Intr-un interviu acordat recent, presedintele si fondatorul companiei suedeze, Christian Von Koenigsegg, a declarat faptul ca in momentul de fata el si echipa lui lucreaza la dezvoltarea unui motor de 1.6 litri capabil de 400 de cai putere.

Toata lumea cand aude cuvantul "Koenigsegg" se gandeste instant la hypercarurile Agera sau Regera, la faptul ca o companie care s-a nascut din pasiunea unui om pentru masini a ajuns sa se lupte cu mai marii industriei, Ferrari, Lamborghini sau McLaren, pentru suprematie.

De ce sa incerce aceasta companie sa construiasca un astfel de motor? Christian a explicat ca face aceasta incercare deoarece constructorii mari de automobile nu isi asuma niciodata riscul de a dezvolta si mai apoi produce noi tehnologii.

"Momentan, lucram la dezvoltarea unui motor de 1.6 litri impreuna cu producatorul chinez de automobile Qoros care va avea potentialul de a produce 400 sau mai multi cai putere. Aceleasi principii pe baza carora am construit motoarele pentru Agera sau Regera, pot fi aplicate si la aceste motoare mai mici," a spus el.

Cum este posibil? In mare parte prin reducerea alezajului si marirea cursei pistoanelor. Datorita acestor operatiuni se reduce caldura care se pierde din motor, deoarece se stie ca la majoritatea propulsoarelor cu combustie interna cea mai mare parte a energiei se pierde din cauza disiparii caldurii.

Pentru ca aceasta unitate sa fie cat se poate de eficienta, cei de la Koenigsegg au folosit pistoane si biele forjate, dar si valve de calitate superioara. Deocamdata nu se urmareste punerea acestei motorizari intr-un model de serie, dar mai mult de 400 de cai putere dintr-un motor de 1.6 litri suna perfect.

Подпишись на наш Telegram-канал