Suntem siguri ca multa lume stie sau cel putin a auzit macar o data porecla data Nissan-ului Skyline GT-R R32, "Godzilla". Dar cum "omul cat traieste, invata," nu este nicio tragedie daca nu stiti de unde vine acest apelativ. Pentru aceasta, vom face o scurta incursiune in istoria marcii japoneze.

Totul a inceput la mijlocul anilor '80 cand marile companii japoneze profitau de influxul mare de bani datorat cifrelor crescande ale actiunilor la bursa si a preturilor din ce in ce mai mari al imobiliarelor.

Nissan, la fel ca si ceilalti producatori niponi de automobile, au cunoscut atunci o perioada foarte buna in care s-au dezvoltat din mai multe puncte de vedere.

Avand in vedere ca modelul R31 Skyline nu era unul foarte popular in acea perioada, oficialii japonezi au decis sa resusciteze compania cu ajutorul unei noi generatii, cunoscuta ca R32.

Cu gandul la omologarea modelului pentru Grupa A din cadrul FIA, inginerii au dezvoltat in 1988, Skyline R32, o adevarata nava spatiala pentru acele vremuri. In primul rand era motorul de 2.6 litri twin-turbo, botezat RB26DETT. Desi acesta producea de fapt aproximativ 320 de cai putere, pentru a nu incalca acel "gentlemen's agreeement" dintre constructorii japonezi care stipula ca masinile produse in tara sa nu depaseasca limita de 276 de cai putere, oficial, puterea motorului a fost declarata ca fiind mai mica.

In al doilea rand a fost sistemul avansat prin care aceasta putere era transmisa rotilor. Pentru a face fata fortelor, japonezii au creat ATTESSA E-TS, un sistem de tractiune integrala inspirat din competitorul direct al R32-ului GT-R, Porsche-ul 959.

Exact ca si GT-R-ul, 959-le era cu mult inaintea acelor vremuri din punct de vedere tehnic, in special datorita ambreiajului electro-hidraulic care impartea cuplul intre puntea fata si spate, in functie de distribuirea greutatii. Nissan-ul a preluat acest sistem, dar cuplul era trimis doar rotilor din spate pana cand acestea pierdeau aderenta.

Desi pare putin complicat, este mult mai simplu decat v-ati astepta. Sistemul implementat pe Porsche trimitea intotdeauna 20% din cuplu rotilor din fata, fapt care conducea la subvirare, pe cand cel al GT-R-ului pastra tractiunea spate pana la iesirea din viraj pentru ca rotile fata sa aiba maximul de aderenta.

Dupa un an de la lansarea versiunii de strada a GT-R-ului, Nissan s-a apropiat mai mult de telul sau si a dezvelit versiunea mai usoara si mai rea, NISMO GT-R. Pentru a o omologa in Grupa A, producatorul japonez a construit 560 de exemplare.

De aici incolo, GT-R-ul a devenit o adevarata forta a naturii care matura intrega Grupa A. Modelul a castigat toate cele 29 de curse in care a luat parte inCampionatul Japonez de Turisme, a castigat cursa de 24 de ore de la Spa din 1991, si a batut tot ce se putea in Australia. Dupa ce R32-ul a castigat de trei ori Campionatul Grupei A si de doua ori cursa Bathurst 1000, presa australiana a poreclit Nissan-ul GT-R R32 "Godzilla", numele care si azi se afla pe buzele a milioane de fani.

Dar, succesul nu a durat foarte mult deoarece oficialii Campionatului Australian de Tursime au decis ca lupta sa se dea doar intre doua marci, GM-Holden si Ford, interzicand astfel motoarele turbo si tractiunea integrala in aceasta serie. Acest moment a reprezentat sfarsitul dominatiei GT-R-ului in cursele australiene.

N-o fi cel mai rapid GT-R produs de constructorul japonez, nici cel mai frumos si nici cel mai puternic, dar cu siguranta, R32-ul este unul dintre cele mai iubite modele din istoria auto japoneza si mondiala.

Подпишись на наш Telegram-канал