Un Renault 5 Turbo 2 din 1983 isi cauta acum un nou proprietar in cadrul licitatiei organizate la Paris de bine-cunoscuta casa RM Sotheby's. Potrivit specialistilor, masina este intr-o perfecta stare de functionare si are doar 5.964 de kilometri la bord.

In anii '80, Lancia Stratos era masina de batut in Campionatul Mondial de Raliuri. Pentru a stopa dominatia italienilor, vice-presedintele de productie de la Renault, Jean Terramorsi, i-a cerut designerului Marc Deschamps sa deseneze o versiune sportiva a Renault-ului 5 Alpine. Spatele supermini-ului francez a fost stilizat de Marcello Gandini, italianul de la Bertone "vinovat" pentru Lamborghiniul Miura.

Rezultatul final a debutat oficial in 1980 cu ocazia Salonului Auto de la Bruxelles, si propunea un motor turbo de 1.4 litri montat central. Acesta dezvolta 158 de cai putere si 221 Nm cuplu, ceea ce nu pare mult dupa standardele de azi, insa in anii '80 o acceleratie de la 0 la 100 de km/h in doar 6.9 secunde si o viteza maxima de 200 de km/h era mare lucru.

Primele 400 de unitati au fost produse pentru omologarea Renault-ului 5 Turbo ca si masina de raliu de Grupa 4, iar la scurt timp de la iesirea de pe linia de productie a ultimului exemplar, francezii au lansat a doua varianta, pe care au denumit-o Turbo 2.

Aceasta nu s-a bucurat de acelasi prestigiu ca si Turbo-ul initial, si chiar daca avea performante apropiate de acesta, unele piese confectionate din materiale usoare au fost inlocuite.

Un astfel de exemplar, produs in 1983, isi cauta acum un nou proprietar in cadrul licitatiei organizate de casa RM Sotheby's la Paris. Potrivit specialistilor englezi, masina este intr-o stare perfecta de functionare, iar bordul indica doar 5.964 de kilometri.

Cel care va dori sa ia acest Renault 5 Turbo 2 acasa, va trebui sa scoata din buzunare intre 75.000 si 95.000 de euro.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram