Desi ministrul mediului ne pacalea recent ca valoarea tichetelor pentru Programul Rabla 2017 va creste la 8000 de lei, se pare ca aceasta ramane ca si pana acum. Dar exista totusi o noutate: numai masini care polueaza foarte putin pot fi cumparate prin acest program de casare.

Noul ministru al mediului, Daniel Constantin, mana dreapta a lui Felix Dan Voiculescu si fost ministru al agriculturii, spunea recent intr-un interviu ca valoarea tichetelor Rabla in 2017 va creste de la 6500 la 8000 de lei, pentru a-i incuraja pe soferi sa-si duca masinile vechi la casat. Insa daca citim ghidul de finantare pentru Rabla publicat chiar de domnia sa, o sa vedem ca valoarea a ramas si in 2017 la fel ca pana acum, respectiv 6500 de lei, adica in jur de 1400 de Euro.

Pe langa aceasta mica "pacaleala" sau scapare, ca doar vorbele nu valoreaza nimic, observam in ghidul de finantare publicat de Ministerul Mediului cateva noutati care ii influenteaza direct pe soferi. Poate cea mai importanta este limitarea cantitatii de noxe pe care trebuie sa o aiba un autoturism cumparat prin Programul Rabla 2017. De exemplu, cei care se inscriu in program, pot achizitiona doar masini noi care elimina pe evacuare maxim 130 de grame de dioxid de carbon pe fiecare kilometru parcurs.

Tot in acest ghid se mai specifica faptul ca aceasta valoare de 130 de grame o sa scada in 2018 la 120 si la 110 in 2019.

Pentru a-i incuraja pe soferi sa cumpere autoturisme cu adevarat ECO, in ghid se mai mentioneaza si un bonus de 1500 de lei pentru cei care vor sa-si cumpere o masina care are maxim 98 de grame CO2/km, aceasta valoare urmand sa scada progresiv pana in 2019, tocmai, pentru ca masinile noi sa fie si mai prietenoase cu mediul.

Daca exista doritori de achizitionare a unui automobil cu propulsie hibrida, Statul te mai ajuta cu 2500 de lei. O suma care se poate aduna cu celelalte bonusuri, astfel ca un client de masina noua ar putea avea, in cel mai bun caz, o reducere de 10.500 de lei, aproximativ 2.300 de Euro.

Printre masinile noi pe care soferii din Romania nu le vor mai putea cumpara prin programul Rabla in 2017 se numara Dacia Duster 1.2 TCe sau Dacia Duster cu motor 1.6 benzina aspirat. Plus o multime de automobile cu motoare pe benzina sau diesel de capacitate mare.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram