Toata lumea stie ca anvelopele masinilor au o gramada de inscriptii pe laterale, dar majoritatea nu stiu sa traduca decat dimensiunea. Ei bine, anvelopele ascund mult mai multe secrete foarte utile, pentru cei care stiu sa le descifreze.

1. Indicele de viteza

Pe anvelope avem scrise niste litere care ne arata la ce viteza maxima a fost testata anvelopa. Adica la ce viteza rezista. De exemplu, daca vedem undeva scris indicele U, inseamna ca viteza maxima este de 200 km/h. Daca avem indicele ZR, inseamna ca anvelope rezista la peste 240 km/h si daca vedem indicele Y, atunci viteza maxima depaseste 300 km/h. In general, indicele este scris langa dimensiunea anvelopei, alaturi de un numar care este indicele de greutate.

2. Indicele de greutate

Pe pneu mai este inscriptionat si un numar care ne spune la ce sarcina rezista automobilul in exploatare. Adica la ce greutate rezista cauciucul cand este umflat la presiunea maxima. De exemplu, indicele 82 ne arata ca acea anvelopa poate duce 475 kg. Un alt numar, cum ar fi 100, ne indica o rezistenta de 800 kg. Indicele de greutate este mereu pozitionat langa cel de viteza sub forma 82H. Greutatea aferenta fiecarui indice este reprezentat in tabelul de mai jos.

3. Rezistenta la incalzire

Exista pe anvelope un indice care se marcheaza cu A, B sau C. Acesta ne arata rezistenta anvelopei la incalzirea in exploatare. Adica cat de bine rezista atunci cand suprafata de rulare se incinge la viteze mari. Cel mai bun calificativ este A, iar cel mai slab este C. Acest indice este afisat pe lateralul anvelopei langa indicele de uzura si cel de aderenta.

4. Locul de fabricare al anvelopei

In codul DOT care ne spune data de fabricatie este ascunsa si locatia unde a fost realizata anvelopa. De exemplu, codul 93 ne arata ca e vorba de o fabrica Pirelli de la Slatina. Codul 6G ne arata ca e vorba de uzina Continental de la Timisoara. Cert este ca fiecare fabrica are codul sau unic, chiar daca e vorba de acelasi producator. De exemplu, anvelopele Michelin pot avea chiar si 20 de coduri diferite care indica 20 de fabrici diferite. Tabelul complet cu fabricile poate fi gasit AICI.

5. Data de fabricare a cauciucului

Acelasi cod DOT ne spune si data la care a fost realizata anvelopa. Aceasta informatie este utila atat pentru cei care vor sa cumpere pneuri noi, cat si second-hand, deoarece nu este bine sa avem pe autoturism gume mai vechi de 5-6 ani. De exemplu, codul DOT 2407 ne spune ca anvelopa a fost realizata in saptamana a 24-a din anul 2007.

Подпишись на наш Telegram-канал