Poate cea mai iconica micro-masina din lume a fost si a ramas BMW Isetta, un automobil in forma de ou. Numita si bubble-car, de la forma evidenta, Isetta a starnit in permanenta fascinatia generatiilor, fiind iubita atat de colectionari, cat si de cei mai in varsta sau mai tineri privitori.

Oul rulant, cum il numesc unii designeri auto ai vremii, s-a nascut din necesitate. Povestea acestui fashion icon al culturii pop a inceput in anul 1954, perioada in care Germania se refacea dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Daca ii intrebam astazi pe posesorii de autoturisme BMW ce inseamna pentru ei acest nume, majoritatea vor raspunde "performante, sportivitate, agresivitate". Insa putini cunosc faptul ca, si compania BMW, ca majoritatea producatorilor de autoturisme, a avut de-a lungul istoriei momente critice in care a trebuit sa recurga la compromisuri pentru a supravietui.

In anul 1927, compania care pana atunci a construit motoare de avion si motociclete, a apelat prima oara la cumpararea unei licente, cand a inceput fabricarea vehiculelor pe 4 roti. Astfel, compania BMW a cumparat licenta de fabricatie a modelului britanic Austin 7 pe care a aplicat logo-ul bavarez. Astfel a aparut modelul BMW Dixi (despre care imi propun sa va scriu inntr-un articol viitor).

Dupa terminarea razboiului, cererea pentru autoturisme mari a scazut drastic si multi producatori auto s-au axat pe comercializarea masinilor mici, cu 1 sau 2 locuri. Din nou, fabrica bavareza a ales sa cumpere un model existent. A fost aleasa masina italiata ISO Isetta, inventata de uzina Renzo Rivolta. Incepand cu 1954 BMW a cumparat drepturile de productie dar si echipamentul de fabricare a modelului italian. Dupa ce a suferit cateva modificari, in 1955, a fost prezentat la salonul auto de la Frankfurt noul BMW Isetta 250. Designul german a fost primit cu entuziasm de catre vizitatori. Principala curiozitate a fost accesul frontal, singura usa de acces a masinii era o inovatie noua pentru acel timp, insa odata intrat in masina se putea constata ca spatiul interior era suficient de mare pentru doua persoane.

Isetta 250 are 2,25 metri (comparativ vorbind, este mai scurta decat ampatamentul unei Skoda Citigo), cantareste doar 350 kg si a fost echipata cu un motor enorm de mare... 1 cilindru de 250 cmc, care dezvolta 12cp. Acesta fiind preluat de la motociclete! Ulterior, pe modelul Isetta 300, a fost montat un motor de 300 cmc care dezvolta cu 1cp mai mult decat cel initial. Desi viteza maxima de 85km/h a ramas neschimbata, cuplul a crescut ajutand la deplasarea acestui ou rulant in rampa, unde cu motorul anterior intampina probleme mari. Initial, Isetta a fost realizat in varianta cu 3 roti dar in timp, pentru sporirea stabilitatii, a primit roata dubla pe spate. Intre anii 1957 si 1959 au fost produse si variante cu 4 scaune, numite Isetta 600, dar care au cedat in scurt timp locul limuzinei BMW 700.

Modelul Isetta a fost produs pana in anul 1962 in 161.728 de exemplare, succesul acestui model pe piata auto stabilizand situatia economica a companiei BMW. In perioada gloriei lor, modelele Isetta au costat foarte putin, astazi un exemplar impecabil se vinde pentru aproximativ 55.000 $. A aparut in numeroase filme de succes ale istoriei, Depeche Mode a folosit acest model in mai multe videoclipuri, mai nou copii urmaresc cu interes filmul de animatie "Cars", unde Guido reprezinta un Isetta, iar colectionarii din Romania care detin acest model incep sa se inmulteasca.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram