Cristian Predoi a testat modelul aniversar BMW R1200R, si iata ce scrie despre el:
„Ca la 90 de ani, fără griji și cu mulți bani“. Cam așa ar cânta modelul aniversar BMW R1200R dacă, în loc de evacuare, ar avea gură. Este un neamț tacticos, cu bun simț și aer nobil, o motocicletă clasică, ce te poartă cu stil indiferent dacă mergi prin oraș, că faci o tură de weekend sau că vrei să pleci în Alpi.

În 1923, Bayerische Motoren Werke lansa prima motocicletă. Purta numele R 32 și avea un motor boxer cu doi cilindri, ce urma să devină sinonim cu numele BMW Motorrad. În 2013 se împlinesc 90 de ani de la fabricarea primului model. Iar ca să sărbătorească cum se cuvine, nemții au lansat o ediție specială R 1200 R. Ediție pe care am pus mâna, în premieră, în România.

BMW R 1200 R este acea motocicletă clasică, fără elemente inutile din plastic, cu detalii bine lucrate, pe care poți s-o ții 30 de ani fără să simți că îmbătrânește. Inspiră putere, stil, este desenată cu gust, finisajele sunt „nemțești“, iar materialele de calitate. Totul se îmbină perfect. De la rezervorul solid, până la ceasurile de bord rotunde și simple, de la culoarea neagră până la inserțiile aurii și semnul din centrul ghidonului care fac diferența dintre modelul aniversar și cel obișnuit. Radiatorul de ulei este discret ascuns în spatele roții din față, iar ochii îți pică pe motorul masiv. Ghidonul este din aluminiu, dublu-ramforsat, galeria cromată este disponibilă în versiunea standard, iar roțile din aluminiu turnat dau un plus de sportivitate.

M-am urcat pe motocicletă într-o zi de primăvară, cu gândul să cuceresc orașul și să străbat munții. Am băgat cheia în contact, acele au sărit vioaie până la limită și simfonia celor doi cilindri mi-a umplut inima de bucurie. După 90 de ani de rafinament, boxerul sună foarte bine. Auzi acel ritm grav și serios, iar rezervorul metalic vibrează sănătos, odată cu pistoanele. Ceea ce nu deranjează deloc, pentru că se întâmplă doar la turații reduse.

Dansator priceput în oraș

În oraș, R 1200 R se simte în elementul lui. Atât cât se poate simți bine o motocicletă relativ mare, de 230 de kg. De la început mi-am dat seama că o să-mi placă șaua lată, dintr-o singură bucată, foarte confortabilă și atent lucrată. Mă gândeam că până și un american bărbos cu fundul format pe cruiser ar avea loc confortabil. Aș spune că la 1.74 și 80 de kg, motocicleta a fost croită pentru mine, dar sunt sigur că le-ar veni bine și altora, mai mici sau mai mari de statură. Asta și pentru că îți poți alege șaua în diferite înălțimi (750 mm – 830 mm).

Deși este greu și masiv, centrul de greutate coborât îl face foarte manevrabil și te poți strecura prin traficul urban. Mi-a luat ceva vreme să mă obișnuiesc cu vechiul sistem de semnalizare. Fiind un model mai „tradiționalist“, BMW a păstrat cele trei butoane clasice pentru a indica schimbarea direcției de mers.

Cavalerul negru nu m-a purtat doar pe bulevardele Bucureștiului. Am părăsit orașul cu gândul la șosele libere, miros de brad și curbe strânse. Doar că pentru asta a trebui să străbat 60 de km de autostradă. Aici mi-am dat seama că, totuși, sunt pe un naked. Deși avea parbriz, acesta are limitările lui. Nu iei vântul în piept ca și când n-ai avea nimic, dar nici protejat nu ești. În schimb, niște forme sculptate în rezervor îți protejează genunchii și sunt ceva mai utile, deși nu pot spune că stai la adăpost. Totuși, felul în care se așează pe drum și stabilitatea la viteză te fac să uiți de vânt și să accelerezi până la capăt.

Boxer, în dulcele stil clasic

R 1200 R se simte cel mai bine pe drumurile naționale, iar când încep curbele, îți apare zâmbetul pe buze. Toate simțurile îți indică faptul că stai pe un roadster. Am avut ocazia să stau puțin și la ghidonul fratelui-vedetă R 1200 GS. O mașinărie rafinată, cu multe tehnologii și plină de electronică. Spre deosebire de GS, R 1200 R este mult mai simplu. Ca la orice motor boxer care se respectă, când accelerezi simți că „trage dreapta“, iar axul cardanic transmite totul la roată. Astfel, dacă schimbi treptele cum îți convine ție și nu cum îi convine lui, de exemplu de la treaptă superioară la treaptă inferioară, simți roata din spate cum se revoltă, și fundul cum vrea să-nceapă un Harlem Shake.

Nu trebuie să fii cu accelerația dusă la extrem ca să simți forța lui R 1200 R. Deși maximul de 119 NM este valabil abia la 6.000 de rpm, dacă ești singur, fără bagaje și în treapta potrivită, primești un răspuns promt și serios. Datorită celor două axe cu came și patru valve dispuse radial, putera motorului boxer a crescut la 110 cai, suficient cât să fugi după cum îți poftește inima. Totuși, nu te aștepta să se comporte ca o motocicletă sport sau ca un naked de același volum, cu 4 cilindri în linie. Are un fel mai… sobru de a se face plăcut.

Desigur, fiind un BMW din 2013, R 1200 R are câteva tehnologii care să-ți facă viața mai ușoară. Una dintre ele este ESA (Electronic Suspension Adjustment), care, după cum îi spune și numele, ajustează electronic suspensiile în timpul mersului. Ai la dispoziție treptele „Confort“, „Normal“ și „Sport“. Cum drumurile din România sunt construite respectând algoritmul „asfalt-pauză-lipsă-gaură“, nu te poți bucura de toate trei. Dacă la „Confort“ plutești peste denivelări, la „Normal“ simți deja valurile din asfalt, iar la „Sport“, îți clănțăne dinții de la zguduieli. De altfel, poți folosi al treilea mod dacă te duci pe circuit și vrei să te apleci pe-o parte și pe alta până ies scântei din motorul boxer. Tranziția se face prin apăsarea unui buton, din mers, iar schimbarea se simte instantaneu.

În plus, R 1200 R are ABS și ASC, sisteme care au grijă să nu intri cu motocicleta în vreun șanț dacă n-ai abordat bine virajele. Totuși, sistemul de care m-am bucurat cel mai tare ține de confort. Asta pentru că, șerpuind voios pe drumuri de munte, m-a prins ploaia. Și nimic nu s-ar fi simțit mai bine decât cele două trepte pentru încălzirea manșoanelor.

Motocicleta se arată disponibilă și pentru a fi încărcată cu bagaje și pasager. Doar să o anunți. Prin apăsarea unui buton, modifici duritatea suspensiilor. Astfel, ai disponibile modurile “o cască” – doar pilotul, “două căşti”, “o cască şi bagaje”, “două căşti şi bagaje”.

„Domnu’, aveți un litru de benzină?“


Jantele din aluminiu turnat îi dau o înfățișare sportivă.
Un lucru la care trebuie să fii atent când pleci la drum cu R 1200 R este carburantul. Dacă indicatorul a ajuns la ultima line, nu te lua după autonomia pe care ți-o dă computerul și alimentează cât mai repede. Încrezător în computerul de bord care-mi spunea că mai am de parcurs 22 de km până rămân fără benzină, am făcut „pana prostului“ pe centura București. Și crede-mă că nu ți-ai dori niciodată să rămâi cu o frumusețe de BMW pe marginea drumului și să râdă de tine un pădurar călare pe un moped înmatriculat la Bragadiru. Mulțumită colegului meu, n-am fost nevoit să fac o plimbare de cinci km cu ea de ghidon până la prima benzinărie, ci am așteptat pe marginea drumului licoarea magică ce avea să aducă boxerul la viață.

Cei de la BMW mi-au explicat că pot apărea erori de calcul când alternezi tipurile de drum (extraurban/ București/ semafoare/strecurat prin trafic). Calculatorul nu poate calcula pe loc un consum mediu după care să-ți indice autonomia. Cu alte cuvinte, dacă vii din afara orașului și ai mers cu un consum de 4,0 l/100 km și intri în aglomerație, pentru o bună bucată de timp, R 1200 R o să creadă că ești tot pe drumul național.

Iar dacă am pomenit de carburant, consumul mediu a fost de 5,5 l/100 de km. BMW dă acest consum pentru mers constant cu viteze de peste 120 de km/h. Eu aș zice că este consum pentru mers vioi pe șoselele din România. Altfel, dacă stai la 90 de km/h, consumul ar trebui să stea și el la 4,1. Probabil că așa este, deși nu pot confirma. Cum să mergi cu 90 de km/h când ai 110 cai frumoși sub tine și drum întins?

La final, nu pot spune decât un „Alles Gute zum Geburtstag, BMW“/(La mulți ani BMW) și rămân cu gândul la o tură în Alpi ca-n vremurile romantice, fără parbriz, carene și sisteme care să-ți spună în ce treaptă de viteză ar trebui să te afli ca să scoți un consum cât mai bun de carburant.

Prețul de bază pleacă de la 12.800 euro cu TVA. Datorită opțiunilor suplimenare, modelul de test a costă 14.683 de euro.

Fișă tehnică BMW R 1200 R:

Motor: Boxer în 4 timpi, răcit cu aer, două axe cu came şi 4 valve per cilindru, ax central pentru echilibrare
Capacitate: 1,170 ccm
Putere maximă 81 kW (110 hp) la 7,500 rpm
Cuplu maxim 119 Nm la 6.000 rpm
Control mixt/management motor: Ţeavă admisie cu injecţie electronică / management digital motor BMS-K cu functie overrun
Control emisii: Convertor catalitic cu buclă inchisă in 3 directii, emisii standard UE-3
Viteză maximă: peste 200 km/h
Consum de combustibil: 4.1 l/100 km la viteză de 90 km/h și 5,5 l/100 km cu viteză constantă de peste 120 km/h
Ambreiaj: ambreiaj uscat, actionat mecanic
Cutie de viteze:cutie cu 6 viteze
Transmisie: cardan
Cadru: format din 2 secţiuni, faţă si spate, unitate portantă pentru motor şi cutie viteze
Locaţie / suspensie roată faţă: BMW Motorrad Telelever; diametru stâlp 41 mm, arc central
Locaţie / suspensie roată spate: Braţ central din aluminiu turnat cu BMW Motorrad Paralever, arc central, pre-tensionare reglabilă hidraulic manual, reglaj al reculului
Ampatament: 1,495 mm
Distanţa de fugă: 119.1 mm
Unghi viraj ghidon: 62.9°
Roţi: Aluminiu turnat
Jantă, faţă: 3.50 x 17”
Jantă, spate: 5.50 x 17”
Anvelopă, faţă: 120/70 ZR 17
Jantă, spate: 180/55 ZR 17
Frână, faţă: două discuri de frână, diametru 320 mm, etrier fixat cu 2 cilindri
Frână, spate: disc de frână, diametru 265 mm, etrier fixat cu 2 cilindrii
ABS opţional: BMW Motorrad ABS (parţial sau integral)
Înălţime şa, masă proprie: 800 mm (şa joasă: 750 mm, şa foarte joasă: 760 mm, şa ‘Sport’: 800 mm, şa confort înaltă: 830mm)
Masă proprie, gata de drum, cu rezervorul plin: 227 kg
Volum util rezervor:18 l
Rezervă:aprox. 3.0 l


Foto: Andrei Cătălin Sănătescu

Подпишись на CARAKOOM в Telegram