplat cateva modificari minore la grila fata, dar abia in 1979 masina a fost cu adevarat imbunatatita. Adica i s-a marit oferta de motorizar. Pe langa motorul de 55 cp, clientii mai puteau alege un propulsor pe motorina BMC tot de 1.5 litri care oferea colosala cifra de 37 cp. Aceste doua motorizari, pe aceeasi masina, au fost oferite pana in 2014. Un record ce nu a fost depasit de nicio alta masina de productie mare.

Hindustan Ambassador a avut insa si editii speciale. Modelul Nova, lansat in 1989 oferea un volan ceva mai diferit, frane mai bune si un sistem electric imbunatatit. Acest model era disponibil in doua variante: Deluxe si DX. A urmat apoi in 1992 modelul 1800 ISZ, numele venind de la noul motor Isuzu de 1800 cmc care oferea 75 de cai putere, o adevarata performanta pentru micul cazan indian. O noutate pentru acest model era cutia manuala cu 5 trepte si scaunele individuale, diferite fata de banchetele modelului obisnuit.

In ultima perioada, incepand cu anii 2000, uzina de la Uttarpara a fost modernizata. Dar linia de asamblare a ramas aceeasi, la fel si masina. A fost lansat modelul Ambassador Classic, o masina identica ca cea din 1957, dar cu servo-directie si servo-frana... In 2003 a urmat modelul Ambassador Grand, o masina care spunea ca are 137 de noi imbunatatiri fata de modelul anterior. Printre cele mai notabile se numarau inchiderea centralizata, spoilere vopsite in culoarea caroseriei, tamburi de frana mai mari, sistem audio si o trapa optionala.

Anul 2004 a lansat modelul Avigo, adica un autoturism si mai evoluat ca si design cu influente de la MINI si Porsche in partea din fata, in timp ce posteriorul era neschimbat. Ultimul model a fost lansat in 2013 si se numea Hindustan Ambassador Encore, o masina identica cu modelul Grand.

Productia a luat sfarsit pe 25 mai 2014, cand uzina a incetat sa-si mai plateasca angajatii. Si nu i-a mai platit pentru ca nimeni nu mai cumpara aceasta masina veche si demodata. In anul 2011, fabrica reusea sa fabrice numai 11.000 de astfel de modele, iar in 2013 productia scazuse deja la vreo 2000 de exemplare. Cam cum s-a intamplat si cu masina romaneasca ARO, care nu a fost modernizata si nu a mai cumparat-o nimeni.

Oricum, este o mare realizare in istoria automobilismului sa construiesti aceeasi masina aproape 60 de ani. Si sa o zi cumpere lumea! Adica un Hindustan Ambassador construit in 2014 avea frane cu tamburi pe toate rotile, nu avea aer conditionat si era la fel de sigur ca o tigaie de bucatarie, avand fix aceleasi standarde ca in 1954, cand a fost conceputa de britanici.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram