Jonny Smith, celebrul prezentator al emisiunii Fifth Gear, a intrat în cărțile de istorie. Acesta a salvat de la casare un Enfield 8000, o mașină fabricată în 1974, și a transformat-o în cea mai rapidă electrică din lume pe sfertul de milă.

Mașina lui Smith are o lungime de doar 2,8 metri și a fost produsă în doar 120 de exemplare. Motorul electric de atunci genera doar 8 CP, dar în urma unor modificări, micuțul Enfield produce 800 CP.

După restaurarea completă a caroseriei, Smith a ales un set de baterii litiu-ion cu 188 de celule care în mod normal se ocupa de acționarea armelor unui elicopter Bell Super Cobra Attack.

În aceste condiții, sfertul de milă este parcurs de Enfield 8000 în doar 9,86 de secunde, iar viteza înregistrată la finiș este de 194,7 km/h.

„Mașina aceasta a fost făcută să ruleze cu 65 km/h. Acum, viteza s-a triplat pe sfertul de milă fără nicio modificare din punct de vedere aerodinamic. Mașina nu se simte niciodată că ar părăsi zona de confort. Să fiu sincer, am deconectat vitezometrul și merg după instinct. Cuplul motor generat de propulsorul electric oferă o senzație pe care n-am experimentat-o niciodată în cei 15 ani de când merg și testez mașini sport”, a declarat Jonny Smith.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram