Calutul italian mai scrie o pagina de istorie auto, de aceasta data nu direct prin performantele de invidiat ale masinilor, ci prin patima starnita in sufletele colectionarilor din toata lumea. O recenta analiza a vanzarilor de automobile clasice la licitatii arata ca Ferrari conduce detasat in acest top, bijuteriile pe patru roti iesite din fabrica de la Maranello fiind achizitionate intr-o proportie uimitoare.

Visul oricarui licitator

Un Ferrari clasic ajuns la o licitatie publica este visul oricarei case de licitatii din lume, 60% din cele peste 1000 de masini Ferrari puse in vanzare in ultimele 12 luni fiind vandute de la prima sesiune. Piata americana este locul unde masinile sport Ferrari fac legea in mod absolut. Ma rog, cu o singura exceptie, pe locul 7 din Top 10 al celor mai scumpe masini vandute clasandu-se un Ford GT40 Prototype Roadster din 1965, pe care casa de licitatii RM Auctions l-a dus pana la valoarea de 6,9 milioane dolari americani.

Destinatia California

Licitatiile care au dus marca italiana pe noua dintre cele 10 pozitii ale topului celor mai scumpe automobile clasice din lume au regula de loc in California. Taramul vedetelor hollywoodiene si al milionarilor excentrici este piata pe care Ferrari a cucerit-o la pas. Casele de licitatii Bonhams, RM Auctions si Gooding &Co au vandut in California, numai in ultimul an, 745 de Ferrari-uri clasice dintr-un total de 1235 scoase la licitatie. Iar un procent de 60% de masini vandute, unele la sume mai mult decat exorbitante, este un lucru cu care doar marca auto construita cu tenacitate de Enzo Ferrari se poate lauda.

Cele mai scumpe masini din lume

Cel mai scump automobil din lume este, bineinteles, un Ferrari. Casa de licitatii Bonhams a reusit sa scoata un pret de 38,2 milioane de dolari pentru un Ferrari 250 GTO din 1962, la o licitatie organizata in Carmel. In 1962, pretul unui 250 GTO nou era de 18.000 de dolari, iar cumparatorii erau inclusi pe o lista care trebuia aprobata de dealerul american al marcii, Luigi Chinetti, si de Enzo Ferrari in persoana. 36 de automobile originale Ferrari 250 GTO au fost produse intre 1962-1963, dupa aceea firma lansand seria II a modelului.

Locul II in topul celor mai scumpe masini din lume este detinut de un Ferrari 275 GTB/C Speciale din 1964. Un model a fost vandut recent cu 26,4 de milioane de dolari la o licitatie organizata de RM Auctions. Doar trei modele Ferrari 275 GTB exista la aceasta ora in lume, iar masina a fost achizitionata luna aceasta la show-ul auto de la Monterey pentru raritatea sa. 275 GTB/C are caroseria construita din duraluminiu, un motor V12 de 3,3 litri care, in combinatie cu cele sase carburatoare weber, produce 320 CP. Demn urmas al lui 250 GTO, 275-ul de la mijlocul anilor '60 are caracteristica unei masini care face fata fara probleme pana si curbelor in ac de par, suspensiile independente de pe fiecare roata, dand o stabilitate demna de invidiat automobilului.

Pe locul III in clasament, Ferrari 250 GT California SWB Spyder din 1961 a scos din buzunarul cumparatorului prezent la licitatia organizata de Goodings & Co suma de 15,1 milioane de dolari americani. O forma mai zvelta decat cea a modelului Berlinetta din 1959 defineste aceasta decapotabila magnifica.

Motorul V12 -276 CP a fost cel folosit si pe versiunea de curse a 250-ului inscris in Turul Frantei. In 2008, un model care i-a apartinut lui James Coburn stabilea un record pentru acea data fiind vandut cu 5,5 milioane de dolari. Chiar si in ciuda crizei, se pare ca masinile clasice nu si-au pierdut farmecul, in ultimii sase ani, Spyder-ul California ajungand la o valoare de aprope trei ori mai mare.

Locurile IV si V sunt ocupate de modele clasice de Ferrari care depasesc pragul de 10 milioane de dolari. 11,5 milioane de dolari pentru un model Ferrari 250 LM si 10,1 milioane pentru un 275 GTB/4 din 1967.

Vanzari Ferrari clasice in cifre

Cele 749 de masini Ferrari vandute in licitatiile organizate de cele trei case de licitatie in ultimul an au cumulat o suma totala de 399 milioane de dolari. Pretul mediu al unei bijuterii clasice Ferrari este estimat in baza acestor cifre la 535.000 de dolari.

Подпишись на наш Telegram-канал