Cand ne uitam astazi in jurul nostru, ne dam seama cat de mult am evoluat. Si realizam ca exista cativa oameni din trecutul automobilistic care pot fi considerati fara probleme niste extraterestrii. Stirling Moss a alergat pe drumuri publice, in 1955, 1600 km in Mille Miglia cu o viteza medie de 159 km/h. Fangio alerga cu aproape 300 km/h intr-o masina decapotabila, cu o casca de piele pe cap, in competitiile de Grand Prix. Si, in 1982, un francez s-a gandit sa coboare cu masina un munte, de la 4407 metri altitudine...

Cu siguranta nu sunt multi cei care au auzit de Michel Chirouze. Dar a fost unul dintre cei mai mari cascadori ai Europei, care a facut tot felul de nebunii cu automobile si motociclete. De la sarituri peste 10 masini, pana la diferite "salturi ale mortii" prin foc si finalizate cu accidentari violente de alte vehicule. Adica un cascador tipic al anilor '70-'80 care se folosea de tot ce avea motor ca sa demonstreze cat de rezistent este corpul uman.

Chirouze a facut insa si ceva demn de toata admiratia. A incercat sa fie singurul om din lume care a coborat cu un automobil de pe celebrul Mont-Blanc, unul din cei mai inalti versanti din Europa.

Se intampla exact pe 17 ianuarie 1982, atunci cand a aparut un elicopter in zare, venind din Berna, Elvetia, si urcand din sud spre varful muntelui. Elicopterul avea legat sub el un cablu gros de care atarna un Peugeot 104 in care se afla Michel Chirouze. Au ales special o zi insorita, fara ninsoare si furtuna, pentru a putea vedea locul in care urma sa lase masina. Si s-a intamplat la o altitudine de 4407 metri, nu cea mai inalta de pe Mont-Blanc, dar cea mai inalta de pe care, teoretic, se putea cobori cu masina.

Pentru ca aceste era scopul acestui zbor special cu elicopterul: sa urce Peugeotul sus pe munte si soferul sau sa il conduca pana jos, in mijlocul civilizatiei. Suna nebuneste? Chiar este. Pentru ca la o temperatura de -30 de grade Celsius, masina a avut o defectiune la numai 150 de metri diferenta de nivel de cand a fost lasata pe munte. Esecul s-a finalizat cu recuperarea masinii si abandonarea misiunii.

In acea noapte, la granita cu Elvetia, cascadorul a fost prins de catre jandarmeria franceza si luat la intrebari, dupa ce primarii a doua statiuni montane au facut plangere. E clar ca aceasta tentativa a cascadorului era una complet ilegala... Mai ales ca zona franceza a muntelui este zona protejata prin lege si niciun vehicul motorizat nu are voie acolo. Insa asta nu insemna ca era si ultima incercare...

Din cauza problemelor cu francezii, Chirouze a ales versantul italian pentru urmatoarele tentative. A doua a fost un alt esec din cauza unei furtuni. A treia oara a venit o echipa mult mai numeroasa, formata din 4 elicoptere din care se filma totul, dar si acum a fost un esec, pentru ca elicopterele au fost puse pe fuga de un alt elicopter al jandarmeriei montane. Daca echipele de filmare erau prinse, ar fi pierdut licenta de cineasti, spun ziarele vremii...

Dupa mai multe amanari, Chirouze a mai incercat coborarea o data. Masina era aceeasi de la inceput, dar mereu imbunatatita. Un Peugeot 104 cu roti duble si incaltate cu un fel de senile din aluminiu, special gandite pentru aderenta, fara geamuri si fara interior, pentru o greutate scazuta, dar si pentru ca pilotul sa sara mai usor in caz de urgenta sau de avalansa.

Ultima tentativa a lui Chirouze a fost si cea mai buna dintre toate, dar si plina de peripetii. Incredibil, dar adevarat, aceasta ultima tentativa a fost si transmisa in direct la cateva posturi de televiziune. Dar performanta de a cobori pana jos, din varful muntelui, nu a fost reusita... In schimb, francezul a coborat 1500 de metri de panta abrupta, timp in care a fost nevoit sa si sparga parbrizul acoperit cu 4 centimetri de gheata, ca sa poata vedea inainte. Dar, in cele din urma, a abandonat...

Chiar daca nimeni nu a reusit vreodata sa coboare un munte asa de inalt cu un autoturism, tentativa din 1982 ramane in istorie drept o dovada de nebunie curata. In primul rand din pricina conditiilor nefavorabile, a zapezii groase, a temperaturilor scazute si a lipsei de tehnologie de la acea vreme care facea extrem de periculoasa coborarea pe un traseu necunoscut care poate ascunde multe stanci si crevase adanci. Oricum, desi nimeni nu a mai incercat asa ceva, e bine sa stim ca, un individ ca mine si ca tine, s-a gandit intr-o noapte sa coboare un munte la volan. Si aproape a reusit!

Подпишись на наш Telegram-канал