Am citit pana mi s-au modificat dioptriile articole pe net despre cum sa mergi cu masina cand vine iarna. Eu unul am bagat ceva la cap. Dar altii, se pare ca nu. Chiar astazi am citit despre un accident grav pe DN2 in urma caruia au murit doi oameni si vreo 3 au ajuns la spital. De ce se intampla asa de multe accidente in Romania? Ca este infrastructura proasta si ca politia doarme in izmene? Din cauza asta se intampla accidente, punct. Dar din cauza ca soferii sunt atat de idioti si miserupisti se intampla asa de multe accidente. Poate daca le vorbesc pe limba lor, baga ceva la cap. Poate.

1. Coaieeee, mai slabeste naibii pedala aia de acceleratie iarna! Nu o sa mentionez marci pe care le conduc soferii idioti care produc accidente ca alearga ca nebunii. Mai trist este atunci cand tu mergi regulamentar si vine un loganist obosit din spate, cu flash-uri, de parca ar avea cel putin monopost de Formula 2. Saracul de el, nu se gandeste ca daca intra intr-un lastar de corcodus uscat se impacheteaza Loganul si devine o conserva de sardine fara cheita in care ramane blocat cu tot cu neamurile lui. Mesajul meu este simplu: bai Pula-Bleaga, tu ala care conduci in viteza excesiva cand afara este polei sau gheata, daca esti chiar atat de dobitoc sa crezi ca masina ta smechera cu folie si toba sport poate contracara prostia celui de la volan, esti cu adevarat cretin. Stii de ce se moare pe strazile din Romania pe capete? Pentru ca sunt destui handicapati mintali care se cred mai presus ca ceilalti si au o incredere nejustificata in abilitatile lor de sofer de duminica. Ca tu nu porti centura ca ai burta mare sau ca sa nu-ti sifonezi camasa de manelar cu guler ridicat, ma doare in cur. Dar cand tu pierzi controlul si intri pe contrasens omorand alti oameni nevinovati... nu imi place. Da-ti doua palme si atunci cand vezi ca e ceata, polei, gheata sau ninge, mai da-o naibii de acceleratie, mai las-o sa respire...

2. Pune-ti in cacat niste anvelope de iarna! Bai frate, am mai zis de atatea ori: vezi pe strada limuzine de lux, scumpe, care noi erau suta de mii, SUV-uri excentrice, germane, care consuma cate 20 de l/100 km, toate bunatatile din lume, dar cand te uiti la ce incaltari au, te apuca plansul. Cotoroante de anvelope cu sarmele scoase, cu 1 mm carne, cu uzura neuniforma si crapate pana la refuz doteaza majoritatea jantelor de pe automobilele scumpe mentionate mai sus. Eu inteleg ca ai dat mult cash pe masina si pe carburant, de aia nu mai merita investitia intr-un set de anvelope de iarna decente. Dar hai sa fim seriosi: duduie netul de pneuri la mana a doua in caz ca nu vrei noi, care pot face diferenta. Ma doare pe mine la banana ca nuo sa ai tu aderenta ca sa urci la vila din deal in varful Predealului, dar ma doare in cur, probabil la propriu, daca din cauza ca tu ai niste trompete de anvelope si cand franezi ma lovesti pe mine in spate. De fapt, daca nu ai anvelope cat de cat folosibile de iarna, probabil nu ai nici RCA, ce pizda ma-sii, la ce sa fie bun si ala? Sfatul meu? Du-te fratele meu si ia-ti niste anvelope decente, daca te doare la patina de ceilalti soferi, afla de la mine ca maine poti sa te impachetezi cu femeia langa tine pe DN1 in orice clipa.

3. O veste noua, ceva inedit, cea mai tare noutate din galaxie, special pentru tine, cumetre: curentul de la masina este GRATIS! Adica sa stii ca nu te costa absolut nimic sa dai semnal cand schimbi directia. Ma rog, astea s-au invatat la Scoala de Soferi, dar probabil tu esti din Arges si ai luat permisul cu spaga. Oricum, daca nu ai aflat, te anunt eu: nu te costa nimic sa dai semal, ba chiar este binevenit! Si-ti zic si cum chestia asta iti poate face economie de bani. Mergeam eu in spatele unuia ca tine, cu un S elegant, negru, frumos, cu numare de Germania. Eu aveam un gipan din ala de coclauri, cu bara ARB, sudata din topor. Omul cu limuzina din fata mea, nu da semnal dar face la dreapta brusc, taie vreo doua benzi. I-am belit semnalul si un colt de bara a zburat de parca ar fi fost din polistiren. I-am dat asigurarea si drum bun. Morala? Daca dadea semnal, il vedeam din timp si il lasam sa-si faca treaba. La fel este si cu cei care nu se gandesc sa schimbe becurile arse, mai ales cele de pe frana. Pai la ce bun sa am stop pe frana? Corect, ca doar pe el il doare in cur. Tare mi-as dori sa conduc din nou un tanc din asta blindat si sa ma urc pe toti astia care franeaza dar nu au stopuri pe frana... Cu alte cuvinte, fa o pauza de caltabos, sarmale si tuica si arunca un ochi la luminile masinii tale, asigura-te ca functioneaza. Si atunci cand schimbi directia de mers, pune in gatu ma-tii semnalul, nu doar ca e gratis si nu iti vine factura de la Enel, dar poate fi si util, ba chiar iti poate salva viata!

4. Ba, 'ejti' prost? Cat de bou sa fii sa parchezi pe locurile de handicapati? Zic asta pentru ca acum, in prag de Sarbatori, parcarile din magazine si supermarket-uri colcaie de lume. Si, ce sa vezi: toate locurile de la intrare sunt ocupate de masini, locuri deasupra carora troneaza semnul cu scaunul cu rotile. Ba, las-o naibii de treaba, jumatate din tara asta e handicapata? Or fi chiar mai multi, dar nu cu astfel de probleme locomotorii. Pe bune acum, macar in pragul Craciunului, fii mai bun si mai darnic. Incearca sa-ti blochezi acele ganduri care te indeamna sa parchezi pe 3 locuri de handicapati, ca doar tu esti mizeul din dodoasca si ai masina tare, ce pula ta, si mergi si tu 20 de metri mai sus ca sa parchezi ca omul de rand, acolo unde trebuie. Daca nu reusesti asta, e clar: iti doresc sa parchezi acolo de nevoie.

5. Sa-ti traiasca familia din Afganistan, ce e fratele meu cu abuzul asta de avarii? Stai asa, ca vine iarna aia nasoala, care produce nameti cat casa de mari. Si soselele se transforma dupa cum urmeaza: prima banda cu masini parcate neregulamentar sub nameti. Banda a doua este destinata muntilor de nameti. Banda a treia este blocata de nesimtitii ca tine care au lasat masina pe avarii, ori ca sa cumpere ceva, ori ca sa astepte pe cineva, ori au lasat masina acolo pur si simplu. Si ultima banda este revendicata de soferii care circula, autobuze si tramvaie. Pai e frumos? Nu sunt absurd, traim intr-o tara de cacao, in care autoritatile nu-si fac treaba si nimeni nu curata zapada ci asteapta sa se topeasca. Dar daca lumea e nesimtita si parcheaza aiurea sau nu curata zapada, de ce sa fim si noi la fel de jegosi? Fratioare, am o idee: hai sa mai investim vreo 2 minute de plimbare cu masina pana gasim un loc de parcare regulamentar. Sau sa o punem undeva unde nu incurca traficul. Pentru ca, sincer sa fiu, as minti daca as zice ca abia astept traficul ala de iarna cu 3 benzi blocate si 1 banda de circulatie... E de cacat, serios.

Lasand gluma la o parte, mesajul este unul foarte serios. Nu am pretentii ca cineva care pana acum a facut numai tampenii in trafic si pentru el gandul ca este unicul participant la trafic a predominat va face toate aceste 5 lucruri marunte si de bun simt. Dar macar unul din ele, daca va fi pus in aplicare, tot inseamna ca mai avem o sansa. Pana la urma, betonul este facuta din praf, din beton s-a facut Casa Poporului. Adica incet-incet, cate un pas oricat de mic spre bine, ne duce mai aproape de civilizatie. Si asta inseamna ca devenim mai buni. Macar de Sarbatori.

Drumuri bune sa aveti!

Подпишись на наш Telegram-канал