Lumea auto este plina de surprize si mistere, printre creatiile ce au parasit liniile de productie sau garajele unor ingineri extrem de priceputi numarandu-se si un... Renault 5 Turbo cu tractiune 6x6.

Impresionat pana peste masura de Mercedes-ul G63 AMG 6x6? Intelegem perfect fascinatia ta pentru automobilul german: nu in fiecare zi iti este dat sa vezi un pick-up cu motor V8 de 544 cai putere, cinci diferentiale blocabile si anvelope pe 37 inci. Pick-up pe care sa il mai si poti cumpara in cazul in care transferul a 450.000+ euro in contul companiei din Stuttgart nu reprezinta o problema majora.

In anii '80 insa, situatia statea cu totul si cu totul altfel: pasionatii de automobile erau luati prin surprindere de un Renault 5 cu aceeasi tractiune 6x6, de transformarea iconicului hatchback ocupandu-se Christian de Leotard. Dintre cele cateva exemplare ce au iesit din mainile inginerul francez, unul a putut fi admirat in actiune, pe parcursul Raliului Dakar - fara ca cineva sa-si mai aduca totusi aminte de performanta reusita.

Intre timp, Christian de Leotard avea sa pregateasca si o versiune "sport", ce avea la baza modelul Turbo. Dotat cu o motorizare supraalimentata de 1.4 litri si aproximativ 160 de cai putere, acesta era unul dintre cele mai rapide automobile ale momentului. Nu indeajuns de rapid si pentru gusturile inginerului francez, conversia hot-hatch-ului din Hexagon intr-un vehicul 6x6 aducand cu sine si alte imbunatatiri.

Imbunatatiri precum un al doilea propulsor pe benzina, in compartimentul caracteristic partii frontale gasindu-si acum adapost o unitate de 5 Alpine. Din pacate, cifrele, numerele si valorile maxime inscrise in cadrul fisei cu specificatii tehnice nu au fost niciodata dezvaluite in mod oficial, publicul fiind oricum mult prea ocupat pentru a se intreba cum functioneaza cele doua motoare, fiecare cu transmisia sa...

Din pacate, Renault-uri iesite din mainile inginerului francez Christian de Leotard si-au pierdut urma odata cu trecerea timpului, singura care mai poate fi admirat in toata splendoarea sa fiind varianta de Dakar - care, conform mai multor surse, "zace" intr-un muzeu din Cannes. Despre modelul Turbo, gurile spun ca si-a gasit sfarsitul intr-un incendiu petrecut acum ceva mai bine de zece ani - in 2003, mai exact.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram