Fara indoiala, luciurile de apa din toata lumea ascund cele mai valoroase comori. Daca pe fundul oceanului zac si acum comori in valoare de miliarde si miliarde de dolari, vapoare, submarine si o multime de vehicule rare si scumpe scufundate odata cu echipajul, in cateva lacuri din Europa zac avioane si automobile de valoare. Nu trebuie sa uitam ca in lacul Siutghiol din judetul Constanta sta ascunsa epava unui hidroavion valoros din cel de-Al Doilea Razboi Mondial...

Insa undeva in Elvetia, pe fundul Lacului Maggiore, a stat ascunsa timp de 75 de ani o comoara cu 4 roti. E vorba de un foarte rar Bugatti Type 22 Brescia Roadster care i-a apartinut celebrului pilot francez al epocii de aur, Rene Dreyfus. Acesta insa a pierdut masina cumparata de la altcineva in urma unui joc de poker la betie, castigatorul fiind un "playboy monden" al vremii, Adalbert Bode. Acesta a castigat masina la Paris si a condus-o spre casa, fara sa aiba insa niciun ban la el.

Asa incepe si povestea nefericita a acestui exemplar de Bugatti Type 22 fabricat in 1925 in doar cateva exemplare. Mai mult, cu o caroserie Roadster, fabricata in Italia, la Brescia, au fost facute doar vreo 4 automobile, din care acesta este si azi unicul supravietuitor. Dar, pe cat de rara este masina, pe atat de performanta era acum 90 de ani: motor de 1.4 litri cu 4 pistoane, de 40 cp, dar care, datorita greutatii reduse, reusea sa atinga o viteza maxima de 160 km/h.

Masina cu numarul de sasiu 2461, acest Bugatti Type 22 Brescia Roadster care i-a apartinut lui Rene Dreyfus, a ajuns pe fundul apei, la o adancime de 52 de metri, in urma unei intamplari pe cat de amuzante, pe atat de... dureroase. Si totul este din cauza lui Adalbert Bode, care s-a bazat pe sarmul sau si a vrut sa treaca in Elvetia cu buzunarele goale, fara sa stie ca in 1934, nu exista Uniunea Europeana si nici libera trecere, iar importarea oricaror bunuri era taxata la granita.

Legenda spune ca Bode odata ajuns la granita cu Elvetia, cand a fost verificat de autoritatile elvetiene, acestea i-au cerut o taxa vamala pentru masina care avea numere de Franta. Se pare ca la acea vreme, un Bugatti vechi de 10 ani nu era considerat scump, iar taxele vamale faceau mai mult decat valoarea masinii din acel moment. Asa ca Bode a lasat masina acolo si a plecat spre casa pe jos. Iar autoritatile au depozitat-o intr-un hambar. Ulterior, masina a mai fost utilizata de doi proprietari aproximativ 3 ani de zile, timp in care nu au fost achitate taxele vamale, crescute intre timp destul de mult. Autoritatile au dat din nou de urma automobilului si, conform legii, vamesii au fost nevoiti sa o distruga. Cea mai simpla varianta a fost sa o arunce in lacul Maggiore, unde si-a gasit locul de odihna pentru 75 de ani, la o adancime de 52 de metri. Inainte sa o arunce insa, masinii i-au fost legate niste lanturi de roti, pentru momentul in care ar putea sa fie recuperata.

Povestea acestui Bugatti continua in anii '60, cand un scafandru numit Ugo Pillon, afland de povestile locale cu masina din lac, se hotaraste sa o gaseasca. In 1967, acesta gaseste masina pe fundul lacului, zacand rasturnata pe o parte si scufundata in malul de pe substrat, dar nu are banii necesari unei operatiuni de recuperare. Masina construita in Italia a fost pentru prima oara inmatriculata in Nancy, Franta, asa cum o dovedeste si o placuta de alama pe care era inscris "George Nielly, 48 Rue Nollet, Paris". Acesta se pare ca a fost primul proprietar al masinii.

Mai este nevoie de cateva decenii bune ca povestea acestui Bugatti sa ajunga din nou in atentia opiniei publice. Dar, din nefericire, e nevoie de o tragedie ca cineva sa scoata masina de pe fundul lacului. Un tanar din regiune, Damiano Tamagni, a fost batut cu salbaticie si omorat in 2008, in urma unei petreceri din Locarno, Elvetia, de catre 3 tineri croati. In semn de solidaritate, un club de scafandri locali a decis sa scoata masina despre care se stia ca rugineste pe fundul lacului, sa o vanda si sa foloseasca banii obtinuti in cadrul fundatiei pentru combaterea violentei juvenile pe care o facuse familia tanarului ucis.

Asa s-a format o echipa de 30 de scafandri care a reusit, dupa multe cautari, investitii si proiecte care au durat 9 luni, sa scoata masina din lac, pe 12 iulie 2009. Masina a fost in cele din urma scoasa la licitatia organizata de casa Bonhams in 2010, la Paris. Aici, acest Bugatti Type 22 Brescia a fost vandut pentru suma de 350.000 de dolari, cu mult peste suma estimata initial. Din fericire, castigatorul a fost celebrul muzeu Mullin, din California. Acestia au decis sa lase masina exact asa cum a fost scoasa din apa, fara sa o reconditioneze, si au expus-o intr-un loc special. Chiar daca jumatate din masina, cea care a ramas neprotejata de namolul de pe fundul lacului, a disparut, transformandu-se in rugina, acest Bugatti reuseste si acum sa fie considerat o capodopera. Masina poate fi oricand admirata intr-o sala speciala, cu lumini foarte slabe, ce simuleaza nivelul de lumina de pe fundul lacului.

Acum, acest automobil valoros nu mai este un banal exemplar de Bugatti. Ci este o masina artistica, ce trebuie admirata exact ca o pictura sau ca o sculptura. O masina care a avut mai multe vieti, de la masina de curse, pana la masina pierduta la un joc de poker ce a sfarsit impinsa intr-un lac, dar apoi recuperata si expusa pentru eternitate.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram