Se pare ca in Romania, pescuitul este sportul numarul 2, dupa fotbal, ca si numar de practicanti si pasionati. Asa ca nu este de mirare ca la noi pe site sunt o multime de soferi care, in timpul liber, sunt si pescari. La fel de multi sunt chiar si cei care sunt in cautarea unui automobil care sa le satisfaca atat nevoia de mers zi de zi, cat si nevoia de a merge in natura la final de saptamana. Iata care sunt cele mai bune 10 masini de pescuit din cele testate de noi.

Renault Captur XMOD

Renault Captur este un crossover compact disponibil doar cu tractiune fata. Insa chiar si asa, pentru a-l face un bun partener pentru iubitorii de natura si, implicit, de pescuit, francezii au realizat varianta XMOD. In loc sa-i puna tractiune 4x4, au pus un sistem inteligent de control al tractiunii care il ajuta pe sofer sa mearga pe orice fel de teren: asfalt, zapada, macadam. Portbagajul are un volum de 377 de litri, iar cei care au de transportat scule mai lungi o pot face fara probleme ori rabatand bancheta spate, ori pe plafon, cu ajutorul unor bare transversale. Renault Captur are un pret care incepe de la 13.100 Euro cu TVA. Punctul forte al acestui model este ca poate fi utilizat fara emotii si in mediul urban, avand un consum de circa 6.2 litri/100 km in regim mixt.

Ford Kuga

Ford Kuga este SUV-ul marcii americane. Nu este cel mai incapator SUV din segment si nici cel mai potent in teren accidentat. Insa Kuga este un compromis bun pentru cel care vrea siguranta si confort in oras zi de zi, dar si o masina de incredere cu care sa poata pleca in Delta sau pe malurile Dunarii la pescuit. Garda la sol este destul de mare, iar spatiul portbagajului de 456 de litri este suficient de spatios atat pentru pat, scaun si cort, cat si pentru cele mai bine dotate truse de scule. Este o masina ideala pentru pescarii la crap, deoarece cu ajutorul barelor de plafon pot fi transportate husele cu lansetele lungi de 3.90 metri din doua bucati, iar la interior, mai ales daca sunteti doar doi pescari, datorita faptului ca bancheta se rabateaza, pot incapea fara emotii toate echipamentele necesare unei sederi de 1 saptamana. Un Ford Kuga cu tractiune 4x4 costa incepand cu 29.300 de Euro cu motorizare 2.0 pe motorina.

BMW X5

O masina exceptionala, in orice conditii. Pe langa faptul ca este un SUV cu adevarate inclinatii in teren accidentat datorita sistemului inteligent de tractiune integrala xDrive, BMW X5 este si un autoturism spatios si confortabil. Poate transporta usor 4 pescari de rapitor cu tot cu sculele din dotare sau doi pescari care au de gand sa petreaca o saptamana pe un lac privat din Ungaria, in incercarea de a captura un trofeu de crap. Pe cat este de mare si scump, pe atat acest X5 este de elegant si economic. Are insa un mare dezavantaj: nu-ti vine sa te urci plin de noroi, asa cum se intampla de obicei cand te intorci de la pescuit pe vreme mohorata... Si nici nu-ti vine sa arunci pe bancheta de piele scumpa juvelnicul plin de pesti mirositori. BMW X5 este masina ideala pentru pescari, mai ales pentru cei cu niste conturi mai grase, dar nu orice pescari: ci unii curati si cu mare grija la interiorul masinii. Stati asa: astfel de pescari exista?

Dacia Duster

Poate cea mai buna masina din topul nostru: Dacia Duster facelift. O masina pe cat de ieftina si controversata, pe atat de incredibila in off-road. Nu ca ar avea ceva diferentiale speciale si performante sau motorizari puternice. Duster este un vehicul ideal de pescuit pentru ca poate aborda orice fel de teren datorita greutatii sale reduse. Noi am fost cu Dacia Duster in repetate randuri la pescuit, chiar si in Delta Dunarii, abordand cele mai grele conditii de drum. Si niciodata nu a dezamagit. Noi preferam varianta cu motor 1.5 dCi de 110 cp si tractiune 4WD: consum redus si performante decente. Mai mult, vorbim de cel mai accesibil SUV de pe piata, iar acest lucru nu ne poate decat bucura. Cu banii economisiti ne putem imbogati arsenalul cu vreo 4 Shimano Stella noi-noute!

Volkswagen Amarok

Volkswagen Amarok este primul pick-up al nemtilor. Si chiar daca seamana cat de cat la fata si la sigla, nu are nimic de-a face cu SUV-ul Touareg. Partea buna la Amarok este ca vine doar cu motorizari mici, de 2.0 litri pe motorina. Asta inseamna ca, pe cat e de mare masina, pe atat de mici vor fi taxele precum asigurare si impozit. Asadar, este un automobil numai bun pentru Romania. In bena uriasa care poate fi carosata, la fel ca in aceasta imagine, intra toate sculele. Sistemul 4x4 cu blocant central este performant, iar garda la sol uriasa va face plimbarile pe malurile de pamant ale baltilor o floare la ureche. Chiar daca pe puntea spate suspensia este cu foi de arc, masina se comporta bine la drum intins. Dar si mai bine se comporta cu ceva greutate pe spate... Asta nu inseamna ca trebuie sa umpleti portbagajul cu peste de fiecare data!

Nissan Navara

Nissan stie sa faca ceva extrem de bine: masini de teren accidentat. Si Navara este cel mai spartan si mai potent vehicul din oferta japoneza. De fapt, este doar un Pathfinder cu portbagaj deschis si cu mai putine dotari de lux. Suspensii cu arcuri elicoidale, punte spate rigida, diferential blocant pe spate, reductor si motoare puternice pe motorina. Adica reteta ideala pentru ca acest model sa fie unul din preferatele iubitorilor de pescuit din Europa. Mai ales ca, daca pui un carlig de remorcare, poate tracta si un peridoc cu barca. Dar, la fel ca oricare alt pick-up, are o mare problema: ori carosezi bena, ori nu lasi nimic la vedere... Pentru ca toate bagajele trebuie puse acolo, ca alt loc nu exista in habitaclu, fiind vizibile curiosilor. Si daca te mai si prinde ploaia... Cam nasol sa ti se ude rucsacul cu haine, scaunele si chiar patul de dormit in cort, nu? Dar ce nu se rezolva cu o folie de plastic...

Toyota Hilux

Un alt pick-up similar cu Navara este Toyota Hilux. Noi ne-am plimbat cu varianta dotata cu motor de 3.0 litri pe motorina si cutie automata spre Grindul Chituc, pe plaja. Si la capitolul off-road, putine masini sunt mai bune ca acest Hilux. Masina are diferentiale, reductor si anvelope cu talon inalt speciale pentru mers in conditii mixte. Lasam la o parte dotarile, confortul si performantele la acceleratie si viteza maxima si ne axam doar pe ce stie sa faca mai bine: sa mearga pe teren accidentat. Si daca cumva ai de gand sa te duci la un lac indepartat, in munti la pastrav, sau in Delta dupa stiuca, intr-un loc in care ajung doar pescarusii, asta e masina cu care vei vrea sa te aventurezi acolo. Pretul incepe de la vreo 30.000 de Euro, dar cu aceasta masina nu vei avea nevoie de nimic altceva. Mai greu este cu mersul in oras: nu o sa gasesti nici locuri de parcare foaret usor si nici consumul nu e cel mai mic...

Peugeot 2008

O alta masina care are doar tractiune fata, dar e ideala la pescuit este Peugeot 2008. Francezii il numesc crossover si, la fel ca si Captur XMOD, are un sistem destept care te ajuta in off-road folosindu-se de setarile tractiunii. Poti, prin intermediul unui comutator, sa alegi cum trage masina in functie de carosabil: asfalt, noroi, zapada sau teren inclinat. Nici spatiul nu este mic, avand un volum de 360 de litri, spatiu care se poate mari prin culcarea spatarului de la bancheta. Este masina ideala pentru pescarii fara mari pretentii de off-road din doua motive: bagajele intra usor la interior iar husele cu lansete pot fi prinse de barele longitudinale cu care vine masina. Iar al doilea motiv este ca daca vei cumpara un 2008 nu trebuie sa mai ai si o masina secundara de oras. Pentru ca Peugeot 2008 se comporta bine atat in oras, pe asfalt, dar si pe teren soft-road. Masina are un pret de pornire de 13.421 de Euro cu TVA inclus.

Nissan Qashqai

Un alt Nissan, de aceasta data un crossover, pe numele sau... Qashqai. Nu putea lipsi din top pentru ca este un compromis perfect pentru cineva care are doar o masina cu care isi doreste sa impace utilul cu placutul. Noul Qashqai 2015 este in primul rand o masina pentru sosea. Are o multime de sisteme de siguranta care te vor proteja in caz de impact, are multe dotari de confort si eficienta, dar si un motor foarte economic. Noi am testat varianta cu propulsor de 1.6 litri si 130 cp pe motorina care a reusit sa consume doar 5.5 litri/100 km. Insa este si o masina buna pentru pescuit! Deoarece este spatioasa si se descurca decent atunci cand iesi de pe asfalt. Sistemul de tractiune 4x4 nu este unul extrem de performant, avand doar blocant central. Dar vor fi extrem de rare situatiile in care sa ramai impotmolit in noroi cu Qashqai - totul tine de tine sa-ti dai seama care este limita masinii. Un lucru pe care l-am schimba imediat de cum am cumpara aceasta masina: anvelopele, care sunt speciale pentru asfalt din fabrica. Am pune unele mai profilate...

Dacia Dokker

Atunci cand te duci la pescuit nu ai nevoie neaparat de un sistem 4x4 foarte performant. Dacia Dokker iti ofera altceva: spatiu din plin. Pentru ca, pana la urma, atata timp cat nu ploua, poti sa mergi si cu orice masina 2WD in locuri indepartate, pe drumuri de pamant. Dar la capitolul spatiu, daca nu il ai, nu ai de unde sa-l obtii. Si Dokker are un portbagaj urias: 800 de litri te asteapta sa-i umpli cu scule, momeli, nada si accesorii de campare. De ce am pus Dacia Dokker in acest top? Pentru ca sunt mai multi soferi pescari care doresc sa mearga in locuri indepartate cu multe bagaje, decat cei care vor sa mearga la balti si rauri de pescuit izolate si inaccesibile. Stiu multe cazuri de pescari care au nevoie de masina mare pentru a face deplasari la competitii in Ungaria sau Franta. Si, spre deosebire de Romania, lacurile de acolo au asfalt pana pe mal. Asadar, in astfel de situatii, spatiul este mai pretios decat tractiunea integrala. In plus, Dokker este o masina accesibila: incepe de la 9000 de Euro si in varianta 1.5 dCi de 90 cp are un consum de numai 6 l/100km.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram