În week-end-ul 7-9 iunie 2013 a avut loc a cincea Întâlnire Națională a Dusteristilor, în localitatea Zetea, lângă Odorheiu Secuiesc. Peste 60 de participanți și 24 de mașini Duster s-au adunat pentru a celebra vehiculul de teren al mărcii Dacia.

Pe parcursul a două zile, posesorii de Duster și-au testat mașinile într-o competiție în care au învins sportivitatea și buna dispoziție.

Concursul a avut două categorii: una pentru mașinile de serie, iar cealaltă pentru Duster echipate cu pneuri specifice off-road și având alte mici modificări (suspensii, scuturi, troliu etc.). Pentru prima categorie s-au format 3 echipe din 5 sau 6 mașini, iar la a doua s-a concurat la individual.

După tragerea la sorți a echipelor, calificarea s-a făcut pe baza parcurgerii unui traseu sinuos organizat în curtea pensiunii. Scurta ploaie care fusese dis-de-dimineață a făcut terenul să devină alunecos, iar acest lucru a dat de furcă tuturor concurenților.

In jur de ora 11 s-a dat startul în competiția propriu-zisă pe un traseu montan special pregătit organizatori. Echipele au avut de parcurs peste 30 de km, pe baza unui roadbook foarte asemănător celor din adevăratele competiții off-road. Drumul a fost plin de obstacole – treceri prin noroaie, vaduri de râu, zone dificile, iar rolul copiloților s-a dovedit esențial.
Una dintre echipe a avut și un participant a cărui mașină avea echiparea 4x2, nu foarte adaptată terenului de desfășurare a competiției. Curajul pilotului, dar și implicarea celorlalți care au tras și împins mașina acolo unde a avut dificultăți au dus această echipă pe locul 2.

A fost o competiție în adevăratul sens al cuvântului, cu cronometru, orientare, cu toate deliciile competiției - blocaje, trasee pierdute, noroi, adrenalină, iar seara, în jurul focului de tabără, toți și-au povestit aventurile.

Duminica, participanții la individual și câte doi reprezentanți din fiecare echipă s-au reunit pentru un trial unde piloții și-au arătat iscusința într-un circuit scurt, dar cu pante abrupte, încrucișări de punți și o urcare pe noroi, în care toate mașinile s-au descurcat bine. Punctajele s-au adăugat la cele din ziua anterioară și pe baza lor s-a realizat clasamentul final.

Participanții au primit premii din partea Dacia și a celorlalți sponsori ai întâlnirii, dar adevăratul câștig a fost experiența acumulată în a conduce Duster pe teren accidentat. Astfel, posesorii de Duster au învățat cum își pot conduce și stăpâni mașinile în condiții dificile și au beneficiat de îndrumarea și sfaturile membrilor echipei Duster 4x4 Everyone, formată din angajați ai Renault România.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram